[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Nejprve si připravíme ječné kroupy (při vaření 2–3krát zvětší svůj objem). Uvaříme je tak, že 1 díl vypraných krup namočíme na asi 4–8 hodin do 2,5 dílu vody a pak vaříme hodinu a čtvrt až hodinu a půl na mírném ohni se špetkou soli. Můžeme přidat i lněné semínko. Maso nakrájíme na kousky a zprudka orestujeme na oleji. Lehce okořeníme paprikou.
Vložíme do pekáčku a na cibulce dusíme přibližně 20 minut. Během dušení mírně podléváme domácím vývarem. Mezitím na kostičky nakrájíme čerstvou mrkev a pórek. Maso pokryjeme vrstvou zeleniny, lehce osolíme a dusíme dalších 15 minut. Nakonec přidáme čerstvou petrželku, můžeme ozdobit také bazalkou.
Tip: Zeleninu můžeme obměnit podle oblíbených chutí našich ratolestí (např. hrášek, květák, cuketa). Ideální je používat zeleninu sezonní, lokální a co nejčerstvější. Vařené kroupy se hodí také do polévek jako zavářka.
Obložené pečivo je svačinovým evergreenem, který nikdy nevyjde z gastronomické módy. Chutná malým dětem, stejně tak dospělým strávníkům. Velkou výhodou je obrovská variabilita, s jakou můžeme pečivo obložit.
Kromě nejrůznějších sýrů a kvalitní šunky je vhodné připravovat i domácí pomazánky (např. rybičkovou, luštěninovou, tvarohovou s bylinkami, avokádovou). Nezapomínáme na zeleninu a čerstvé bylinky. Ostatně děti se na ni snažíme navykat již odmalička.
Ideálně ji zařazujeme ke každému slanému jídlu a střídáme různé druhy a způsoby úpravy. Domácí sendviče připravujeme jak z klasického bílého pečiva pro nejmenší děti (kvůli nižšímu obsahu vlákniny), tak z pečiva grahamového či celozrnného pro odrostlejší strávníky (rafinovaná bílá pšeničná mouka obsahuje až o 80 % méně živin a o 90 % méně vlákniny než celozrnná).
Tip:Chléb bude pro děti mnohem lákavější, když ho vesele nazdobíme. Můžeme vykrojit sýr do tvaru králíčka a z nakrájených ředkviček a pažitky mu vytvořit roztomilý obličej. Tím nenásilnou formou dostaneme do dětí zeleninu.
Jako chutný a zdravý dezert nebo svačinku můžeme dětem nabídnout jogurt s čerstvým sezonním ovocem. Přestože je nejvhodnější jíst ovoce samostatně, protože tak nejlépe pročistí organismus a nekvasí ve střevech, jednou za čas neuškodí, když ho zkombinujeme s mléčnými výrobky.
Vybíráme však takové, které vznikly co nejpřirozenějším způsobem. Ideální jsou biovýrobky, které nejenže výborně chutnají, ale jsou i zdraví prospěšné. Vyhýbáme se slazeným, přibarvovaným a aromatizovaným produktům. Můžeme si připravit také domácí jogurt. Pokud nevlastníme jogurtovač, lze vyzkoušet i tento jednoduchý recept: Litr mléka necháme přejít varem, přidáme 1 až 2 čajové lžičky medu nebo třtinového cukru a ochladíme na teplotu asi 40 °C. Přidáme 2 polévkové lžíce bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry, které dáme na 3–4 hodiny do peřin nebo do zakrytého hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Hotový jogurt uchováváme v ledničce a spotřebujeme do 2–4 dnů.
Rýži basmati uvaříme do poloměkka. Na hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme rýži a zprudka ji osmažíme. Přisypeme čerstvou či mraženou zeleninu podle chuti (mrkev, hrášek, kukuřici, fazolky, brokolici apod.), osolíme a promícháme. Můžeme přidat špetku šafránu. Asi 2 minuty necháme zprudka ohřívat, na dně pánve se utvoří kůrčička. Pak k rýži přilijeme 1 dl horké vody, přikryjeme pokličkou, snížíme stupeň ohřívání na minimum a necháme vše dusit doměkka bez míchání. Na závěr můžeme rýži dochutit podle libosti.
Například přidáme olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek másla. Posypeme sýrem parmazánového typu (např. lehce stravitelný Gran Moravia, který obsahuje více bílkovin a vápníku).
Tip:Místo rýže můžeme použít pohanku, jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto. Naopak pokud nám zbyde uvařená rýže, můžeme z ní připravit jednoduché placičky. Rýži smícháme s orestovanou cibulkou, osolíme, přidáme nastrouhanou mrkev a koření podle chuti. Pro zhutnění těsta můžeme dosypat trochu celozrnné mouky. Směs propracujeme a pečeme v troubě nebo na pánvi na trošce oleje.