[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Tuto snadnou variantu oblíbené rajské omáčky si zamilujete. Není potřeba nic pasírovat ani čekat dvě hodiny, než se hovězí maso uvaří doměkka. Pokud hledáte inspiraci na rychlý, nenáročný a přitom dokonalý víkendový oběd, vyzkoušejte náš recept.
Suroviny:
1 větší cibule
2 mrkve
1 kořenová petržel
1 a půl kilogramu rajčat
slunečnicový olej
3 bobkové listy
2 kousky skořice
500 ml hovězího vývaru
cukr krupice na dochucení
citronová šťáva na dochucení
sůl
těstoviny (vrtule, kolínka) k podávání
Na masové koule:
450 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 menší cibule
2 rohlíky
100 ml mléka
1 vejce
1 lžíce sušeného tymiánu
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky (můžete použít loupaná rajčata z konzervy).
V kastrolu zahřejte lžíci oleje a cibuli s mrkví a petrželí orestujte. Přidejte rajčata, bobkové listy a skořici, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do zhoustnutí. Vyndejte koření a tyčovým mixérem omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte ji cukrem, citronovou šťávou a solí.
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mleté maso osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát, aby nasákly tekutinu, a přidejte k masu společně s vejcem a nasekanými lístky tymiánu.
Vše důkladně propracujte, aby se suroviny dobře spojily, a vlhkýma rukama tvořte malé kuličky. Naskládejte je na plech a upečte, asi 20 minut.
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a podávejte v rajské omáčce s masovými koulemi.
Zdroj: F.O.O.D.