Maminka.czChování a vztahy

Rodinné kostelace s Monikou: Prvorození aneb jak vychovávat nejstarší dítě?

Markéta Novák Matějková 20.  9.  2016
Pořadí narození dítěte v rodině může hrát významnou roli v jeho dalším životě. Je až s podivem, jak jsou charakterové vlastnosti jednotlivých sourozenců podle pořadí narození podobné. Dnes se s konstelářkou Monikou Němcovou zaměříme na prvorozené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Monika Němcová odpovídá:

Jací jsou prvorození?

Naše prvorozené dítě je často právě tím zázrakem a zároveň pokusným králíkem, na kterém si zkoušíme své dovednosti rodičovství. Setkává se jako první s našimi představami, strachy a touhami. Před jeho narozením jsme nastudovali různé moudré knihy, absolvovali různé semináře, vybudovali rodinné hnízdo.

Ráda bych mluvila o prvorozeném, jehož rodiče ví, jak podpoří právě jeho jedinečnost. Spočívá v pochopení jeho touhy velet, dodržovat pravidla, rodinné rituály. Rodiče postupně poznají jeho náročnost nejen k okolí, ale především k sobě sama. Bude překvapovat svou zodpovědností a touhou po pravdě.

Ta se nám může někdy zdát prapodivná, ale pokud budeme vnímat sílu přesvědčení prvorozeného, přijdeme na to, že opravdu by šel do boje právě za tuto pravdu. Každý prvorozený zná právě toto přesvědčení o své pravdě.

Často můžeme mít pocit, že nám „leze do zelí“ při různých situacích, ale i při vedení dalších sourozenců. Prvorozený je přirozenou „prodlouženou rukou“ nás rodičů, nemůže ze to, obhajuje a udržuje naši pozici. Je konzervativní a může projevovat touhu po dokonalosti.

Jak k prvorozeným přistupovat?

Prvorozený potřebuje mít své stále místo (forma určitých privilegií) a chce znát přesná pravidla, tudíž si potřebuje vše pečlivě osahat ať už fyzicky, tak i symbolicky. Velice težce nese jakoukoli kritiku. Sám má na sebe vysoké nároky a pokud se mu něco nedaří, potřebuje mít možnost znouvu a znovu zkoušet, trénovat.

Je naším úkolem naučit ho, že má další šanci, že se nemusí trápit, co si o něm myslí ostatní a naučit ho sám sobě se zasmát. Prvorození berou vše vážně a učit je lehkosti jim velmi pomůže. Receptem jak, jsme my sami, náš příklad.

Při příchodu sourozence potřebuje prvorozený dodržovat privátní pravidelný čas pouze s ním. A ano, je najednou ten velký, ale je vlastně stále podle své potřeby i malý. Přesto, že už hodně věcí zná a umí, tak není chůvou pro své sourozence.

Určitě se bude s vámi chtít dělit o péči o svého brášku nebo sestru, ale není to samozřejmost. Bude cítit svou přirozenou převahu a je tedy prospěšné nechat sourozenecký vztah jejich vývoji. Je to nejdelší vztah v životě a je důležité, abychom ho respektovali.

Rodinné konstelace

Konstelace jsou metodou rozvoje osobnosti, sebepoznávání a psychoterapie. Umožňují názorně ukázat a pocítit souvislosti a vztahy mezi členy rodiny, členy širších systémů. Jejich tvůrcem je Bert Hellinger.

Moniku Němcovou zajímá rodina a její dynamika. Je průvodkyní rodičovstvím, montessori lektorkou, dětskou koučkou, konstelářkou. Je prvorozenou dcerou a systém konstelací a vliv postavení mezi sourozenci na náš život ji hluboce zajímá. Založila Montessori Studio pohybu.

 

„Rodiče mají často pocit, že selhávají,“ říká dětská koučka Monika Němcová
Prvorození jsou náročnější, než jejich mladší sourozenci. Souhlasíte?
Okouzlující benjamínci, rození manipulátoři

 

Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodinné konstelace, Oprah Winfrey, Forbes, Děti, Stálé místo, Koš, Clint, Billa, NEJ, Kostel, Prvorozené dítě, Kost, Sourozenecký vztah, Hnízdo, Kos, Rodinné hnízdo, Pravidelný čas, Nejstarší dítě, Zpěvačka Beyoncé, Bill Clinton, Jak