Maminka.czNovorozenec

Rýma u miminka - stejný problém jako u mužů?

Dagmar Ferahli Süsser 18.  10.  2011
Nejhorší mužská choroba? Rýmička!:) Oblíbený žert na účet silnějšího pohlaví. Pokud stejný problém postihne vaše miminko, je už závažnost situace oprávněnější. I obyčejná rýma pro něj může znamenat velmi vážné riziko, zvláště pokud se přidají bakterie a zánět se rozšíří na další orgány.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak miminku pomoci?

Jako účinná pomoc při kojenecké rýmě se nabízí čištění hlenů k tomu určenou odsávačkou – používá se tehdy, když miminko nemůže kvůli zahlenění dýchat. K vytírání nebo vyplachování nosu lze používat isotonický roztok mořské vody či Vincentky – nosní sprej, který dostanete běžně v lékárně. Můžete použít i nosní kapky určené pro kojence.

Jak správně používat odsávačku?

Odsávačku musíte miminku zavést hlouběji do nosu (cca 2cm), souběžně s dolní stěnou nosu (ne směrem nahoru, jak si mnozí rodiče myslí). Nesmíte ji však zasunout příliš hluboko – do hrtanu, v takovém případě hrozí poranění. Důležité je zajistit stabilní polohu dítěte. Tip: klekněte si nad dítě a zlehka mu koleny přidržte ručičky, aby se nebránilo, a vy jste měli volné obě ruce. Působí to možná trochu drasticky, ale je to účinné a s ohledem na miminko i bezpečné. K tomuto řešení samozřejmě přistupujte, pokud není doma třeba tatínek, který by vám miminko přidržel.

Další opatření

Matraci v dětské postýlce podložte tak, aby miminko s rýmou spalo na šikmé ploše s vyvýšenou hlavou. Nezapomeňte, že do dvou let se polštář nepoužívá!. Lepšímu dýchání pomůže zvlhčování prostředí domácnosti zvlhčovačem vzduchu nebo mokrými plenami, přehozenými přes radiátor.

Dávejte také pozor, kolik mléka a tekutin miminko vypije. Ztížené dýchání a nemožnost nadechnout se ústy během sání spolu s ostatními příznaky může způsobit nechutenství nebo neschopnost se dostatečně napít a to by mohlo vést k dehydrataci. Příznaky odvodnění jsou: suché pleny, apatie, spavost, suchá pokožka. Pokud máte podezření, že miminko trpí těmito symptomy, navštivte okamžitě svého dětského lékaře. Dehydratace je u kojenců velmi nebezpečná, proto mu raději poskytujte více tekutin (např. převařenou kojeneckou vodu po lžičkách).

ČTĚTE TAKÉ: Vaše Adéla: Kolik vrstev obléct miminku?

Jaké mohou nastat komplikace?

Častým problémem je rychlé rozšíření zánětu do dolních cest dýchacích a vysoká pravděpodobnost dalších komplikací. Oslabený organizmus je náchylnější k infekcím, jako je zánět středního ucha atd. Proto je mimořádně důležité, aby dítě mělo čistý nos bez hlenů.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, rýma, Stejný problém, Suchá pokožka, Vysoká pravděpodobnost, Ostatní příznak, Problém, Mimi, Ztížené dýchání, Účinná pomoc, Rým, Nosní sprej, Jak, Muž, Zdraví na Heureka.cz

Video