Jemná motorika a její rozvoj je důležitou součástí správného vývoje především dětí v předškolním věku. Jedná se o detailní a drobné pohyby, které jsou vykonávány rukama a prsty a je pro ně potřeba přesnosti. Nemusíte se ale bát žádných složitých úkolů a cviků, pomůže třeba i jen pomoc v domácnosti. Pokud ke zdokonalování motoriky zvolíte navíc kreativní činnost nebo vaření, pro děti to bude zábava.
Jemné motorice bychom měli věnovat nejvíce pozornosti v předškolním období našich ratolestí. V této době se totiž učí pohybovat nezávisle prsty. Zvládnutá jemná motorika je nezbytná pro všechny manuální činnosti a také k ovládnutí čtení a psaní.
Každodenní cvik
Děti jsou pomocníci, kteří rádi asistují při pro dospělé zdánlivě banálních úkonech a činnostech. Jim ovšem dodají pocit důležitosti a navíc jim, což si sami neuvědomují, pomáhají v rozvoji jemné motoriky. Jejich motoriku podpoří věšení prádla, odemykání a zamykání, listování v knize po jednotlivých listech, šroubování víček nebo třeba namotávání vlny.

Zkuste dokreslování
Děti malování milují. Co jim ale tuto zábavu trochu ozvláštnit a osladit? Připravte jim malířskou šablonu a nechte je obrázek dokreslit a dozdobit.


Máte doma malého cukráře?
Nechte děti pomáhat v kuchyni. Skvěle je procvičí míchání, vykrajování, přesypávání nebo krájení měkkých surovin neostrým nožem. Kromě procvičení jemné motoriky se děti naučí pracovat i se surovinami, zároveň to pro něj bude zábava. Připravte proto společně třeba sladký dezert a děti jej nechte nazdobit. K tomu se skvěle hodí ovoce, ale i Haribo bonbony, které mají nejrůznější tvary. Nechte se inspirovat a upečte třeba medvídka, který zachutná celé rodině.
Haribo mikulášský medvídek
Ingredience (na 3 medvídky)
- 4 bílky
- 100 g cukru moučky
- špetka soli
- 50 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g sušeného a kandovaného ovoce – brusinky, pomerančová kůra, švestky, jablka…
- 30 g medvídků Haribo Goldbären
- 50 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
- 30 g vlašských nebo jiných ořechů
Na čokoládovou polevu
- 120 g čokolády s vyšším obsahem kakaa
- 100 g másla
- 2 lžíce mléka
Postup
Bílky dejte do mísy robota se šlehací metlou a vyšlehejte pevný sníh. Přidejte špetku soli a moučkový cukr a opět šlehejte. Mezitím, co se tvoří sníh, rozpusťte si máslo a nechte jej lehce vychladnout.
Do sněhu přidávejte po troškách střídavě mouku a přepuštěné máslo. Vždy promíchejte, ale lehce a opatrně, aby sníh příliš nespadnul.

Ovoce, Haribo medvídky, čokoládu i ořechy nasekejte najemno a po trochách vmíchejte do těsta. Silikonové formičky vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich těsto. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Formu poté opatrně vyklopte a dezert nechte vychladnout. Polevu připravíte jednoduše tak, že čokoládu spolu s máslem rozpustíte ve vodní lázni. Když jsou obě suroviny rozpuštěné do jemné polevy, vmíchejte ještě 2 lžíce mléka. Dezert ihned polijte polevou a poté nechte ztuhnout. Více informací naleznete na www.haribo.cz.