Maminka.czZdraví

Rtuť stoupá. Jak snížit u dítěte horečku

Regina Rothová 26.  1.  2015
Zvyšující se tělesná teplota signalizuje, že se v organismu něco děje. Sama o sobě není nemocí, je jen příznakem. Nepanikařte, ale rozhodně tomu věnujte pozornost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čerstvé maminky bývají velmi opatrné, často bojácné, aby cokoli v péči o právě narozeného potomka nezanedbaly. Když se miminku začne zvyšovat teplota, je to rozhodně namístě. Horečka je normální reakcí zdravého imunitního systému, který se chce co nejdříve vypořádat s nějakou formou oslabení, například napadení virem. Pomáhá odstranit z těla to, co tam nepatří.

Vysoká teplota u tak malých dětí může znamenat nebezpečí, protože imunitní systém ještě není dotvořený, nefunguje tak jako u starších dětí, proto vždy zavolejte (nebo vyhledejte) lékaře. Mezi varovné signály patří: mimořádná spavost, tmavě červené nebo fialové skvrny na kůži, které pod tlakem nemizí, křeče (febrilní, ty vznikají právě u malých dětí jako následek vysoké horečky), odmítání pití mléka (déle než tři hodiny u miminek do tří měsíců a šest hodin u starších). 

Je to jen teplota nebo už horečka?

Normální teplota se u dítěte mění s věkem, tělesnou aktivitou a denní dobou. Kojenci mají obvykle vyšší tělesnou teplotu než starší děti. Během dne je teplota u dětí i dospělých nejvyšší k večeru, a naopak nejnižší nad ránem. U kojenců a batolat je za normální teplotu považována hodnota do 37,5 °C naměřená v konečníku. 

Co ji způsobuje? 

Nejčastější příčinou bývají různá infekční onemocnění: nemoci dýchacích cest a těžší nachlazení, chřipka nebo zápal plic, zánět středního ucha, zánět močových cest, zánět ledvin, střevní záněty, vzácně meningitida, encefalitida a další.

Neinfekční onemocnění (objevují se vzácněji): onemocnění střev a žaludku, nádorová onemocnění. Může ji vyvolat i očkování, poruchy obranyschopnosti organismu, otravy, přehřátí kojenců nevhodným oblečením a navíc pobytem v přehřátých prostorách, úrazy, krvácení.

Specifi ckou skupinu tvoří právě nejmenší děti do tří let, u nichž bývají krátkodobě zvýšené teploty nebo horečky poměrně časté. Problém nastane, pokud se horečky bezdůvodně opakují, přetrvávají, a dítě se přesto chová normálně, je při chuti. U malých kojenců do tří měsíců může jít o skrytou infekci, je tedy potřeba dítě nechat vyšetřit lékařem. 

Jak změřit teplotu 

Vždy kvalitním teploměrem. Dnes se již nepoužívají rtuťové, z nichž se po rozbití vylil toxický kov. Současné kontaktní teploměry mají různou spolehlivost a kvalitu. Dbejte na to, aby zakoupený teploměr měl řádný certifikát. U novorozenců a kojenců se měří teplota v konečníku, kde bývá zpravidla o 0,5 stupně vyšší než v podpaží. U spolupracujících dětí se standardně měří teplota v podpažní jamce.

Dalšími možnostmi je měření teploty v ústech (i zde je teplota zpravidla o něco vyšší než v podpaží). Z filmů známe ještě měření teploty v uchu. To je spolehlivé jen při použití drahého infračerveného teploměru. Při rozhovoru s lékařem vždy hlaste, kde byla teplota naměřena.

Teploměr je nutné před měřením v konečníku potřít vazelínou nebo olejem, aby měření nebylo pro dítě bolestivé. Dítě je třeba předem zklidnit, mohlo by se zranit. 

Jak horečku snížit

Paralenové čípky (nebo jiný přípravek s obsahem paracetamolu) je možné podávat od narození, ibuprofen (v různé formě) až od 6. měsíce věku dítěte, nesmí se podávat dětem, které jsou dehydrované nebo zvracejí. Teplotu je možné snižovat také zábaly nebo omýváním vlažnou vodou ve vaně.

Dítěti nikdy nepodávejte aspirin, ten může vyvolat smrtelně nebezpečné onemocnění, tzv. Reyův syndrom. Nikdy nechlaďte končetiny, nepoužívejte k zábalům alkohol (odpařováním a následně vdechováním může dojít k otravě alkoholem).

Nesrážejte teplotu na normální hodnotu, maximálně o 2 °C (když má dítě hodně vysokou horečku, kolem 40 stupňů), neustále sledujte reakce dítěte, protože jeho stav se může velmi rychle měnit.

Nikdy ani nestřídejte druh podávaného léku, dbejte na přiměřenou teplotu v místnosti, často a krátce větrejte. Pozor, následující metody nikdy nepoužívejte, jestliže má dítě studené končetiny nebo mramorovanou kůži na těle, vyrážku na kůži a pokud se dítě proceduře nepřiměřeně brání! 

Zábaly a další babské rady

Zchlazení zábaly používaly už naše babičky. Dítě zabalte do osušky namočené ve vlažné vodě zhruba 18 °C teplé a ponechte je v zábalu 10–15 minut, balí se pouze hrudník a břicho, končetiny zůstávají volné, ničím nepřikryté. 
Opakujte podle potřeby. Vždy je nutno dbát na přísun chlazeného nápoje, teplota v místnosti má být 24 °C. Po sundání zábalu si dítě musí odpočinout, jen lehce přikryté a teplotu změřte znovu po 20 minutách.

Miminka zábaly zbytečně netrapte! Při omývání vlažnou vodou vaničku zčásti naplňte vodou teplou asi 29 °C, dítě posaďte nebo položte a pomocí houby omývejte trup a končetiny. Teplota v místnosti má být 24 °C, délka omývání 10 –20 minut v závislosti na reakci dítěte. Pokud se objeví třes nebo „husí kůže“, proceduru ukončete. Opět musíte zhruba po 30 minutách kontrolovat teplotu. 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Vzácné onemocnění, Jak, Vysoká teplota, Děti, Encefalitida, Sto, Spavost, Reyův syndrom, Husí kůže, Neinfekční onemocnění, Meningitida, Zdraví na Heureka.cz