Maminka.czKojenec

Rozumíme si dobře?

Ivana Ašenbrenerová 23.  11.  2010
Znaková řeč je pro batolata snadnou a přirozenou možností, jak se s vámi dorozumět ještě před tím, než se naučí mluvit. Osvojte si proto jejich způsob vyjadřování. Pozor, děti ho využívají už od tří měsíců věku!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato forma komunikace je fajn pro děti i rodiče – těm zpříjemní každodenní život s nemluvnětem a miminku poskytne žádoucí pozitivní impulz k emočnímu a intelektuálnímu rozvoji, který má dlouhodobý příznivý vliv na jejich vývoj. Proč to tedy nezkusit?

Odpůrci sice tvrdí, že dítko by se mělo především naučit mluvit a že znakování snahu rodičů naučit je to oddálí. Podle ing. Michaely Tiltonové, která do České republiky „dovezla“ program Baby Signs z USA, je to ale právě naopak. Studie prokázaly, že znakující děti nejenže hovořily v průměru dříve, ale měly také lepší výsledky v testech IQ než ty, které tak nečinily.

Ve světě se znakování s miminky a batolaty používá už přes dvacet let. Program tohoto způsobu vyjadřování pro slyšící batolata Baby Signs byl vytvořen profesorkami vývojové psychologie kalifornské Davis University, doktorkami Lindou Acredolovou a Susan Goodwynovou.

Odkdy začít?

To bude záležet na tom, co vám nejlépe vyhovuje. Můžete to zkoušet prakticky od narození. Výhodou je, že si na používání znaků zvyknete a dáte svému dítěti příležitost, aby je začalo používat ihned, jakmile je na to připravené. Nevýhodou raného začátku je, že může trvat i poměrně dlouho, než se nemluvně bude vyjadřovat, a to může některé rodiče odradit.

Podle Michaely Tiltonové je ideální start kolem šestého měsíce, kdy rodiče zkoušejí zavádět první příkrmy a ustálí se tak opakující se příležitost ke znakům o jídle. Mnoho maminek a tatínků to ale zkouší až v období mezi osmým a dvanáctým měsícem věku, což výrazně zkrátí dobu mezi představením systému a odezvou od jejich potomka.

Čtěte také: Kdy je nejlepší začít s výukou jazyků

Děti se naučí první znaky nejdříve kolem osmého měsíce a většina je začne používat okolo prvních narozenin. Tato forma komunikace má smysl i pro ta děťátka, která už pár slov umí, jestliže pořád existují věci, osoby či zvířata, o nichž se chtějí bavit, ale neumí je pojmenovat. Je přirozené, že jakmile vaše ratolest začíná mluvit, znaky pro slova, která zvládá vyslovit, opouští. Nemusíte mít tedy strach z odnaučování. Znakování slouží dětem jen relativně krátkou dobu, ale má dlouhodobý příznivý vliv na jejich vývoj.

Proč to vyzkoušet?

Protože vám to dá jedinečnou možnost nahlédnout do světa vašich potomků. Navíc je to zcela přirozené, znaky používají děti i dospělí už od nepaměti. Učíme se mávat „pápá“, pokyvovat hlavou, když souhlasíme, a naši nejmenší dokonce sami své znaky vytvářejí.

Učení této formy vyjadřování je dalším krokem v přirozeném vývoji komunikace dětí, a jak říká Michaela Tiltonová, výsledkem je krásné pouto, které se vytvoří mezi ratolestí a rodičem. Dítko, které dovede vyjádřit svou potřebu či stav pomocí znaků, pociťuje větší porozumění u svých blízkých a je pak šťastnější. Navíc znakování snižuje frustraci a vytváří důvěru, odkrývá, jak jsou vlastně děti ve skutečnosti chytré, podporuje jejich pozitivní emocionální vývoj, sebedůvěru, napomáhá jim v době, kdy se učí mluvit, a usnadňuje intelektuální rozvoj. Není toho málo, že?

Proč to tedy nezkusit? Spousta maminek tak již učinila a nemůže si tento způsob komunikace vynachválit. Například paní Lenka se svým dvacetiměsíčním Jonáškem. „Začali jsme znakovat v jeho devíti měsících. Dlouho to vypadalo, že sám nic ukazovat nebude. Změnilo se to o pět měsíců později a my se nestačili divit, jak krásně nám sděluje, kam se dívá, co teď přijde, co by chtěl.

Jeho prvním znakem bylo „mlíčko“. Během jednoho měsíce pak následovala řada dalších, se kterými se často setkával – jako čepice, klíče, auto, ven, ještě, bolí atd. Dnes je krásně spojuje a jeho „slovní“ zásoba se opravdu den ze dne zvětšuje. Některé znaky nahrazuje slovy, jiné doplňuje o citoslovce a sám se snaží domluvit na dalších nových. “

Jak se to naučit?

Pokud chcete se svými dětmi začít tímto způsobem komunikovat, máte několik možností. Jednou z nich je zúčastnit se semináře pro rodiče, kde se dozvíte vše potřebné. Tyto lekce jsou k dispozici v mnoha městech. Jejich seznam najdete na www.babysigns.cz.

Dáváte-li přednost samostudiu, je možné si zde objednat kompletní sadu materiálů, která vám poskytne potřebné informace. Pokud se raději učíte hrou, tak pro vás může být zajímavá třetí možnost, kterou jsou kurzy Znakujeme se zpěvem a hrou. Dvě série šesti lekcí poskytnou spoustu společných zážitků vám i vašemu děťátku.

Čtěte také: Kdy je nejlepší začít s výukou jazyků

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Dvanáctý měsíc, Nepaměť, Třetí možnost, Emocionální vývoj, Rozum, Michael Tilton