Maminka.czDěti a nemoci

Pozor na rotaviry! Jedinou spolehlivou prevencí je očkování

Simona Procházková 22.  8.  2020
Rotavirové infekce jsou jednou z nejčastějších příčin těžkých průjmů u malých dětí. Zhruba každé dvacáté dítě, které onemocní, musí být hospitalizováno v nemocnici, v ojedinělých případech může nákaza končit i úmrtím. Jaké jsou příznaky, jak probíhá léčba a proč nechat potomka očkovat? Lékaři poradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odhaduje se, že na celém světě rotaviry způsobují více než 100 milionů průjmových onemocnění u dětí do pěti let věku a zhruba půl milionu dětí každoročně na tuto infekci umírá, převážná většina v rozvojových zemích. „Ve vyspělých zemích jsou rotavirové průjmy stejně časté jako v zemích rozvojových, a i když při dobré dostupnosti zdravotní péče jsou úmrtí vzácností, jsou tyto infekce velmi častou příčinou hospitalizace. V České republice jsou z tohoto důvodu každoročně hospitalizovány tisíce dětí,“ říká praktický lékař pro děti a dorost MUDr. Daniel Dražan.

Kde se může nakazit?

Rotavirové průjmy se nejčastěji objevují v podzimních a zimních měsících a nejtěžší průběh mívají zpravidla u dětí od třech měsíců do dvou až tří let. Drtivá většina dětí prodělá alespoň jedno rotavirové onemocnění do věku pěti let, přičemž kojenci mladší než tři měsíce jsou před nákazou částečně chráněni protilátkami získanými od matky přes placentu během těhotenství a kojením. U adolescentů a dospělých probíhá většinou infekce díky dříve získané imunitě mírně nebo zcela bez příznaků. Infekce je vysoce nakažlivá, přenáší se dotykem, orálně (ústy), ze stolice, ale nejspíš také vzduchem, a nakazit se tak rychle může celá rodina. Rotaviry se rychle šíří na hřištích, dětských hernách, mateřských školkách či jeslích.

Rotavirové průjmy mohou vést až k hospitalizaci

Je to „jen“ průjem?

Infekce většinou trvá dva až sedm dní. Pokud je její průběh závažnější, dokáže dítě odvodnit i za několik málo hodin, a způsobit tak těžkou dehydrataci s rozvratem vnitřního prostředí. Rodiče by určitě neměli váhat a raději dítě přivézt k lékaři,” apeluje infektolog MUDr. Peter Mikolášek z Kliniky dětských infekčních nemocí Dětské nemocnice v Brně. Onemocnění začíná horečkou a zvracením, brzy se přidává průjem (velmi časté jsou vodnaté stolice). Horečka a zvracení většinou během jednoho či dvou dnů ustupují, intenzivní průjem může přetrvávat až pět nebo sedm dní. Při těžkém průběhu infekce se mohou objevit ještě další příznaky jako břišní křeče a potíže způsobené ztrátou tekutin (malátnost a únava, žízeň, plačtivost, úzkostnost, apatie, málo časté močení). Ke stanovení diagnózy lékař většinou nepotřebuje žádná laboratorní vyšetření, pouze v případě hospitalizace se laboratorní rozbor zpravidla provádí, aby byl zjištěn původce průjmu.

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl

Jak probíhá léčba?

Stejně jako v případě každého jiného průjmu (ať už je vyvolaný viry nebo bakteriemi), je základem domácí léčby dbát na dostatek tekutin a zabránit dehydrataci organismu. Rychlá a výrazná ztráta tekutin může být velmi nebezpečná, rotaviry jsou nejčastější příčinou dehydratace a důvodem, proč děti končí v nemocnici. Léky mají v léčbě akutních průjmových onemocnění jen minimální význam. Při lehčím průběhu infekce se poměrně dobře osvědčují probiotika (střevům prospěšné bakterie), pro malé děti nejlépe ve formě kapek (Biopron, Enterol, BioGaia aj.). I pro malé pacienty můžete k doplnění tekutin a minerálů využít speciální rehydratační roztok (pořídíte v lékárně), který obsahuje optimální množství soli a cukru. Připravit si jej můžete „nouzově“ i sami doma – do litru vody přidejte lžíci cukru a čtvrt lžičky soli, dochutit můžete rozmačkaným ovocem. Prvních 6 až 8 hodin podávejte roztok po lžičkách každou minutu, pokud dítě nezvrací, je možno podávat o něco větší množství v delších časových intervalech.

„Dietní opatření příliš nemají smysl, dítě by nemělo zůstat dlouho nalačno, může dostat běžnou stravu, na kterou je zvyklé (pokud je kojené, v kojení pokračujte). A pozor, rotavirovou nákazu je možné prodělat opakovaně, průběh je ale již většinou mírnější než u první epizody, onemocnění zanechává částečnou imunitu,“ vysvětluje MUDr. Daniel Dražan.

Proti čemu chrání hexavakcína? A je možno ji očkovat společně s pneumokoky?

Nejlepší prevencí je očkování

Rotavirová infekce postihne v tuzemsku ročně asi 30 tisíc dětí, nejčastěji onemocní ty v kojeneckém, batolecím a předškolním věku. Rotavirové infekce jsou jedny z mála střevních infekcí, kterým lze předejít, a to preventivní vakcínou, kterou je dětem možné podat ve formě sladkého roztoku do úst v rozmezí od šesti týdnů do šesti měsíců. První dávku by dítě mělo dostat od šesti do 12 týdnů (starší děti se proti rotavirům neočkují). Dětští praktičtí lékaři se shodují, že pokud by zdravotní pojišťovny ochranu hradily, odstranily by tak jednu z překážek rozhodnutí u řady rodičů novorozených dětí. Nyní se cena očkování pohybuje kolem 3000 korun. Pokud by vakcína byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, proočkovanost dětí by se mohla výrazně zvýšit, shodují se pediatři. „S rotavirovou infekcí se potkáváme velmi často. U dětí v našich zdravotních podmínkách ho sice nepovažuji za život ohrožující onemocnění, ale mám ze své praxe zkušenost s rotavirovým onemocněním sedmitýdenního, původně nedonošeného dítěte, kde měla infekce překvapivý průběh a téměř fatální́ konec, kterému se naštěstí podařilo zabránit. I tak si ale stav dítěte s rotaviry vyžádal téměř tři týdny hospitalizace,“ popisuje MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Očkování, Průjem, Probiotika, Česká republika, Enterol, BioGaia, Prevence, Jíl, Daniel Dražan, Biopron, Onemocnění, Infekce, Nákaza, Nemocnice, Peter, Peter Mikolášek, Jed, Jedi, ČLS JEP, ENTER, Zdraví na Heureka.cz