Maminka.czChování a vztahy

Rodinné kostelace s Monikou: Prvorození aneb jak vychovávat nejstarší dítě?

Markéta Novák Matějková 20.  9.  2016
Pořadí narození dítěte v rodině může hrát významnou roli v jeho dalším životě. Je až s podivem, jak jsou charakterové vlastnosti jednotlivých sourozenců podle pořadí narození podobné. Dnes se s konstelářkou Monikou Němcovou zaměříme na prvorozené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak schválně, víte, co má společného zpěvačka Beyoncé, kandidátka na prezidentský post Hillary Clinton nebo moderátorka Oprah Winfrey kromě toho, že patří podle Forbesu k nejvlivnějším ženám světa? Jsou prvorozené. A co spojuje prezidenty Václava Havla, George Bushe, Billa Clintona nebo Barracka Obamu? Ano, tušíte správně, jsou to prvorození synové. Náhoda?

V minulém díle jsme jsme si s Monikou Němcovou povídali o tom, co to jsou rodinné konstelace a co se jimi dá řešit. Nyní se podíváme podrobněji na to, jaký vliv má na náš pořadí, ve kterém jsme se narodili.

VIDEO: „Naše kořeny pomáhají odhalit rodinné konstelace,“ říká konstelářka Monika Němcová

Sourozenecké pořadí ovlivňuje celý náš život

„Díky pořadí narození se můžeme dozvědět velkou spoustu věcí. Často nevíme, proč se chováme tak, jak se chováme. Jako by nás k tomu něco nutilo. U partnera například řešíme, proč má výraznou potřebu nás zajišťovat a není moc doma. Nebo bychom si přáli, aby byl ráznější a jemu to prostě nejde. Konstelace mohou odhalit i důvod, proč některá maminka s malými dětmi má potřebu se realizovat v práci a nestačí jí být doma,“ odpovídá Monika Němcová.

Ta dále dodává, že pořadí narození nás, našich rodičů a prarodičů částečně ovlivňuje naši schopnost mít harmonické  vztahy, jasné záměry, touhy cestovat, nebo jakou si budeme volit práci.  

Pořadí narození naše i partnera ovlivňuje i schopnost mít pochopení pro prvorozeného a další děti. Je dobré si zjistit pořadí narození svých předků. „Díky tomu se dozvíme, zda se již někdo v našich rodech narodil jako prvorozený a jeho schopnosti se mohou promítat i do našeho prvorozeného. Samozřejmě mluvíme o uznané roli, místě právě tohoto dítěte,“ usmívá se konstelářka.

Zajímavý je i fakt, že při rodinných konstelacích se bere v potaz i případný potrat, který žena prodělala před narozením svého „prvorozeného“, o úmrtí v rodině nemluvě.

Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodinné konstelace, Oprah Winfrey, Sourozenecký vztah, Hnízdo, Koš, Kost, Prvorozené dítě, Billa, NEJ, Nejstarší dítě, Moderátorka, Kostel, Clint, Bill Clinton, Jak, Žena světa, Rodinné hnízdo, Děti, Stálé místo, Forbes, Zpěvačka Beyoncé