Maminka.czDěti

Rozpoznat dětský stres není vždy lehké! Tohle mohou být příznaky

Martina Machová 1.  2.  2020
Nejen my dospělí, ale i děti jsou v současnosti ve stále větším stresu – v nezdravém stresu. Stres s sebou nese nespavost, problémy s jídlem, ale třeba i vyšší nemocnost!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sice se máme mnohem lépe než naši předkové, ale stresu kupodivu stále přibývá. Možná jsme i méně odolní, možná méně vděční a spokojení s tím, co máme, možná se mu více poddáváme a také máme o všem nešťastném dění ve světě více informací – kdo ví?

Stres na nás tlačí úplně všude a bohužel nejen na nás. Dětští psychologové bijí na poplach; snad nikdy nebyly děti tolik ve stresu jako dnes! A z dlouhodobě vystresovaného dítka bohužel jen málokdy vyroste vyrovnaný dospělý. Stres však nemá vliv jen na psychiku, ale oslabuje i naši imunitu a činí nás více náchylnými k nemocem. U mnoha nemocí je dokonce považován za jednoho z hlavních spouštěčů. Své o tom vědí jedinci trpící migrénami, zažívacími problémy, a dokonce i některými kožními chorobami…

Je agresivní, často se budí? Možná trpí úzkostí. Potřebuje vaši pomoc!

Špatně spí, špatně jí, nemá energii

Jistá míra stresu je pochopitelně zdravá, konstruktivní a posouvá nás dál v osobním rozvoji i výkonech. Bohužel tuto míru obvykle překračujeme, což nám většinou neomylně zrcadlí naše fyzické tělo – špatně spíme, špatně jíme, nemáme energii, neustále nás bolí hlava a nemoci se u nás střídají jako na běžícím pásu. Jenže my dospělí si nepříjemnou míru stresu obvykle uvědomujeme a umíme ji popsat slovy, a tak máme možnost se stresem pracovat. U dětí to bývá jiné! Rozpoznat, zvláště u malých dětí, že jsou ve stresu, ať už je jeho příčina jakákoliv, není vždy lehké. Zatímco dospělý si postěžuje, dítě většinou ještě neumí své vnitřní pocity formulovat, nezvládnutý stres pak na sebe zpravidla upozorňuje nějakou změnou v jeho běžném chování. Odtud je jen krůček k nemoci, depresím a v pozdějším věku třeba i k sebepoškozování, poruchám příjmu potravy a k užívání návykových látek.

Nejčastějšími příčinami dětského stresu jsou: rozvod rodičů, dlouhodobé hádky rodičů, úmrtí v rodině, zneužívání, problémy ve škole a školce (například šikana, změna školy, učitele a podobně), přehnaná očekávání a nároky rodičů, ale třeba i narození sourozence.

Bezbolestný rozvod: Lze se rozejít tak, aby se to nijak nedotklo dětí?

5 znaků stresu aneb odhalte stres ještě dnes

  • Plačtivost je jedním z vcelku častých příznaků stresu, tedy lépe řečeno plačtivost bez zdánlivé příčiny. Vystresované děti pláčou velmi často a většinou vám nedovedou vysvětlit proč. Mnohdy hledají „zástupné důvody“, které ve vás vyvolají podezření, že si to všechno vlastně jen vymýšlí. Důvěřujte své rodičovské intuici, malé děti nepláčou jen tak!
  •  Agresivita je u mnoha dětí, zvláště těch menších, v jisté míře naprosto normálním jevem. Pokud je však dítě agresivní až zuřivé nezvykle často, je docela možné, že se za agresivitou vůči druhým nebo vůči sobě samému skrývá stres (a tvrdý rodičovský trest situaci nevyřeší)!
  • Zatajování dechu lze též dle mnoha odborníků považovat za možný příznak stresu. Dlouhodobý nerozpoznaný stres v dítěti pochopitelně vyvolává snahu o upoutání pozornosti. Zatajení dechu až k promodrání je pak jedním z „vynikajících“ způsobů, jak takové pozornosti dosáhnout.
  • Nespavost a jiné problémy se spánkem trápí nejen vystresované dospělé (však to znáte), ale i děti. Zvlášť nápadné jsou problémy ve chvíli, kdy dítě nikdy před tím žádné větší potíže se spaním nemělo.
  • Potíže s jídlem bývají velmi typickým příznakem stresu, a to na obě strany – když jinak zdravé dítě ztrácí chuť k jídlu anebo se naopak cpe jako Otesánek.
Deprese není záležitostí pouze dospělých, ale týká se i dětí
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Praktické rady, Rodina a vy, Nemoc, Deprese, Šikana, sebepoškozování, Příznaky, Stres, Vysoká nemocnost, Otesánek, Velký stres, Plačtivost, Nespavost, Jídlo, Zneužívání, Dětský, Zatajování, Míra stresu