Maminka.czZdraví

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Veronika Vlachová 4.  2.  2017
Na horečku tabletku, na kašel kapky a na rýmu sprej? Při letošním boji s nemocemi se lékárnám tentokrát vyhýbejte. Máme pro vás totiž jiné a stejně účinné řešení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až teprve s narozením svých dětí jsem si uvědomila, kolik chemie do sebe člověk vyklopí během běžného dne a v ještě zvýšené míře v době, kdy mu je ouvej. A co děti? Když jimi trhá urputný kašel, trpí bolestí v krku, mají zvýšenou teplotu nebo rýmu, vytasíte na ně hned „zbraně“ z lékáren?

Zkuste to letos trochu jinak – s využitím přírody. Snížíte tak nejen své výdaje, ale zmírníte i chemické ataky na dětské tělíčko – a ve většině případů to funguje neuvěřitelně dobře.

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM

Funguje to téměř stejně jako u sportovců: Jakmile organismus dostatečně podpoříte a vycvičíte, během podzimních a zimních epidemií vás nenechá ve štychu. A v případě dětí to platí dvojnásob.

Ačkoli se má za to, že dítě může být nemocné průměrně až pětkrát za rok, protože si ještě nevybudovalo silnou imunitu, dostatečně nectí hygienické návyky nebo si chtě nechtě s ostatními vrstevníky předává viry a bakterie, neznamená to neměnné pravidlo.

Nemoc jako řeč dětské duše: Jakou roli hraje u nemocných psychika?

Imunitní systém se formuje po celý život, což se týká i nás dospělých. Ale ve spoustě případů, tedy při běžných nemocech, jako je nachlazení, rýma, kašel, bolesti břicha, průjmy či nespavost, si organismus dokáže poradit sám.

Akorát mu pomozte s lepším snášením oněch příznaků – třeba tím, co nám příroda nabízí během roku. Dokonce psychoterapeut Hans Zulliger byl přesvědčen ještě o něčem dalším:

„Tím, co ve skutečnosti léčí, je láska a z ní vycházející trpělivost.“ Jinými slovy to také znamená, že když už na dítě něco leze, měli byste se mu věnovat mnohem víc. Je totiž prokázáno, že když dítě cítí vaši lásku, přítomnost i empatii, lépe snáší onemocnění, a hlavně se z něj rychleji vykřeše.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, rýma, dětské ne, První rýma, Přírodní lék, Dětské tělíčko, Muka, Lahůdka, Užívání antibiotik, První krok, Mandlový olej, Bolavé bříško, Choroba, Pořad sám, Ověřený zdroj, Úhlavní nepřítel, Zdraví na Heureka.cz