Maminka.czVýživa a stravování

Rychlovka na víkend: zkuste vafle

Johana Křížková 15.  1.  2016
Pokud máte doma vaflovač, ale poslední dobou trochu zahálí v koutě, máme pro vás pět skvělých receptů, které jej pozvednou opět na výsluní vaší kuchyně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čokoládové vafle s vanilkou 

2 porce, 30 minut + odležení

Potřebujeme: 4 vejce, 125 g másla, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 100 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 4 lžíce kvalitního kakaa + na ozdobu, 250 ml plnotučného mléka, špetka soli, olej na potření vaflovače, 150 ml smetany ke šlehání

Oddělte žloutky a bílky. Máslo a cukr vyšlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Mouku smíchejte s mandlemi a kakaem a střídavě s mlékem ji zapracujte do máslové pěny. Bílky se špetkou soli ušlehejte v jiné nádobě do tuhého sněhu. Ten opatrně zapracujte do těsta.

Vaflovač rozpalte a lehce potřete olejem. Upečte postupně všechny vafle. Podávejte je ozdobené ušlehanou smetanou a poprášené kakaem.

Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Hotové vafle můžete potřít třešňovou nebo jahodovou marmeládou, ideálně domácí. 

Kaštanové vafle s jablečnou omáčkou 

2 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 vejce, 60 g krupicového cukru, 150 g kaštanové mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičky prášku do pečiva, 100 g měkkého tvarohu, 100 ml plnotučného mléka, 75 g másla + na potření vaflovače, javorový sirup na ozdobu; Jablečná omáčka: 2 jablka, 30 g másla, 30 g vlašských ořechů, 1 lžíce moučkového cukru, 4 cl calvadosu 

Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte nasekané ořechy. Přidejte jablka, a když změknou, posypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Zakápněte calvadosem a odstavte.

Připravte těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte, mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Tvaroh s mlékem a rozpuštěným máslem rozšlehejte a střídavě s moukou vmíchejte do pěny. Vaflovač potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Podávejte je s jablečnou omáčkou pokapané javorovým sirupem. 

Klepněte pro větší obrázek

Pivní vafle 

4 porce, 30 minut + odležení

Potřebujeme: 200 g másla, 160 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 4 vejce, 300 g hladké mouky, 1 sáčku prášku do pečiva, 1 lžičky skořice, 75 ml plnotučného mléka, 100 ml světlého piva, olej na potření vaflovače, moučkový cukr na poprášení

Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte do pěny. Vmíchejte sůl a vejce jedno po druhém. Potom po lžících přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přilijte mléko a pivo. Těsto nechte půl hodiny odležet a pak v rozpáleném vafl ovači připravte vafle. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

 Klepněte pro větší obrázek

Belgické vafle se špekem a volským okem 

4 porce, 45 minut + odležení 

Potřebujeme: 3 vejce, 125 g másla + na vymazání, 3 špetky soli, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 250 ml plnotučného mléka, 100 ml perlivé minerálky, 100 g anglické slaniny, 30 g másla, 4 vejce, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu

Nejdříve si připravte těsto na vafle. Oddělte žloutky a bílky. Změklé máslo se solí utřete, přidejte žloutky a šlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Přilijte minerálku a promíchejte. Nechte asi 20 minut odležet. Pak opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.

Předehřejte vaflovač, lehce ho potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Plátky slaniny nechte na pánvi opéct dokřupava, na druhé pánvi nebo v lívanečníku rozpusťte trochu másla a připravte volská oka. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé vafle podávejte s opečenou slaninou a volským okem. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Vaflové sendviče se zázvorem 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 2 cm čerstvého zázvoru, 125 g másla, 125 g krupicového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 3 vejce, 180 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2–3 lžíce plnotučného mléka, olej na potření vaflovače; citronový krém: 90 g másla, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, + 2 žloutky, 120 ml citronové šťávy, 1 lžička strouhané citronové kůry

Nejprve si připravte krém. Změklé máslo a cukr šlehejte asi 2 minuty, pak jedno po druhém přidejte vejce a žloutky a ještě asi minutu šlehejte. Vmíchejte citronovou šťávu (směs bude hrudkovitá, ale nebojte se, při tepelné úpravě se krásně spojí). V kastrolu se silnějším dnem ji pomalu zahřívejte, až získá hladkou konzistenci. Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání prohřívejte do zhoustnutí asi 15 minut.

Odstavte, vmíchejte citronovou kůru, přendejte do čistých skleniček a nechte vychladnout. Pak vložte do ledničky, kde vám v zavřené nádobě vydrží až týden. Krém v chladu ještě zhoustne.

Na vafle oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte vejce. Pak vmíchejte zázvor, mouku s práškem do pečiva a mléko. Předehřejte vaflovač, potřete olejem a naneste těsto. Pečte dozlatova a po dvou spojujte citronovým krémem. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Rychlovka, Lívanec, Javorový sirup, Víkend, Olej, Moučkový cukr, Omáčka, Hrudkov, Vik, Stálé míchání, Vanilkový lusk, Kastrol