Maminka.czZdraví

Růstové bolesti: Existují, nebo ne? Někteří lékaři pochybují! Proč?

Barbora Vajsejtlová 14.  10.  2019
Budí se ze spaní. Pláče a stěžuje si, že ho bolí nohy. Noční scény spojené s růstovými bolestmi vypadají dramaticky. Zjišťovali jsme, co s nimi, jestli se jim dá předcházet a kdy jít raději k lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trpěla jsem jimi jako dítě a nikdy na ně nezapomenu. Ta tupá bolest v nohou, která mi nedovolovala usnout a nepovolovala v žádné poloze, byla příšerná. Teď se s růstovými bolestmi potýkají obě moje děti. Už vím, že když mají celý den fyzicky náročný a v noci se probudí s kňouráním nebo pláčem, budou na vině velmi pravděpodobně právě růstové bolesti.

Už mám vyzkoušeno, že mladší dcera na ně reaguje hysterickým pláčem, zatímco syn si sám dokáže částečně ulevit masáží. Také jsem učinila poznatek, že ráno tyhle záhadné bolesti zmizí jako mávnutím kouzelného proutku a děti vůbec nevědí, že jen před několika hodinami plakaly bolestí. Růstové bolesti jsou zkrátka tak trochu nevyzpytatelným trápením, které může dětem výrazně znepříjemnit život. Víte, jak je poznáte, jestli se jim dá nějak předcházet a jak svým dětem ulevit?

Budí se s pláčem a zkroucené v křeči? Asi ho trápí růstové bolesti!

Existují, nebo ne?

Růstové bolesti jsou záhadou i pro odborníky, kteří se dělí na dva tábory. Zatímco jedni jejich existenci bez problémů uznávají, jiní o nich pochybují. Jejich odpůrci argumentují tím, že růstovým bolestem neodpovídá žádný konkrétní nález a že jde o stejně neurčitou bolest, jako je třeba růst zubů u miminek. Tvrdí, že pokud dětem vypadnou mléčné zuby a rostou jim druhé, také je to nebolí a není to spojené s horečkou a průjmem, což jsou příznaky tradičně přikládané prořezávání zubů. Tudíž není důvod považovat růst zubů za zdravotní komplikaci a s růstovými bolestmi se to prý má podobně.

Vzhledem k tomu, že až do dospělosti roste celé tělo a růst nijak nebolí, žádné růstové bolesti údajně neexistují. Proti tomu ale zásadně protestuje druhý tábor odborníků, kteří o existenci růstových bolestí vůbec nepochybují. K zastáncům růstových bolestí patří například světově známý dětský endokrinolog Charles Brook z University College London. „Není vůbec pochyb o tom, že růstové bolesti existují,“ uvedl pro deník Guardian. „Děti je popisují velmi přesně a nejčastěji zasahují přední strany stehen a holeně, ale nikdy nepostihují klouby. Pokud si dítě stěžuje na bolesti kolen nebo kyčlí, téměř jistě se jedná o jiný problém a je potřeba provést speciální vyšetření kloubu.“

Proč bolavé ouško trápí nejvíce v noci? Poradíme, co rozhodně zkusit!

Běhání přes den, bolest v noci

Ať už se ale rozhodnete nazývat tento typ bolestí jakkoli, podle lékařských statistik jimi trpí každé čtvrté dítě. Nejčastěji se růstové bolesti objevují mezi třetím a pátým rokem a pak jimi zase trpí děti mezi osmým a dvanáctým rokem.
A právě to je jeden z argumentů těch, kteří na růstové bolesti nevěří, protože mezi prvním a druhým rokem vyroste dítě v průměru o třináct centimetrů. Pak se jeho růst zpomaluje na pět až šest centimetrů za rok a k dalšímu růstovému spurtu dochází zase až v dospívání.

I když přesná příčina růstových bolestí zatím zůstává záhadou, jako nejpravděpodobnější se jeví teorie, že jde o důsledek kombinace přetížení a svalové únavy. To by také vysvětlovalo skutečnost, že růstové bolesti se nejčastěji objeví po dnu plném fyzické námahy. Pokud dítě celý den běhá, skáče, fyzická námaha se nasčítá a výsledkem je bolest svalů a šlach, které už jsou samy o sobě dost namáhané tím, že se musí přizpůsobovat zvětšující se délce kostí. Proto se také růstové bolesti objevují obvykle pozdě odpoledne, večer nebo v noci, kdy nepříjemná bolest může i probudit dítě ze spánku. Ačkoli nejčastěji se týkají holení nebo přední strany stehen, některé děti si stěžují i na růstové bolesti lýtek nebo třeba podkolenních jamek.

Typicky ale růstové bolesti postihují obě nohy. Jen málokdy se objevují růstové bolesti každý den (ráno obvykle mizí), většinou je mezi nimi několik dnů prodlevy. Nicméně období růstových bolestí může přetrvávat měsíce i roky. Provedené výzkumy také upozorňují na vliv rodinné historie v případě růstových bolestí. Pokud jste růstové bolesti zažívala jako dítě vy nebo váš manžel, existuje přibližně sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že jimi budou trpět i vaši potomci.

Růstové bolesti přicházejí v cyklech. Víte, co na ně pomáhá?

Jak jim ulevit?

K zajímavým závěrům dospěl výzkum z roku 2010, jehož autoři tvrdí, že děti, které trpí růstovými bolestmi, jsou obecně vnímavější a citlivější na bolest. Častěji než jejich vrstevníci si stěžují například i na bolesti hlavy nebo břicha. Charles Brook však nabízí poměrně jednoduchý způsob, jak poznat, jestli vaše dítě trápí skutečně růstové bolesti, nebo se jedná o jiný zdravotní problém: „Pokud se dítěte, které utrpělo nějaký úraz nebo trpí například zánětem, dotknete na bolavém místě, jeho reakce je velmi prudká, ucukne a nechce, abyste bolavé místo mačkali, masírovali nebo se ho vůbec dotýkali. Pohyb navíc bolest výrazně zhoršuje. U růstových bolestí je tomu ale právě naopak. Pokud jimi dítě trpí, masáže, tření či jemné mačkání mu mohou ulevit.“

Kromě masáží může vašemu dítěti ulevit i přikládání teplých obkladů (na druhou stranu, některým dětem naopak více vyhovují studené obklady) a nic nezkazíte podáním dětského sirupu proti bolesti. Varovat by vás vždy mělo, pokud si dítě stěžuje na bolest pouze jedné nohy, bolí ho klouby nebo je bolest spojená se zvýšenou teplotou či dokonce horečkou. Růstové bolesti by také v žádném případě neměly ovlivňovat denní aktivity dítěte (například, že by dítě v průběhu dne kulhalo, nemohlo běhat a podobně). Nikdy nejsou spojeny s otokem, zarudnutím nebo zapálením bolavé oblasti.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Bolest, Mléčné zuby, Poznatek, London, Speciální vyšetření, Holení, Masáž, Kloub, Námaha, Guardian, Zub, Nohy, Zdraví na Heureka.cz