Maminka.czRecepty

RECEPT: Rychlá rajská omáčka s masovými koulemi. Oběd, kterým zabodujete nejen u dětí

Simona Procházková 5.  2.  2023
Česká klasika v podobě voňavé a božsky nasládlé rajské omáčky podávané s kuličkami z mletého masa patří k oblíbeným stálicím. Jako přílohu zkuste těstoviny a uvidíte, že si na této dobrotě pochutná celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tuto snadnou variantu oblíbené rajské omáčky si zamilujete. Není potřeba nic pasírovat ani čekat dvě hodiny, než se hovězí maso uvaří doměkka. Pokud hledáte inspiraci na rychlý, nenáročný a přitom dokonalý víkendový oběd, vyzkoušejte náš recept.

VIDEO: Zkuste recept na ty nejlepší palačinky s ovocem!

Suroviny:

1 větší cibule

2 mrkve

1 kořenová petržel

1 a půl kilogramu rajčat

slunečnicový olej

3 bobkové listy

2 kousky skořice

500 ml hovězího vývaru

cukr krupice na dochucení

citronová šťáva na dochucení

sůl

těstoviny (vrtule, kolínka) k podávání

Na masové koule:

450 g mletého hovězího masa

300 g mletého vepřového masa

1 menší cibule

 2 rohlíky

100 ml mléka

1 vejce

1 lžíce sušeného tymiánu

sůl

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky (můžete použít loupaná rajčata z konzervy).

V kastrolu zahřejte lžíci oleje a cibuli s mrkví a petrželí orestujte. Přidejte rajčata, bobkové listy a skořici, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do zhoustnutí. Vyndejte koření a tyčovým mixérem omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte ji cukrem, citronovou šťávou a solí.

Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mleté maso osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát, aby nasákly tekutinu, a přidejte k masu společně s vejcem a nasekanými lístky tymiánu.

Vše důkladně propracujte, aby se suroviny dobře spojily, a vlhkýma rukama tvořte malé kuličky. Naskládejte je na plech a upečte, asi 20 minut.

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a podávejte v rajské omáčce s masovými koulemi.

Zdroj: F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Rodina, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, omáčka, rajská omáčka, krupice, Kulička, Petržel, Recept, Koule, Cibule, Mleté maso, Těstoviny, Rajče
Mohlo by vás zajímat