Maminka.czRůstový spurt

Růstový spurt: Období nenasytného kojence vás potká několikrát

Martina Machová 18.  6.  2019
Náhle se objeví dny, kdy chce dítě jíst mnohem víc, než je u něj obvyklé. Říká se tomu růstový spurt.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opět máte pocit, že by vás vaše sladké robátko doslova „sežralo“?  Přes den by neustále jedlo, v noci se budí hlady a u krmení bývá nespokojené? Možná jste již slyšela o růstovém spurtu… jenže on není jen jeden!

Období náhlého zrychleného růstu v kojeneckém věku, tzv. růstový spurt, nebývá jen jeden či dva, ale bývá jich hned několik. A aby toho nebylo málo, obvykle se i od odborníků dovíte, že věk miminka, kdy ke spurtům dochází, je spíše orientační, protože každé miminko je jiné a nelze jej zaškatulkovat do všeobecné tabulky.

Všechno důležité, co potřebujete vědět o kojení

Jak se projevuje a jak dlouho trvá?

Nejosvědčenějším komunikačním prostředkem kojenců je pláč; a tak i vaše miminko bude v období spurtu ze dne na den „jiné“, znenadání více nespokojené a uplakané. A vy pravděpodobně brzy pochopíte, že není nemocné, ale pouze se vám pokouší sdělit, že je hladové.

Sladký noční spáč se začne častěji budit a více či méně hlasitě se dožadovat kusu nebo spíše „cucu“ žvance. Mnohdy se stává, že se zkracuje i denní spaní a miminko se i přes den budí hlady.

Paradoxní je, že malý nenasyta může být neklidný i přímo při krmení z prsu či lahve: „Neteče to tak rychle, jak bych chtěl!“ Růstový spurt obvykle trvá 2–3 dny, někdy dokonce týden a výjimečně i déle. U některých dětí probíhá bouřlivě, u jiných jej sotva postřehnete.

Růstový spurt: Během noci může dítě povyrůst skoro o centimetr

Kdy čekat nejčastější „spurtovací“ období?

MUDr. Anna Mydlilová, vedoucí lékařka Národního centra kojení, v informačních materiálech na webových stránkách Laktační ligy uvádí: „Bývá to v období několika prvních dní doma, kolem 7.–10. dne, 2–3 týdnů, 4–6 týdnů, ve 3. měsíci, 4. měsíci, 6. měsíci a 9. měsíci. Děti ale neznají kalendář, takže se každé dítě může chovat jinak. Růstový spurt nekončí po 1. roce života. Většina maminek pozoruje tyto změny každých pár měsíců i v batolecím období a dále pak v pravidelných intervalech během dospívání.“

Přece se nenechám sníst!

Nebojte, miminko vás nesní, růstový spurt přeci netrvá týdny a tvorba mléka je stimulována přiložením miminka k prsu. Nejste-li si jistá, zda má vaše miminko mléka dost a zda vše opravdu probíhá, tak jak má, konzultujte své obavy se svou pediatričkou nebo třeba u odborníků na Národní lince kojení. Pokud je dítě krmené náhradní mléčnou výživou, s dávkováním a četností krmení by vám opět měla pomoci vaše dětská lékařka.

Růstový spurt: jak ho poznáte a 4 rady pro jeho zvládnutí

Období růstových spurtů, probíhají-li bouřlivě, je náročné pro obě strany – miminko je nespokojené, pláče, budí se a vy z počátku nevíte, co mu je. Když to zjistíte, můžete být nejistá, zda má děťátko opravdu dostatek. Navíc jste ze všeho psychicky i fyzicky velmi unavená. Pro starosti o miminko často zapomínáte na sebe. Trvá-li spurtové období více dní, měla byste se zamyslet nad tím, zda je váš pitný režim a příjem všech živin dostatečný.

Není potřeba užívat speciální doplňky stravy, jen se pro samé starosti přestaňte odbývat kouskem včerejšího rohlíku, plátkem oschlého sýra a hrnkem studeného čaje a kalorický deficit nedohánějte večer a v noci sladkostmi, ale snažte se jíst spíše tak, jak byste chtěla, aby se jednou stravovalo vaše dospívající dítko.

VIDEO: Jak vypadá spontánní porod? A je poloha ve které rodíme správná?

Děti rostou ve spánku – fakt, který znaly už naše babičky

Úvodní fotografie: CC BY-ND 2.0, Nico

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Růstový spurt, Spurt, Období, SHUTTERSTOCK, Robátko, Vedoucí lékařka, Růst, Denní spaní, Informační materiál, Tvorba, Nena, Vaš, Estvillova metoda