Maminka.czVýživa a stravování

Rychlovka na víkend: Zkuste vafle!

, Časopis F.O.O.D.
15. 1. 2016
Pokud máte doma vaflovač, ale poslední dobou trochu zahálí v koutě, máme pro vás pět skvělých receptů, které jej pozvednou opět na výsluní vaší kuchyně.

Čokoládové vafle s vanilkou 

2 porce, 30 minut + odležení

Potřebujeme: 4 vejce, 125 g másla, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 100 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 4 lžíce kvalitního kakaa + na ozdobu, 250 ml plnotučného mléka, špetka soli, olej na potření vaflovače, 150 ml smetany ke šlehání

Oddělte žloutky a bílky. Máslo a cukr vyšlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Mouku smíchejte s mandlemi a kakaem a střídavě s mlékem ji zapracujte do máslové pěny. Bílky se špetkou soli ušlehejte v jiné nádobě do tuhého sněhu. Ten opatrně zapracujte do těsta.

Vaflovač rozpalte a lehce potřete olejem. Upečte postupně všechny vafle. Podávejte je ozdobené ušlehanou smetanou a poprášené kakaem.

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Hotové vafle můžete potřít třešňovou nebo jahodovou marmeládou, ideálně domácí. 

Kaštanové vafle s jablečnou omáčkou 

2 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 vejce, 60 g krupicového cukru, 150 g kaštanové mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičky prášku do pečiva, 100 g měkkého tvarohu, 100 ml plnotučného mléka, 75 g másla + na potření vaflovače, javorový sirup na ozdobu; Jablečná omáčka: 2 jablka, 30 g másla, 30 g vlašských ořechů, 1 lžíce moučkového cukru, 4 cl calvadosu 

Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte nasekané ořechy. Přidejte jablka, a když změknou, posypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Zakápněte calvadosem a odstavte.

Připravte těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte, mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Tvaroh s mlékem a rozpuštěným máslem rozšlehejte a střídavě s moukou vmíchejte do pěny. Vaflovač potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Podávejte je s jablečnou omáčkou pokapané javorovým sirupem. 

Klepněte pro větší obrázek

Pivní vafle 

4 porce, 30 minut + odležení

Potřebujeme: 200 g másla, 160 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 4 vejce, 300 g hladké mouky, 1 sáčku prášku do pečiva, 1 lžičky skořice, 75 ml plnotučného mléka, 100 ml světlého piva, olej na potření vaflovače, moučkový cukr na poprášení

Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte do pěny. Vmíchejte sůl a vejce jedno po druhém. Potom po lžících přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přilijte mléko a pivo. Těsto nechte půl hodiny odležet a pak v rozpáleném vafl ovači připravte vafle. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

 Klepněte pro větší obrázek

Belgické vafle se špekem a volským okem 

4 porce, 45 minut + odležení 

Potřebujeme: 3 vejce, 125 g másla + na vymazání, 3 špetky soli, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 250 ml plnotučného mléka, 100 ml perlivé minerálky, 100 g anglické slaniny, 30 g másla, 4 vejce, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu

Nejdříve si připravte těsto na vafle. Oddělte žloutky a bílky. Změklé máslo se solí utřete, přidejte žloutky a šlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Přilijte minerálku a promíchejte. Nechte asi 20 minut odležet. Pak opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.

Předehřejte vaflovač, lehce ho potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Plátky slaniny nechte na pánvi opéct dokřupava, na druhé pánvi nebo v lívanečníku rozpusťte trochu másla a připravte volská oka. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé vafle podávejte s opečenou slaninou a volským okem. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Vaflové sendviče se zázvorem 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 2 cm čerstvého zázvoru, 125 g másla, 125 g krupicového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 3 vejce, 180 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2–3 lžíce plnotučného mléka, olej na potření vaflovače; citronový krém: 90 g másla, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, + 2 žloutky, 120 ml citronové šťávy, 1 lžička strouhané citronové kůry

Nejprve si připravte krém. Změklé máslo a cukr šlehejte asi 2 minuty, pak jedno po druhém přidejte vejce a žloutky a ještě asi minutu šlehejte. Vmíchejte citronovou šťávu (směs bude hrudkovitá, ale nebojte se, při tepelné úpravě se krásně spojí). V kastrolu se silnějším dnem ji pomalu zahřívejte, až získá hladkou konzistenci. Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání prohřívejte do zhoustnutí asi 15 minut.

Odstavte, vmíchejte citronovou kůru, přendejte do čistých skleniček a nechte vychladnout. Pak vložte do ledničky, kde vám v zavřené nádobě vydrží až týden. Krém v chladu ještě zhoustne.

Na vafle oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte vejce. Pak vmíchejte zázvor, mouku s práškem do pečiva a mléko. Předehřejte vaflovač, potřete olejem a naneste těsto. Pečte dozlatova a po dvou spojujte citronovým krémem. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vanilkový lusk, Lívanec, Omáčka, Víkend, Moučkový cukr, Olej, Javorový sirup, Rychlovka, Stálé míchání

Mohlo by vás zajímat
Od narození do puberty. Táta točil své děti každý týden. Výsledek je skvělý
Chtěla jsem druhé dítě. Teď čekám dvojčata a manžel šílí
Šmajdání: Kdy a jak ho řešit? A má doma dítě chodit v bačkorách?
V autosedačce sedí špatně polovina dětí. Vadí zimní oblečení i sklopené madlo
Neděste se! Takhle vypadá mateřství ve skutečnosti. Mámy vědí své...
Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození očima známého fotografa
Upečte si měkké a voňavé perníčky. Dají se jíst hned po vyndání z trouby
To je ale bříško! Takhle vypadá těhotenství s trojčaty týden po týdnu
Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Horoskopy

Střelec Střelcovo pondělí nebude vykazovat zvláštní události. Na jednu stranu je to fajn, ale Střelci jsou teď…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Julie, Juliana, Julia





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu