Maminka.czRodina a vztahy

Rodinné konstelace s Monikou: „Druhé dítě je jiné než první a je potřeba je neporovnávat“

Markéta Novák Matějková 29.  11.  2016
Sourozenecké konstelace jsou možností, jak se na rodinné vazby, vztahy, podívat s nadhledem. Co rodina a její systém, to originál. Pořadí narození funguje jako vodítko a návod, jak je možné se na situace a jejich řešení podívat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Popsat chování druhorozených je mnohem složitější než u prvorozených, protože například ve větších rodinách může být druhorozené dítě zároveň dítětem prostředním. Laicky by se dalo říci, že takové dítko nemá výsady prvorozeného a bohužel ani výhody benjamínka.

Druhorozený versus prostřední

K tomu ovšem konstelářka Monika Němcová říká: „Podle některých pramenů není velký rozdíl mezi dítětem druhorozeným nebo prostředním. Z mých zkušeností se například narozením mladšího sourozence změní vztah prvních dvou. Najednou jsou si bližší, omezí se jejich spory. Prostřední dítě má mnoho jiných vlastností, které na druhorozeného nepasují.

Já zase z vlastní zkušenosti matky tří chlapečků mohu potvrdit, že nám druhorozený „benjamínek“ narozením bratříčka dospěl a stal se z něj ochránce a jakoby převzal automaticky roli staršího zkušenějšího bratra. Oba starší kluci navíc k sobě ještě více přilnuli a jsou nerozluční parťáci.

Jací jsou druhorození?

Monika Němcová popisuje druhorozené děti takto: „Představte si, že před vámi někdo stojí. Je větší a na to místo patří. Vy to víte, ale tak moc toužíte se dostat tam dopředu, před něj, kde je … máma a táta.

Při té představě se můžeme rozdělit na dva tábory. Jeden bude tvrdit, že je to prima místo, kde na nás není vidět a pozornost rodičů je stahována tím, kdo je na prvním místě. Ten musí poslouchat a plnit představy rodičů. Já mohu být rebel a jsem jaksi nezávislý na světě dospělých a v dospělosti nejsem zrovna ten, komu by záleželo na mínění ostatních. Jsem to já, kdo má hodně kamarádů.

Druhá skupina si bude stěžovat, že přišla pozdě a bude se stále snažit toho prvního nějak z prvního místa vyšoupnout. Použije vše pro to, aby na sebe upozornila. Využije všech nedostatků prvního a bude chtít být lepší.

Bude bojovat o lepší místo než má, protože se může cítit nedoceněn. Bude dělat opačné věci než ten první. To se týká především sourozenců stejného pohlaví.

Obě skupiny zastupují povahové vlastnosti druhorozených. Je na nás rodičích, abychom využili přirozeného vedení, vůdcovství toho prvorozeného. Naše druhé dítě je úplně jiné než první a je proto namístě je neporovnávat. Je prospěšné chápat soutěživost druhorozeného, ale nemusíme zrovna podporovat jeho touhu překonávat sebe sama. Vztah druhorozeného k prvorozenému záleží na charakteru prvorozeného, “ říká.

Dále také dodává, že druhorozeného najdeme často na pozicích, kde je důležité se domluvit. Jsou často obchodníci, psychologové, cestovatelé. Vyhledávají adrenalin a dobrodružství.

V jakém pořadí jste se narodili vy a jaké máte vztahy se sourozenci?

Rodinné konstelace

Konstelace jsou metodou rozvoje osobnosti, sebepoznávání a psychoterapie. Umožňují názorně ukázat a pocítit souvislosti a vztahy mezi členy rodiny, členy širších systémů. Jejich tvůrcem je Bert Hellinger.

Moniku Němcovou zajímá rodina a její dynamika. Je průvodkyní rodičovstvím, montessori lektorkou, dětskou koučkou, konstelářkou. Je prvorozenou dcerou a systém konstelací a vliv postavení mezi sourozenci na náš život ji hluboce zajímá. Založila Montessori Studio pohybu.

 

Rodinné konstelace s Monikou: Jedináčci – opravdu jsou rozmazlení?
VIDEO: „Naše kořeny pomáhají odhalit rodinné konstelace,“ říká konstelářka Monika Němcová
Témata: Rodina a vztahy, Rodinné konstelace, Soutěživost, Tvůrce, Druh, Druhé dítě, Druhá skupina, Stejné pohlaví, Děti, Benjamínek, Svět dospělých, Potřeba, Konstelace