Maminka.czZdraví

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Simona Procházková 10.  10.  2022
Rýma léčená trvá týden a neléčená sedm dní, jak se říká. I když není závažným onemocněním, dokáže pořádně potrápit, zejména malé děti, kterým ještě smrkání dělá problémy. Jak se s ní poprat co nejrychleji? A jaké triky a babské rady při léčbě zabírají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýma, poměrně banální a běžné sezonní onemocnění horních cest dýchacích. Ovšem nikoli v současné „covid“ době. Zapomeňte na dřívější poučení typu „s vodnatou a průhlednou rýmou se do školky a školy může, se žlutou a nazelenalou už v žádném případě“. V současnosti musíte počítat s tím, že jakmile si troufnete odeslat dítko s nudlí do vzdělávacího zařízení, s naprostou jistotou vám ho okamžitě vrátí domů. Situace kolem koronaviru prostě mění pravidla.

VIDEO: Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Lékaři důrazně doporučují, abyste vy i vaše ratolesti zůstali v případě, že se u vás objeví jakékoli respirační potíže (kašel, chrapot, bolest nebo škrábání v krku a rýma), v domácí izolaci a nestýkali se s ostatními lidmi.

Rýmou se dítě nakazí během chvilky

Rýma je nejčastějším nakažlivým onemocněním, a to hlavně v chladnějších měsících. Ovšem chytnout ji můžete kdykoli, především tehdy, pokud se s dítětem často pohybujete ve velkých kolektivech nebo když vaše ratolest navštěvuje třeba jesle. To pak jde velmi rychle, protože infekce se šíří vzduchem, kapénkami sekretů z dýchacích cest. Inkubační doba je krátká, trvá 4 až 5 dnů. Nejběžnějším typem akutního zánětu horních cest dýchacích je právě rýma.

Jak a proč vzniká rýma?

Nos plní mimo jiné funkci  určité „klimatizace“, vdechnutý vzduch se otepluje či ochlazuje, zvlhčuje a čistí tak, aby měl ideální vlastnosti pro cestu do plic. A právě tato čisticí funkce má zásadní vliv na prevenci vzniku onemocnění. „Pokud vše funguje, jak má, dochází k transportu hlenu, který je produkován nosní sliznicí a pomocí hustého koberce řasinek neustále posouván do hltanu, odkud je polykán. Tímto způsobem se veškeré viry, bakterie, alergeny a další nečistoty přirozeně odplavují z povrchu sliznice. Pokud řasinky nefungují správně, nastává rýma. Dochází totiž k narušení ochranné funkce nosu, vysychání sliznice, hromadění hlenů a omezení průchodnosti nosu,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Jarmila Seifertová.

Rýmovník pomáhá při rýmě, nachlazení, angíně i kožních problémech. Co všechno s ním můžete podniknout?

U miminek není ucpaný nos žádná legrace

Když dostanete rýmu vy, starší batole či předškolák, je mnohem snazší se s ní poprat, než když ji má malý kojenec. Při rýmě je totiž nutné nejen odsávat, ale především smrkat, a to takto malé děti neumějí. Ucpaný nosík navíc brání miminku v pití mléka, takže v době, kdy mu teče z nosu, sní mnohem méně.

Navíc jsou kojenci s rýmou nevrlejší, hůře spí, takže i takováto banální choroba je pak pro rodinu velmi nemilou záležitostí. Kromě klasického kýchání může k nemoci patřit i zvýšená teplota, únava, nechutenství a zarudlý nosohltan. Za rýmu primárně mohou viry, ale na ty někdy můžou nasednout bakterie, které již způsobují hnisavou rýmu. Na tu pak zabírají tzv. Bendovy kapky, které obsahují antibiotikum, jež působí pouze lokálně.

Do jednoho týdne by měla rýma ustoupit – pokud ne a zdá se, že se situace nelepší, musí se provést výtěr z nosu (eventuálně i z krku), ultrazvuk vedlejších nosních dutin nebo rentgen. Podle nálezu se pak nasadí příslušná léčba. Další příčinou častého opakování akutních respiračních infektů mohou být zvětšené nosní mandle, takže je někdy nutná kontrola ORL lékařem.

Jak naučit malé dítě smrkat? Tady je 7 šikovných tipů!

Léčbu rýmy nejde urychlit

Nepropadejte mylným názorům, že se rýmy dokážete zbavit přes noc. Rčení, že neléčená trvá týden, zatímco léčená sedm dní, je založeno na pravdě. Pokud máte ucpaný a zahleněný nos vy, jednoduše pořídíte v lékárně vhodné kapky či sprej a je to. U dětí, zejména těch nejmenších, to ale tak snadné není, jak potvrdí každý rodič. Jejich sliznice je velmi jemná a běžně používané roztoky či kapky by ji mohly spíše poškodit a problémy s nosní neprůchodností ještě zhoršit.

Kromě péče o nos a zachování jeho průchodnosti (zejména u kojenců je dýchání nosem důležité, protože do několika týdnů věku nedokáží dýchat ústy), musíte opečovávat a uklidňovat ufňukaného, protivného potomka, který dává zpravidla svou rozmrzelost z dýchacích obtíží patřičně hlasitě najevo.

Při rýmě u malých dětí je ideální postup léčby, kdy kombinujete solné roztoky, mořskou vodu nebo Vincentku (nejlépe ve spreji s ultra jemným rozprašovačem) a použití nosní sprchy, která dokáže výrazně ulevit (některé typy sprch obsahují také inhalátor, který se hodí v rámci prevence i léčby dýchacích cest pro děti i dospělé), a to nejen při sezonní infekční rýmě, ale také při rýmě alergické i chronické.

Co s chronickou rýmou, která trvá celý rok? Máme řešení!

„I běžnou rýmu je vhodné léčit, abychom předešli možnému šíření infekce, která by mohla způsobit zánět vedlejších nosních dutin nebo zánět středního ucha,“ upozorňuje MUDr. Michal Jurovčík z Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol. Banální onemocnění dokonce může vést až k infekci v tracheální trubici, zánětům průdušek nebo například infekci hrtanu.

Je možná prevence rýmy?

Ideální samozřejmě je, aby miminko rýmu nedostalo vůbec. A nejlepším opatřením v předcházení těmto infektům je kojení, protože mateřským mlékem jsou přenášeny jednak obranné látky, které omezují množení virů, a jednak specifické protilátky proti mikrobům, s nimiž se maminka setkává.

Důležité také je omezit kontakt novorozenců a malých kojenců s nemocnými osobami (má-li tatínek rýmu, ať pár dnů raději miminko nelíbá) a minimalizace pobytu v místech, kde se pohybuje mnoho lidí (supermarkety a podobně). Vhodnou prevencí je dále například otužování, které lze začít praktikovat už v kojeneckém věku.

A co může nejsnadněji způsobit nákazu? Posmrkané kapesníčky, špinavé ručníky, přetopené byty, smrkání a kýchání přímo do obličeje druhým lidem a nemyté ruce.

Rýma u kojenců: S odsávačkou to nepřehánějte a podložte mu matraci

Do boje s rýmou pomocí bylinek

  • Při rýmě jsou vhodné inhalace: 1 až 2 kapky eukalyptu nebo borovice do horké vody nebo Vincentky, ručník dejte přes hlavu a zhluboka vdechujte aspoň 5 minut. Nelze praktikovat u velmi malých kojenců – v jejich případě nakapejte do hrnce nebo aromalampy a nechte odpařovat.
  • Do vany můžete napustit teplou vodu (pozor na správnou teplotu) a do ní přidat výše uvedené silice nebo též tea tree, který posiluje imunitu.
  • Na ošetření nosního okolí se hodí nosní olej na bázi rostlinných a éterických olejů, který neobsahuje žádné syntetické látky. Měl by obsahovat aspoň 1/10 oleje z pšeničných klíčků, který má vysoké procento přírodního vitaminu E. Pro děti od 9. týdne do 2 let se doporučuje nakapat do aromalampy eukalyptus radiata, který je jemnější. Použít můžete i borovici, jedli nebo modřín.
Bacily ve škole a školce: Takhle si je děti předávají nejčastěji!

Jak na rýmu?

  • Odsávat: Používejte odsávačku, jíž snadno odstraníte hleny. Kromě klasických existují i takové, které se připojí k vysavači.
  • Zvlhčovat: V době, kdy má vaše dítě rýmu, zvlhčujte místnost, ve které spí. Ideální jsou zvlhčovače. Můžete použít i obyčejný hrnec s horkou vodou, do níž nakapete tymiánový esenciální olej nebo eukalyptus.
  • Dostatek tekutin: I když se ratolesti nechce, pít musí. Pokud kojíte, kojte i nadále – předtím miminku odsajte hleny z nosu, aby se mu lépe sálo.
  • Zvýšená poloha: V postýlce zvyšte polohu matrace, aby nebyla úplně rovná.

Děťátku se pak bude lépe ležet a spát.

  • Léky: Malému pacientovi dávejte jen ty léky, které vám doporučil lékař. Kapky vhodné pro kojence používejte tak, že nejprve vyčistíte nos, teprve pak je aplikujte. Nejúčinnější je podávat je asi deset minut před jídlem. Nepoužívejte je dlouho, protože hrozí vysušení sliznice. Vždy vybírejte takové, které jsou HA (tedy zvlhčující). Vhodná je také Vincentka nebo sprej s mořskou vodou.
  • Kvalitní vzduch: Místnost, ve které nemocný spí, dobře větrejte. V okamžiku větrání potomka přeneste do jiné místnosti.
  • Citová podpora: Malé dítě (ale i větší) potřebuje při nemoci dostatek lásky a něhy.
  • Smrkání: Kolem 10. měsíce věku už lze kojence učit smrkat, je to období, kdy se děti rády opičí po svých maminkách. Později už je to těžší, protože nastává období vzdoru. Opakovaně ratolesti ukazujte, jak se fouká nosánkem, sama si při tom přikrývejte ústa rukou a vydávejte hlasité fouknutí. Vždy musíte ukazovat, že se fouká jen nosem, nikoli pusou! Nejlépe se učí, když má dítě skutečně rýmu. Pozor na hlasité troubení oběma nosními průchody, to vyvolává špatné tlaky ve středouší a přináší komplikace (zánět středního ucha).
V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Co ještě může pomoci? Vsaďte na babské rady!

  • horký a silný slepičí či kuřecí vývar
  • dlouhá horká koupel (přidejte pár kapek esenciálního oleje z eukalyptu, máty nebo borovice)
  • šalvějový, šípkový a jitrocelový čaj
  • konzumace ovoce bohatého na vitamin C
  • pití odvaru z cibule a jablkových slupek, ochuceného medem
  • čaj z čerstvého zázvoru
  • ponořit ruce až po lokty do horké vody a vydržet co nejdéle
  • česnek funguje jako přírodní antibiotikum, nasekat nadrobno stroužek, dát na lžičku, zalít troškou medu a spolknout

Tady jsou tipy z naší galerie

Walmark Sinulan Forte Express nosní sprej 15 ml Walmark Sinulan Forte Express nosní sprej 15 ml
nabízí 53 obchodů za ceny od 137 Kč
POROVNAT CENY
Omron C102 Total Omron C102 Total
nabízí 47 obchodů za ceny od 1 249 Kč
POROVNAT CENY

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Miminko, Děti a nemoci, Praktické rady, Nemoci, Dětské nemoci, rýma, Klinika, Vincent, Zvlhčovač, Kopie, odsávačka, Vincentka, Nosní mandle, Jitrocel, Onemocnění, Rada, Zdraví na Heureka.cz