Maminka.czVýživa a stravování

Rychlé večeře na každý den

Jana Vašáková 12.  5.  2015
Zajímavá večeře může být hotová dřív, než si děti napíšou úkoly. Překvapte rodinu slanými šátečky, rafinovanými toasty, rybou nebo tortillami se zelím a masem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sendvič se slaninou a volským okem

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: Olivový olej, 8 toastových chlebů, 12 plátků anglické slaniny, 4 vejce, sůl a pepř, 2 lžíce dijonské hořčice, 4 jarní cibulky, rukola

Na grilovací pánvi rozehřejte trošku olivového oleje. Vložte na ni toastový chléb a ogrilujte jej z obou stran dozlatova. Na vedlejší pánvi orestujte plátky anglické slaniny a rozklepnutá vejce, osolte a opepřete. Toastový chléb potřete hořčicí, obložte orestovanou slaninou a vejci, zasypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte s rukolou.

Klepněte pro větší obrázek

Morčák s fazolkovými bramborami

4 porce, 30 minut

Přípravujeme: 2 větší morčáky (mořský vlk), zelený pepř ve slaném nálevu, koriandr, sůl a pepř, olivový olej, 500 g brambor typu A, 4 jarní cibulky, 250 g zelených fazolek, petrželka na ozdobu

Rybu očistěte, přendejte do pekáčku a svrchní část kůže zlehka nařízněte. Vetřete slitý a nadrcený zelený pepř, nasekaný koriandr, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Brambory i se slupkou vařte 15 minut. Pak slijte, nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji je orestujte společně s nasekanou jarní cibulkou a zelenými fazolkami. Dochuťte solí a pepřem, na talíři ozdobte ještě petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Jarní šátečky se sýrem a bylinkami

4 porce, 30 minut

Potřebujete: 3 vejce + 1 na potření, 200 g sýra feta, 1 lžička olivového oleje, 4 jarní cibulky, šalvěj, petrželka, oregano, sůl a pepř, 2 balení listového těsta

V míse rozšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte olivový olej, nasekané jarní cibulky a bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Listové těsto rozložte (nebo rozválejte) a vykrájejte čtverce o velikosti 10 x 10 cm, lžičkou klaďte náplň na střed a přeložte do trojúhelníku. Okraje pevně přimáčkněte. Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut. Náš TIP: Jako náplň můžete použít také směs ricotty s bylinkami, solí a pepřem. Zkuste do ní přidat ještě nasekaná sušená rajčata nebo chilli papričky.

Klepněte pro větší obrázek

Gnocchi s chilli pestem

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 500 g gnocchi, 100 g sušených rajčat, 20 g bazalky, 1–2 chilli papričky, 40 g pecorina, 60 g parmazánu, 60 g nesolených kešú oříšků, 2 stroužky česneku, 100 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, jarní cibulka, oregano

Připravte si pesto: do mixovací nádoby přendejte sušená rajčata, omytou a osušenou bazalku, nakrájené chilli papričky, nastrouhané sýry, oříšky, česnek a vše zalijte olejem. Rozmixujte v pesto. Dochuťte. Ve vroucí vodě vařte 1 minutu gnocchi. Když vyplavou, jsou hotové. Slijte je, promíchejte s pestem a přendejte na talíře. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a lístky oregana.

NÁŠ TIP: Místo gnocchi můžete použít také jakékoli své oblíbené těstoviny. Nakonec je ještě ozdobte hoblinkami parmazánu.

Klepněte pro větší obrázek

Tortilly plněné zelím a kuřecím masem

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 1/2 hlávky menšího červeného zelí, 4 kuřecí prsa, olivový olej, sůl a pepř, 8 tortill, 80 g plátků mandlí, libeček

Červené zelí nasekejte na tenčí plátky a spařte vroucí vodou. Nechte okapat. Kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Maso dejte stranou a ještě krátce na pánvi poduste zelí. Připravte si tortilly, do jejich středu přendejte měkké zelí, navrch kuřecí steak (můžete jej i nakrájet na plátky), zasypte plátky mandlí, ozdobte libečkem, zakapejte olivovým olejem a zarolujte.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Kaz, Mořský vlk, Jarní cibulka, Nastrouhaný sýr, Rukola, Cibulka, Listové těsto, Pecorina, Večeře, Den, Svrchní část, Věc, Fazolka, Červené zelí