Maminka.czVýživa a stravování

Rooibos dětem chutná - je v něm vápník, železo a žádný kofein

Martina Machová 20.  12.  2012
Rooibos dětem chutná - je v něm vápník, železo a žádný kofein
Čaj z čajovníkovce kapského, u nás známého jako rooibos, je nejen nápojem s přirozeně nasládlou chutí a jemným aroma, ale také bezvadným čajem pro nejmenší. Rooibos totiž neobsahuje kofein, zato v něm najdeme celou řadu cenných minerálů. A pokud vám rooibos nezachutná, můžete jím alespoň dítku omýt opruzenou pokožku, kterou zklidní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čajovníkovec kapský je keřovitá trvalka rostoucích v Cedrových horách na jihu Afriky. Rostlina se podobně jako klasický čaj po sběru fermentuje a následně suší. Nálev má cihlově načervenalou barvu, jemnou vůni a lehce nasládlou chuť. Podobně jako klasický čaj se i rooibos často aromatizuje. V našich končinách se s oblibou kombinuje s medem a několika kapkami citronové šťávy. A pozor, rooibos na rozdíl od klasického čaje neobsahuje žádnou formu kofeinu!

Čaj s obsahem vápníku a železa? Ano i to je rooibos!

Nálev z čajovníkovce obsahuje překvapivé množství minerálů; značné množství vápníku, dále draslík, měď, mangan, fluor a železo, které není vázáno tříslovinami, jako je tomu třeba v případě špenátu či dalších rostlinných zdrojů. Jeho využitelnost je proto pro organismus mnohem snadnější. Za zmínku též stojí obsah často deficitního zinku, minerálu důležitého při kožních onemocněních, která jsou v dětské populaci stále častější. Zajímavá je i přítomnost flavonoidů, látek, které jsou známé svými mnohostranně blahodárnými účinky na organismus.

Při jakých problémech podá rooibos pomocnou větvičku?

Čaj z čajovníkovce prý uklidňuje rozbouřenou psychiku, mírní stres a pomáhá ukolíbat ke spánku. Existují i odůvodněné domněnky, že rooibos zmírňuje alergické reakce, zejména potravinové. Pokud by vám doma čaj nechutnal, lze jej použít i zevně – hodí se k omývání opruzené či jinak podrážděné pokožky. Prospívá i pleti se sklonem k akné včetně tzv. novorozeneckého. Pro tyto účely se však hodí výhradně nearomatizovaný, ideálně sypaný rooibos.

NÁŠ TIP: Kvalitní neslazený rooibos lze použít jako základ omáček a některých polévek, obohatí totiž jídlo o zmíněné minerály.

Témata: Výživa a stravování, Chuť, Rostlinný zdroj, Kofein, Železo, Vápník