Maminka.czRozhovor

Rozdávat úsměv a optimismus nic nestojí, říká redaktorka Míša Láchová

Alice Rossi 12.  10.  2020
Když Míša přišla před třemi lety na pohovor a ucházela se o místo redaktorky, bylo od prvních minut jasné, že to bude ona, koho přijmeme. Vyklidněná, usměvavá, pozitivní, upravená, se spoustou nápadů, s chutí ponořit se do práce… To byl člověk, kterého jsme hledali. A nebyla to žádná póza. Míša prostě je pozitivní člověk. Nikdy jsem ji neslyšela zvýšit hlas, mluvit sprostě nebo pomlouvat někoho za zády. Prostě čistá duše. Takových už moc není.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak jak to je s tím tvým věčným optimismem?

Ne pokaždé mám samozřejmě chuť se smát. Ale byla jsem tak vychovaná. Moje máma mi vždycky říkala, že zamračených lidí je kolem dost a rozdávat úsměv a optimismus je to nejmenší, co můžu pro ostatní kolem sebe udělat. Držím se toho a vedu k tomu samému i své dva syny. Chci, aby pozitivně přemýšleli i žili.

Daří se vám to i teď v době koronavirové?

Myslím, že docela ano. Vysvětlila jsem jim, že se snažíme chránit staré a nemocné lidi, že se nemusejí ničeho bát. Oni to přijali v pohodě. 

Mateřství? Nevzdala jsem se ničeho, ale už umím zpomalit, říká redaktorka Simona


Ty a tvůj muž, měla jsem možnost jeho i vás společně poznat, působíte jako dokonalý pár…

Vážně? (směje se) No taky to není, asi jako v každém vztahu, vždycky zalité sluncem. Jsme spolu šestnáct let, takže už jsme společně leccos zažili. Ale myslím, že jsme si sedli, padli k sobě jako dílky puzzle. A i po těch letech jsem přesvědčená, že lepší "dílek" bych k sobě nenašla.

Existuje něco, kde se jako rodiče neshodnete?

Asi největší třecí plochy nastávají kvůli úklidu. Nemám ráda konflikty, takže než abych se s klukama handrkovala, prostě někdy jdu a ty hračky po nich posbírám. To mi manžel vyčítá. A má sakra pravdu...

Nazvala ses matkou diplomatkou, co si pod tím mám představit?

Že věci za každou cenu nehrotím, nerada se hádám, předcházím konfliktům. A to i jako máma. Když kluci zlobí nebo se perou, tak se to snažím vždy vybalancovat. Ne pokaždé se mi to daří. Jsem totiž takový papiňák. Dlouho se držím, ale pak zařvu tak, že mě z toho bolí dvě hodiny v krku. Diplomacii se teprve postupně učím.

Co děláš? Inspiruj mě!

Když cítím, že to ve mně "bublá", opustím rychle místnost, jdu na vzduch nebo aspoň na chodbu a třikrát se zhluboka nadechnu a vydechnu… Vztek je pak menší a nemám tolik potřebu křičet. To je asi tak jediné, co u mě funguje. Ne vždycky to ale stihnu!

Stydím se představovat jako spisovatelka, říká Barbora Vajsejtlová

Míša a její interviews:

Dělat rozhovory s VIP maminkami mě moc baví. A vždycky mě překvapí, jak se ten mediální obraz liší od skutečnosti. Skvěle jsem si třeba popovídala s Aňou Geislerovou. Miluju rozhovory s Tamarou Klusovou. A jednou doufám, že budeme mít na titulce Angelinu Jolie, té bych se ráda dostala pod kůži.

Rozhovory s redaktorkami vyšly v časopise Maminka. Postupně vám představíme celou redakci. Aktuální číslo Maminky si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

 
 
Témata: Slavné maminky, Rozhovor, Mateřství, Redaktorka, Reda, Tamara Klusová, Aňa Geislerová, Pozitivní člověk, Póza, Pohovor, Nést, Diplomat, Míša Láchová, Angelina Jolieová, NIC, Vajsejtlová, Úsměv, Spousta nápadů, Chuť, Optimismus