Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

ROZHOVOR: Sociální sítě jsou pro děti něco jako rakovina mozku, říká neurolog Martin Jan Stránský

Lenka Maxová 26.  1.  2023
Co se děje s mozkem našich dětí, když je necháváme „zabíjet“ čas na sociálních sítích a v online světě? Jaký vliv to má na jejich IQ? A vyrostou z nich kvůli tomu sociálně nepoužitelní tvorové? Zeptali jsme se uznávaného neurologa Martina Jana Stránského.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle posledních průzkumů tráví Češi na sociálních sítích 2,5 hodiny denně. Co tomu číslu říkáte?

Spousta lidí ví, že to není v pořádku. Co se týče sociálních sítí, začíná se o tom stále více mluvit. Problém ale je, že s tím nikdo nechce nic dělat. Rodiče zůstávají pohodlní a líní. Zároveň selhává lékařská komunita, co se týče upřednostnění této problematiky právě u dětí. Zatím jsem nezažil pediatra, který by se ptal rodičů, kolik hodin stráví jejich dítě před obrazovkou. Nebo vy snad máte jinou zkušenost?

VIDEO: Děti by měly mít zbrojní průkaz na elektroniku, říká psycholog Vilém Urban

Máte pravdu, náš pediatr se na to neptá a ani ze svého okolí o ničem takovém nevím.

Protože pediatři změří výšku, váhu, kontrolují motoriku a tak dále. Ale nejdůležitější je přece vývoj mentálních schopností dítěte jak z hlediska sociálních dovedností, tak intelektu a psychiky. To se totálně zanedbává. Trávení hodin na sítích je pro děti něco jako kouření pro dospělé. Je to rakovina mozku. A celá společnost k tomu zůstává laxní, navíc s deformovaným přístupem, který moderní technologie upřednostňuje.

Teď to nikoho nepálí, nevidíme reálné dopady u dětí, proto možná ta laxnost.

Problém je i filozofická laxnost ze strany nás dospělých, rodičů. Souvisí to i se sobeckým poklesem do konzumního, marketingového, falešného globálního světa, který upřednostňuje dvě slova: „peníze“ a „víc“.

Co se tedy děje s dětským mozkem, když je náš potomek odmalička přilepený na obrazovku tabletu nebo mobilu? Asi je jedno, jestli se dívá na filmy, YouTube nebo se později dostane na sociální sítě?

K tomu jsou studie známé už více než deset let. Na základě těchto studií vydaly nadnárodní zdravotnické organizace, jako je Světová zdravotnická organizace nebo Americká pediatrická akademie, závazná stanoviska, že žádné dítě nemá mít před sebou obrazovku do pěti let vůbec a poté pouze hodinu či maximálně dvě hodiny denně, a to jen pod dohledem. Tady se totiž jedná o postupnou stupidifikaci naší mládeže, která ovšem začíná u rodičů. Jsou to totiž rodiče, kteří z různých důvodů zanedbávají svou povinnost věnovat se dětem a šoupnou jim nějakou elektroniku, aby se „nenudily“. Někteří to myslí dobře, mají za to, že díky technologiím dávají dětem to nejlepší a nejnovější. Ale opak je pravdou.

V pokračování pro předplatitele také najdete

  • Jsou technologie vždycky špatně?
  • Sociální sítě a srovnání s heroinem
  • Doporučení lékaře

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Děti, Rozhovor, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Rodiče, Sociální sítě, Tablet, Slast, Marketing, Praha, YouTube, Neurolog, Česká republika, Francie, Martín, Mozek, Obrazovka, Kanada, Nesouhlas, Pokles, Tablety na Heureka.cz