Maminka.czZdraví

RS viry nejsou žádnou novinkou, jde o běžnou sezonní nemoc. Jaké jsou příznaky a čím se léčí?

Simona Procházková 15.  3.  2023
RS viry – označení, které je momentálně všude skloňováno ve všech pádech, může v lehce hysterické době po pandemii covid-19 vyděsit. Lékaři ale uklidňují a zdůrazňují, že přehnané obavy nejsou na místě. Kde a jak se můžete nakazit, pro koho je infekce nejvíce nebezpečná a jak probíhá léčba? Vysvětlíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozhodně totiž nejde o žádné nové a extrémně nebezpečné onemocnění. Respirační syncytiální viry, známé ve zkratce jako RS viry, byly objeveny již v roce 1956, tedy před téměř 70 lety, nejde tedy o žádnou převratnou novinku. Jsou rozšířeny po celém světě a mají typicky sezonní charakter podobně jako další respirační infekční nemoci. Příznaky jsou velmi podobné jako u virózy nebo chřipky.

VIDEO: Podcast Maminka: Antibiotika a děti

Co je to RS virus?

RS virus – neboli respirační syncytiální virus – je poměrně běžnou příčinou sezonních respiračních infekcí u dospělých i dětí. Průběh onemocnění bývá ve většině případů mírný, závažnější komplikace se mohou objevit zejména u kojenců a batolat, kdy může nemoc vyústit až k zápalu plic (pneumonii).

RS virus se snadno a rychle šíří kapénkami, tedy kašláním, kýcháním nebo prostřednictvím slin. Je proto vysoce nakažlivý, především v dětských kolektivech. Onemocnění způsobená RS viry se objevují nejčastěji v zimních měsících a na začátku jara.

Jak se projevuje nákaza RS viry (nejen) u dětí?

Příznaky onemocnění způsobeného RS viry se mohou lišit v závislosti na věku dítěte a závažnosti infekce. U kojenců a batolat se typicky projevuje jako zánět průdušek a plic (bronchiolitida), který způsobuje ztížené dýchání, dušnost a štěkavý kašel. Pacienti mohou mít také horečku a běžné projevy nachlazení, jako jsou rýma a bolest v krku.

„RS viry se přenáší kapénkovou infekcí, přímým kontaktem i kontaminovanými předměty. Virulence ve věkové skupině dětí do dvou let je tak vysoká, že jimi onemocní prakticky všichni tito jedinci,“ vysvětluje MUDr. Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice.

Léčba jen symptomatická. Antibiotika nepomůžou

Lékař může diagnostikovat RS virus na základě klinických příznaků, k dispozici jsou též specifické testy na detekci viru. Proti nákaze RS viry nepomáhají žádná antibiotika, jelikož se jedná o virovou, nikoli bakteriální infekci.

Léčba u dětí i dospělých zahrnuje symptomatickou léčbu, jako jsou protizánětlivé léky a antipyretika k tlumení horečky, bolesti svalů či kloubů a dalších příznaků, léky na kašel nebo úlevové nosní spreje při rýmě. Důležité jsou klidový režim, dostatek tekutin a vitaminů. U kojenců a batolat, kteří mají obtíže s dýcháním, můžou být někdy nutné hospitalizace a podpůrná léčba – jako například kyslíková terapie.

Akutní laryngitida. Dítě posaďte k oknu či mrazáku, zmrzlina nepomůže, radí lékařka

Jak předcházet nákaze RS viry?

Ochrana před onemocněním je stejná jako v případě jakýchkoli jiných sezonních infekcí. „Prevence ve smyslu očkování zatím neexistuje. Preventivní opatření v případě RS virů jsou stejná jako u ostatních respiračních infekcí, tedy vyhnout se nemocným osobám, dodržovat respirační hygienu ve smyslu zakrytí úst při kýchání a kašlání, dbát na hygienu rukou, dodržovat rozestupy mezi dalšími osobami, vyhýbat se přeplněným prostorám, nosit ochranu dýchacích cest v nevětraných místnostech a chránit zranitelné skupiny obyvatel,“ shrnuje MUDr. Pšenica.

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Nemoc, onemocnění, Dětské nemoci, Kašel, nachlazení, Nákaza, RS vir, Petr Pšenica, Léčba, Příznaky, Vir, Infekce, Lázně Luhačovice, Zdraví na Heureka.cz