Maminka.czKoronavirus

Roušky musí nosit i nejmenší děti! Jak je to mají rodiče naučit?

wall 24.  3.  2020
Nošení roušek je povinné a platí to i pro nejmenší děti včetně kojenců a batolat. Jak však rodiče zjišťují, je prakticky nemožné k tomu některé děti přesvědčit. Co s tím? Tady bohužel ani tak nejde o pokuty, ale o ochranu před šířením epidemie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Je zavedena povinnost pro všechny osoby ČR nosit při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště ochranné prostředky dýchacích cest. To platí také pro malé děti a pokud možno i nemluvňata,“ citoval Deník Renatu Povolnou z tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví.

Pokud rodiče dětem ústa nezakryjí, hrozí jim pokuta. Včera už první pokuty padly, byť je nedostali rodiče s dětmi. Peněžní trest je nicméně jedna věc, tou druhou  – a důležitější – je, že nošení roušek má smysl – je to jeden ze způsobů, jak zmírnit šíření pandemie koronaviru

PRAVIDLA, JAK NOSIT ROUŠKY, JSME PRO VÁS SEPSALI TADY

Rouškou sice viry projdou, takže toho, kdo je nosí, před koronavirem nechrání. Ale pokud by například člověk byl nakažený a nevěděl o tom, zabrání tomu, aby prskal infikované kapénky všude po okolí. 

To, že člověk má koronavirus a neví o tom, je klidně možné. Protože u někoho nemoc probíhá úplně bez příznaků a všichni jsou infekční už předtím, než se nemoc projeví. Také u dětí probíhá nemoc bez vnějších projevů – tím spíše má smysl zabránit tomu, aby ji mohly šířit.

Kde nosit roušky: Praha, Moravskoslezský kraj i Liberecko - E15.cz

Jak vysvětlit nošení roušky dětem? 

"Zkoušel někdo vysvětlit dvouletému dítěti, že si má dát na obličej něco, co nechce? Vždyť on si nevezme ani tričko s obrázkem, který se mu nelíbí," popisuje svou zkušenost matka dvouletého Jakuba. Naprosto ji chápeme, ale v tom případě má skutečně smysl, aby se se synem držela co nejvíce od lidí, zvláště starších. 

Vyrazit s ním na dětské hřiště, kde se rodičů dokonce sejde víc, je nebezpečný nesmysl. Dokonce, i kdyby roušku měl – protože virus přežívá na různých površích až několik dní – více se o tom píše ZDE.

Stejně je nebezpečné, abyste například na nákup vyráželi jako celá rodina, bez roušek i s nimi. Měl by jít jeden člověk, který bude dodržovat zvýšená pravidla hygieny. 

Má to smysl! Buďte doma, noste roušky, vyhýbejte se prarodičům. Proč?

Kojencům asi roušku nenasadíte nikdy, pak má smysl jim zakrýt plenkou celý kočárek. Docela dobrou možností je vytáhnout dítěti přes obličej alespoň nákrčník. 

Každopádně, rodiče už na sítích popisují svoje triky, jak děti k nošení roušek přimět – někde si hrají na piráty, jinde na lupiče, některé děti potěší, když si mohou vybrat vzor roušky samy. Na ty starší, dejme tomu od pěti, šesti let výše, platí vysvětlování, proč má nošení roušek smysl. 

Samozřejmě, pokud máte to štěstí a můžete vyrazit do liduprázdného lesa, roušku nosit nemusíte ani vy, ani děti. Nařízení je sice plošné, ale dá se čekat, že v lese pokuty padat nebudou, navíc by bylo nesmyslné používat roušku někde, kde ji nepotřebujete, a nemít ji pak po ruce třeba při nutné cestě na nákup. 

DISKUSE S RODIČI O KORONAVIRU

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Batole, Kojenec, Nemoci, Nošení, Moravskoslezský, Nejmenší dítě, Mimibazar, Pokuta, Česká republika, Liberecko, Pandemie, Zdravotnictví, Smysl, Šíření, Lupič, Nařízení, Rouška, Zdraví na Heureka.cz