Maminka.czRecepty

Rychlé víkendové pečení. Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte linecké

Recepty.cz 9.  12.  2017
Nemáte moc času na pečení? To ale vůbec nevadí, přesto můžete být královnou kuchyně. Vyzkoušejte naše skvělé linecké těsto v těchto jednoduchých variantách!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní linecké těsto

Budete potřebovat: 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • kůru z 1 citronu
  • špetku soli
  • mouku na podsypání těsta

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Citron důkladně omyjte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Všechny suroviny na válu pak rukama rychle, ale důkladně prohněťte. Z hotového těsta udělejte hroudu, zabalte ji do fólie a uložte ji alespoň na hodinu, nejlépe však do druhého dne do chladničky.

Skvělý recept na linecké těsto, které se nelepí a nepraská, najdete TADY

Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 milimetry. Z plátu vykrajujte různé tvary. Ty přeložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 5 až 10 minut. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Recept na linecké těsto, který zvládne i začátečník, najdete zde.

5 tipů, díky kterým budou letošní Vánoce dokonalé

Hvězdičky s oříšky a citrusovou marmeládou

Do základního těsta přidejte:

  • 200 g strouhaných lískových oříšků

Dále budete potřebovat:

  • citrusovou marmeládu na promazání
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Lískové oříšky nechte opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupky, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta na linecké cukroví. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.

Těsto rozválejte na plát, vykrajujte z něj hvězdičky a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle velikosti hvězdiček. Vychladlé hvězdičky slepte citrusovou marmeládou a ozdobte moučkovým cukrem.

(Před)Vánoční mlsání trochu jinak: Zkuste nové recepty

Kakaové kytičky s krémem a vaječným koňakem

Do základního těsta přidejte:

  • 100 g kakaa
  • citronovou kůru nahraďte pomerančovou

Dále budete potřebovat:

  • 300 g bílé čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 75 g másla
  • 6 lžic vaječného koňaku

Postup:

Do základního lineckého těsta přidejte pomerančovou kůru a kakao. Z vychladlého odleželého těsta vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.

Tyhle čtyři snadné recepty na cukroví musíte vyzkoušet

Vanilkové banánky s ořechovým krémem

Do základního těsta přidejte:

  • 1 až 2 vanilkové cukry
  • pár kapek vanilkové esence

Dále budete potřebovat na krém:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 300 g másla
  • 60 g nastrouhané čokolády
  • 2 žloutky
  • 1000 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • čokoládovou polevu

Postup:

Do těsta na linecké přidejte vanilkový cukr a vanilkovou esenci. Z odleželého těsta vykrajujte banánky a pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou.

Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny je namáčejte v čokoládové polevě. Linecké banánky s čokoládovou polevou můžete zkusit i podle tohoto receptu.

Je nejvyšší čas upéct vánočku a další tři báječné recepty na cukroví

Křehké sněhové vločky

Do základního těsta přidejte:

  • pár kapek vanilkové esence

Dále budete potřebovat na polevu a zdobení:

  • 2 bílky
  • 4 lžíce citronové šťávy nebo 4 lžíce rumu
  • 500 g moučkového cukru
  • cukrové perličky, případně krystalový cukr

Postup:

Odleželé linecké těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut – dle velikosti. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte je na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí, polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte cukrovými perličkami nebo krystaly cukru dle fantazie.

Nestíháte? Upečte si cukroví za jeden den!

Linecká srdíčka s ořechy

Do základního těsta přidejte:

  • 10 lžic mletých ořechů
  • 200 g strouhané hořké čokolády

Dále budete potřebovat na polevu:

  • čokoládovou polevu

Postup:

Do základního lineckého těsta přidejte mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujte srdíčka nebo další libovolné tvary. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z čokolády.

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Tyhle čtyři snadné recepty na cukroví musíte vyzkoušet

Jaké cukroví je u vás nejoblíbenější?

Témata: Recepty, Cukroví, Cukr, pečení, Linec, Line, Plech, Tenký plát, Malý kousek, Bílá čokoláda, Robot, Těsto, Vanilkový cukr, Pomerančová kůra, Pečící papír, Čokoládová poleva, Šlehání, Fólie, Poleva, Moučkový cukr, Vaječný koňak, Vik, Vlašský ořech, Citronová šťáva, Citrus