Maminka.czZdraví

Roztroušená skleróza se nevyhýbá ani dětem, důležitá je včasná diagnóza

Markéta Novák Matějková 27.  7.  2016
Roztroušenou sklerózu často pediatři v první fázi zamění za jiné onemocnění. Většinou se toto onemocnění totiž týká především mladých dospělých žen. Ovšem nevyhýbá se ani dětem. Jen u nás žije asi 50 dětí s tímto chronickým zánětlivým onemocněním centrálního systému.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy?

Porucha vidění, řeči, brnění, nejistá chůze, ztráta citlivosti rukou či nohou, únava, duševní nevyrovnanost. Jakmile rodiče uvidí tyto příznaky u svého potomka, měli by s ním vyrazit k neurologovi – může se jednat totiž o první ataku roztroušené sklerózy.

 

Rychlá a správná diagnostika přímo určuje prognózu roztroušené sklerózy u dětí, a léčba je mnohem levnější v porovnání s pozdějšími náklady na léčbu komplikací

 

„Na roztroušenou sklerózu často pediatři ani rodiče v první chvíli nemyslí. Pediatři někdy obtížím přiřadí jinou diagnózu, například vývojové vady nebo je zamění za jiné neurologické onemocnění. Je třeba brát toto onemocnění v potaz a poslat dítě na neurologii včas. Rychlá a správná diagnostika přímo určuje prognózu roztroušené sklerózy u dětí, a léčba je mnohem levnější v porovnání s pozdějšími náklady na léčbu komplikací,“ říká neurolog,docent Radomír Taláb.

Eva: Roztroušená skleróza mě nezlomila. Těším se z sedmitýdenního Tomáška

Ohroženy jsou především ženy

Roztrošené skleróza ohrožuje více ženskou část populace, podle celosvětových statistik je riziko onemocnění děvčátek po šestém roce 1,5–2x vyšší než u chlapců a dospívajících mužů. „Příčiny, proč u dětí onemocnění vzniká, se výrazně neliší od dospělých. Roli zde hraje i pasivní kouření. Výzkumy prokázaly, že v rodinách s pasivním kouřením je dvakrát vyšší výskyt dětí s roztroušenou sklerózou než tam, kde se nekouří,“ doplnil docent Taláb.

 

Nejmladšímu pacientovi lékaři diagnostikovali nemoc už ve 3,5 letech.

 

Dětské pacienty mapuje ReMuS

Dětem se věnuje Registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS), který díky Nadačnímu fondu IMPULS funguje už 3 roky, a shromažďuje nejnovější data o nemoci a její léčbě. Registr u nás v současnosti eviduje 32 dětí a mladistvých – 8 z nich je mladších 15 let. Veškeré informace o této nemoci jsou k dispozici na stránkách RS Kompas.

Jak se žije s roztroušenou sklerózou, si můžete přečíst v další kapitole v příběhu paní Vlasty a její dcery.

Roztroušená skleróza se může objevit už u dětí. Rozhoduje čas
Témata: Zdraví, Vaše příběhy, névy, Roztroušená skleróza, První atak, Včasná diagnóza, DŮL, První ročník, Levá ruka, Diagnóza, Nadační fond Impuls, Přijímací zkouška, Částečný úvazek, Kompas, Pasivní kouření, Jindřichov, Adélka, Skleróza, Nadační fond, Neurologické onemocnění, Fond, Zdraví na Heureka.cz