Maminka.czKoronavirus

Roušky ve školách: Kdo je musí mít a proč se to pořád mění?

wall 3.  9.  2020
Situace ve školách se − přinejmenším pokud jde o roušky − mění každý den. Hygienici je plošně nenařídili a nechali rozhodnutí o nich na ředitelích škol. Ti se brání, že nejsou odborníci na viry. V praxi to znamená, že někde se roušky nosí a rodiče smí jen k vrátkům, jinde se roušky nenosí a rodiče mohou všude. Několik škol ani neotevřelo, hlavně proto, že mají kantory v karanténě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dva týdne před koncem prázdnin to vypadalo, že v září se děti vrátí do škol v rouškách. Vláda to nakonec změnila a roušky se ve školách nosit neměly. Nebo jen v případě, že se zhorší koronavirová situace a takzvaný semafor bude ukazovat oranžový stupeň.

Jenže ve skutečnosti se situace začala zhoršovat, ještě než škola vůbec začala, a tak hygienici svůj postoj zase pozměnili, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) to shrnul tak, že roušky jsou doporučené a rozhodnutí je na ředitelích škol

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

"Jedna moje dcera je na základní škole, druhá na gymplu, pár ulic od sebe. Ta mladší roušky do školy mít nemusí, starší ve společných prostorách nebo cestou na oběd ano," popsala situaci Kamila Horáková z centra hlavního města. 

Školy by zároveň měly omezit akce, při nichž se míchají třídy, zní doporučení Ministerstva zdravotnictví. "Školy v přírodě a školní výlety nebudou plošně zakázány. Jejich konání bude záviset na aktuální epidemiologické situaci," řekl ministr školství Robert Plaga. 

Problém je v tom, že pokud škola například zavře kvůli tomu, že se nakazil někdo z učitelského sboru a kantoři jsou v karanténě, nemají rodiče nárok na ošetřovné

A jak to bude vypadat ve školních jídelnách? Od září fungují, ovšem třídy by se v nich neměly příliš potkávat. Samoobslužný výdej jídel bude zakázán. O organizaci ovšem rozhodnou ředitelé. 

12 nesmyslů, které od září zase bude škola chtít po vašich dětech

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je pro provoz škol od září zásadní hygiena. Bude se dbát na mytí rukou, dezinfekci, správné smrkání nebo úklid a větrání místností.

Jeden nakažený není důvod pro uzavření celé školy

Při nákaze jednoho žáka nebude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové − ta se momentálně léčí s koronavirem − nutné zavřít celou školu. Krajská hygiena individuálně posoudí kontakty a jejich riziko. Důležité bude vyhodnotit, jak dlouhý a intenzivní byl kontakt s ostatními ze školy. Poté se nařídí desetidenní karanténa. Můžou to být podle Rážové například čtyři další děti či také pouze jeden. Rozhodně by nešlo o celou třídu nebo školu. 

Několik škol − zatím zhruba dvacítka − už nicméně zavřených je, většinou nikoli kvůli nákaze mezi dětmi, ale právě mezi kantory. 

Školy se budou řídit podle takzvaného semaforu. Mohly by se uzavřít pouze v případě označení některého okresu červeným, tedy nejvyšším stupněm rizika nákazy koronavirem

Roušky jsou od 1. září povinné:

  • v městské i meziměstské dopravě
  • na úřadech a na poštách
  • ve zdravotnických zařízeních
  • ve volebních místnostech
  • na vnitřních akcích s více než 100 účastníky
    (divadla, kina, koncertní sály)

Kde roušky mít nemusíte?

  • ve školách, pokud ředitel nenařídil jinak
  • v obchodech a obchodních centrech
  • v restauracích a barech
  • ve službách pro zákazníky (kadeřnictví, pedikúra)
  • na vnitřních akcích do 99 účastníků

[UniverzalArticleBox Koronavirus ONLINE: Povinné roušky v ČR od září do března. A Češka s přítelem v řecké karanténě | 

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školství, Školy, pořad, školní jídelna, Student, Domácí výuka, Back to school, Karanténa, Dvacítka, Kantor, Vir, Pór, Adam Vojtěch, Celá škola, Robert Plaga, Plaga, Hygienik, Nákaza, Rouška, Horáková, Pedikúra, Ředitel školy, Provoz škol, Konání