Maminka.czPorod

Rozhodnutí Evropského soudu: Stát porodním asistentkám nebrání v činnosti

Iva Endrychová 11.  12.  2014
Evropský soud rozhodl, že zákaz poskytování zdravotní péče porodními asistentkami při domácích porodech v Česku práva rodiček neporušuje. Stát však chyboval, když přinutil čerstvou rodičku, aby se s novorozencem vrátila do porodnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Evropský soud dospěl k rozhodnutí, že k porušení článku 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který se týká práva na respektování soukromého a rodinného života, nedošlo. "Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech," napsal soud ve svém prohlášení. "Stěžovatelky navíc ze skutečnosti, že jim mohla být poskytnuta pomoc ze strany lékařského personálu pouze při porodu ve zdravotnickém zařízení, nenesly nepřiměřené břemeno, napsal soud ve svém rozhodnutí dále. 

VIDEO: Jak jinak? Čůrat je stejné jako rodit, tak proč pod dohledem lékaře?

Obě stěžovatelky - Alexandra Krejzová a Šárka Dubská se na soud obrátily v letech 2011 a 2012. Obě shodně tvrdí, že porodní péče v České republice neumožňuje ženám zvolit si porod v jiném zařízení, než jsou porodnice. Podle nich stát brání porodním asistentkám v činnosti, v Česku proto není dostupná zdravotní péče asistentky při porodu i mimo porodnici. Navíc podle zákona o zdravotních službách z roku 2012 hrozí porodním asistentkám vysoké pokuty, pokud budou pracvoat bez potřebných povolení. Pojišťovna jim navíc poskytnutou péči nezaplatí. 

Zástupci Českého státu argumentovali tím, že žádná pravidla stát neporušil, a nechce se dát nutit k něčemu, co by péči zhoršilo. 

Považujete domácí porody za hazard se zdravím?

"Z rozhodnutí evropského soudu je patrné, že v otázce, zda povolit, či zakázat domácí porody, neexistuje na evropské úrovni shoda." Například v obdobném případu z Polska dal soud za pravdu rodičce," uvedla ředitelka Unie porodních asistentek (UNIPA) Kateřina Hájková Klíčová. Podle právního zástupce jedné ze stěžovatelek soud dal jednoznačně najevo, že otázku domácích porodů si musí stát vyřešit sám na národní úrovni. 

Jak jinak rodit? Poradna na téma domácí porody

Obě ženy se proti rozhodnutí soudu odvolají k vyšší instanci. "Vítáme, že se obě stěžovatelky budou odvolávat. Otázka domácích porodů je špičkou ledovce, je třeba reformovat celý systém porodnické péče," uvedla Hájková.

UNIPA nechce porody doma za každou cenu. Stanovisko Unie je, že porody jen za asistence porodní asistenky mimo zdravotnické zařízení jsou vhodné pro nízkorizikové rodičky, kterých je však až 80 procent. 

Lenka: Přítel chce, abych rodila doma
Témata: Porod, Porodní asistentka, rozhodnutí, Asistent, Pór, Porodní péče, Zdravotní péče, Asistentka, Kateřina Hájková, UNIPA, Činnost, Zdravotní služba, Rozhodnutí soudu, Porod jen, Čin, Respektování