Maminka.czZdraví

Růžová pityriáza: Připomíná atopický ekzém, ale zmizí sama

Martina Machová 6.  12.  2017
Růžová pityriáza má ráda podzim a zimu, kožní projevy obvykle „odstartuje“ větší růžová skvrna na trupu. Zhruba týden po objevení „mateřské skvrny“ se začínají objevovat další flíčky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Růžová pityriáza (pityriasis rosea, pityriasis rosea Gilbert) vystrkuje své růžové drápky zejména na podzim a v zimě. Tato nevzhledná, naštěstí spíše nezávažná kožní choroba preferuje především děti a mladší dospělé. Nejvíc nemocných najdeme ve věkové kategorii 10 až 35 let.

Nicméně nemocí mohou trpět i mladší děti, a dokonce i batolata. Laik si z počátku může kožní projevy splést s atopickým ekzémem, ten však bohužel nezmizí tak snadno jako růžová pityriáza.

Jak růžová pityriáza vypadá?

Onemocnění začíná drobnou nenápadnou růžovou skvrnkou, ta se však během několika dní rozroste do tzv. primární plaky – skvrny ve velikosti 2 až 5 cm, obvykle oválného tvaru.

Tato „velká matka“ bývá růžová a šupinatá (a může tedy připomínat atopický ekzém), po čase mívá nápadně světlejší střed a výraznější okraje. Primární plaku objevíme nejčastěji na zádech, břiše, prsou, krku nebo na ramenou. Bohužel ale nezůstane u jedné skvrny! Po jednom až dvou týdnech se flíčky „množí“.

Na trupu a někdy i končetinách a krku lze pak pozorovat další růžové, avšak již drobnější skvrnky. Vyrážka obvykle nesvědí nebo svědí jen mírně. Nicméně některé prameny uvádějí, že ve výjimečných případech provází toto onemocnění únava, pocit začínající nemoci, lehce zvýšená teplota a bolest hlavy.

Atopický ekzém: Mažte a přemýšlejte nad vhodným oblečením a jídelníčkem

Kde se nakazil?

Na tuto otázku vám nedají odpověď ani odborníci, jednoduše se neví, proč onemocnění propukne. Nicméně původcem je s velkou pravděpodobností virová infekce a v mnoha případech se objeví v období snížené imunity (stres, rekonvalescence po nemoci apod.) Růžová pityriáza se považuje za neinfekční onemocnění – není tedy nakažlivá.

Jak růžovou pityriázu léčit?

Onemocnění se neléčí, neboť samo spontánně odezní, a to nejčastěji do 6 až 8 týdnů od prvních projevů. V každém případě je vhodné navštívit lékaře, aby nemoc odlišil od jiných závažnějších kožních onemocnění.

V případě, že vyrážku provází svědění, lze pochopitelně na doporučení lékaře aplikovat speciální masti a gely nebo slabé protizánětlivé krémy či tekutý pudr.

Lékař velmi pravděpodobně doporučí omezit koupání ve vaně, zvláště koupele s použitím nejrůznějších kosmetických přípravků. Méně je v tomto případě více! Kožní projevy někdy zhoršuje také pocení, tedy i fyzická námaha s ním spojená.

Skvělou zprávou je, že růžovou pityriázu lze podobně jako plané neštovice prodělat jen jednou! Jen ve zcela výjimečných případech se nemoc vrátí, tehdy však trvá obvykle i několik měsíců.

Jak zklidnit atopickou pokožku miminka? Každému zabírá něco jiného

A co oblíbená „alternativní léčba"?

Lékaři i léčitelé se shodují na tom, že je během léčby vhodné posílit imunitu – vitamíny, speciálními doplňky stravy (např. imunoglukany, přípravky z rakytníku apod.), zdravou stravou a třeba i bylinnými čaji (šípkový, rakytníkový atd.). Osvědčují se i obklady z vařené pohanky, zelných listů či pravého jablečného octa.

VIDEO: Vadí dětem instantní kaše?

Eliminační metoda vyřazování potravin je u malých atopiků nezbytná
Podzim je tady a s ním i atopický ekzém. Víte, jak na něj?
Neškrábej si to aneb jak na atopický ekzém

 

Témata: Zdraví, Atopický ekzém, Sam, Skvrnka, Instantní kaše, Rekonvalescence, Fyzická námaha, Tekutý pudr, Oválný tvar, Skvělá zpráva, Mladý dospělý, Obklad, Pudr, Zdravá strava, Léčitel, Nemoc, Bylinný čaj, Projev, Skvrna, Plak, Zvýšená teplota, Kožní choroba, Flíček, Virová infekce, Kožní projev, Zdraví na Heureka.cz