Maminka.czŠkolák

Rovnoprávnost babiček: Jak jim u dětí zajistit stejnou popularitu

Adéla Vedralová 17.  4.  2012
Rovnoprávnost babiček: Jak jim u dětí zajistit stejnou popularitu
Babičky jsou pro malé děti velmi důležitými osobami. Ve většině případů jde ve vztahu k dítku o nejbližší členy rodiny hned po rodičích. Vztahy mezi nimi by tak měly být vřelé a blízké. A velmi snadno se stane, že jedna z babiček má v očích drobečka výrazně horší pozici…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Když k nám přijde tchyně, Lucinka se zavře v pokojíčku a musíme ji doslova přemlouvat, aby šla babče dát pusu a věnovala se jí. V podstatě se k ní chová odtažitě od malička a tchyně to dost těžce nese. Připadá mi, že nás navštěvuje stále méně často, je vidět, jak si to bere osobně, dokonce mi naznačila, že za vše můžu já," svěřila se mi nedávno moje kamarádka Alenka se svým problémem.

Přemýšlela jsem nad tím a došlo mi, že vlastně i já mám k oběma babičkám úplně jiný vztah. U jedné jsem byla každý víkend a prázdniny, považuji ji za svou druhou mámu. A ke druhé jsem přijela cca třikrát za rok. Žádné výrazné společné zážitky se nekonaly. Shodou okolností jde jako stejný model jako u Alenky: matka z otcovy strany byla prostě méně oblíbená… A stejnou zkušenost má i hodně mých známých.
ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

Jak je to možné? Od té doby, co jsem sama matkou, vím, že požádat o pohlídání dítěte svou vlastní mámu je tak nějak přirozenější, rychlejší… Ale samozřejmě záleží na konkrétních rodinných vtazích. Babičky od tatínků mají prostě od začátku trochu méně příležitostí se s vnoučetem sblížit.

"Je úplně normální, že dítě preferuje jen jednoho prarodiče, stejně jako jednoho z rodičů. Pokud ale dojde k propastným rozdílům, možná by stálo za to se zamyslet nad pravým důvodem. Možná jde o nepříjemný společný zážitek, vzájemný ostych či jen nedostatek kontaktu," zamýšlí se dětský psycholog M. Novák. Dávejte si ale pozor, jakou rétoriku k méně oblíbené babičce zvolíte, jde o velmi citlivé téma. Neobratností můžete celý stav ještě zhoršit a babiččino trauma ještě prohloubit. Je důležité, aby se debaty zúčastnili oba rodiče a táhli za jeden provaz!

Dítě se do kontaktu s babičkou nesmí nutit násilím, jeho antipatie by ještě rostly. Musíte být trpěliví a vynaložit úsilí, aby společné chvilky nepůsobily křečovitě, malé děti jsou jako detektor falešného chování. Vycítí jakoukoliv neupřímnost, odtažitost a nepřirozenost. Není ani nic divného zajít společně do psychologické poradny, kde vám odborník doporučí, jak konkrétně postupovat!


A co vy? Měli jste také v dětství jednu babičku raději? Podělte se o svůj názor na webu Nerozhodni.cz.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Chování a vztahy, Společný zážitek, Citlivé téma, Propastný rozdíl, Rovnoprávnost, Detektor, Lucinka, Popular, Babi, Babiččino, Jak