[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Budete potřebovat:
Postup:
Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Citron důkladně omyjte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Všechny suroviny na válu pak rukama rychle, ale důkladně prohněťte. Z hotového těsta udělejte hroudu, zabalte ji do fólie a uložte ji alespoň na hodinu, nejlépe však do druhého dne do chladničky.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 milimetry. Z plátu vykrajujte různé tvary. Ty přeložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 5 až 10 minut. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Recept na linecké těsto, který zvládne i začátečník, najdete zde.
Do základního těsta přidejte:
Dále budete potřebovat:
Lískové oříšky nechte opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupky, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta na linecké cukroví. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
Těsto rozválejte na plát, vykrajujte z něj hvězdičky a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle velikosti hvězdiček. Vychladlé hvězdičky slepte citrusovou marmeládou a ozdobte moučkovým cukrem.
Do základního lineckého těsta přidejte pomerančovou kůru a kakao. Z vychladlého odleželého těsta vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.
Dále budete potřebovat na krém:
Do těsta na linecké přidejte vanilkový cukr a vanilkovou esenci. Z odleželého těsta vykrajujte banánky a pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou.
Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny je namáčejte v čokoládové polevě. Linecké banánky s čokoládovou polevou můžete zkusit i podle tohoto receptu.
Dále budete potřebovat na polevu a zdobení:
Odleželé linecké těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut – dle velikosti. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte je na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí, polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte cukrovými perličkami nebo krystaly cukru dle fantazie.
Dále budete potřebovat na polevu:
Do základního lineckého těsta přidejte mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujte srdíčka nebo další libovolné tvary. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z čokolády.