Maminka.czZdraví

Rýmovník pomáhá při rýmě, nachlazení, angíně i kožních problémech. Co všechno s ním můžete podniknout?

Simona Procházková 16.  10.  2023
Tento přírodní poklad se vyplatí mít doma. Nejde jen o krásnou pokojovou květinu, rýmovník je především úžasná léčivá bylinka, kterou oceníte nejen v sezóně respiračních infekcí, rýmy a viróz. Věděli jste, že pomáhá při potížích s kůží, alergiích nebo migrénách?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podzim už se přihlásil o slovo a sychravé počasí, vlhko a velmi chladná rána jsou neklamným znamením, že nejrůznější virózy, nachlazení, kašel a rýma, na nás budou útočit ze všech stran. Kromě teplého oblečení a vitaminů máme ještě další výborný tip, jak se na podzimní a zimní choroby připravit – pořiďte si domů rýmovník.

VIDEO: Rýmovník a jeho účinky na zdraví

Mexický eukalyptus, molice nebo kubánské oregano, tak se rovněž říká rýmovníku, který se do celého světa rozšířil z Austrálie.  Ve volné přírodě rostliny dosahují výšky až jednoho metru a květy bývají bílorůžové nafialovělé nebo světle modré.

Rýmovník a síla aromaterapie

Rýmovník je léčivá bylinka (vzhledem vám možná bude nejvíce připomínat hluchavku) s protizánětlivými a protiplísňovými účinky, která se využívá zejména při rýmě, kašli, nachlazení nebo bolesti v krku. Posloužit ale může také jako přírodní repelent a odpuzovač hmyzu nebo k osvěžení „přetopeného“ nebo „vydýchaného“ vzduchu ve vnitřních prostorech.

Má úžasně svěží aroma (voní jako máta, meduňka a kafr dohromady) a už jen pár lístků této téměř zázračné rostlinky dokáže pročistit a uvolnit dutiny a ulevit při onemocněních dýchacích cest. Stačí je promnout v ruce, vonné silice se hned uvolní. Listy jsou dužnaté, jelikož se v nich ukládá voda a porostlé velmi jemnými stříbrnými chloupky.

Při rýmě, kašli, bolestech v krku

Jak vyplývá ze samotného názvu, rýmovník poslouží jako pomocník při léčbě (také ale jako prevence) rýmy. Zklidňuje zduřelou nosní sliznici a jeho aroma uvolní ucpaný nos. Obsahuje totiž složky, které podporují vylučování hlenu. Zmírní rovněž nepříjemné bolesti a škrábání v krku.

Při kašli, rýmě a nachlazení je nejjednodušším způsobem inhalovat aromatické látky z listů, a to tak, že lístky rozlámete nebo promnete v ruce a vdechujete silice, které se okamžitě uvolní. Nebo můžete šťávu, vytékající z rozlomených lístků, opatrně rozetřít přímo pod nos a vdechovat. Alergikům a astmatikům se bude lépe dýchat, když pár lístků vloží do misky s vodou a tu položí na topení v místnosti, kde pobývají nebo spí. Odvar z rýmovníku lze rovněž přidat do aromalampy.

Už má zase rýmu? Zkuste inhalace, nosní sprchy nebo konvičku

Bolesti hlavy a kožní potíže

Pokud vás trápí horečka, migréna nebo bolest hlavy, vyzkoušejte odvar ze dvou lístků rýmovníku a 300 ml vody. Popíjení odvaru uleví také při zánětu průdušek, bolestech žaludku, problémech se žlučníkem nebo vysokém krevním tlaku.

Výluh z rýmovníku pomáhá léčit drobné rány na kůži, oděrky, záděry u nehtů, uleví při malých popáleninách a podporuje hojení čerstvých jizev. Rýmovník pokožku výrazně zklidňuje, zmírňuje zarudnutí a svědění, pomáhá při ekzémech nebo lupénce.

Sirup, kapky, mast nebo čaj

Rýmovník obsahuje velké množství vitaminů (zejména C, E a A), minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou například omega-6 mastné kyseliny.  Můžete ho používat k inhalaci, připravit z něj čaj, smoothie, sirup nebo mast.

Rýmovník ale využijete i v kuchyni, jako koření k dochucování polévek nebo masitých pokrmů, kterým dodá jemnou příchuť oregana a šalvěje.  Bylo prokázáno, že některé z látek, obsažených v rýmovníku, mají mírně sedativní účinky, proto se čaj z rýmovníku doporučuje lidem, kteří jsou ve velkém stresu, trpí úzkostmi nebo je trápí potíže s nespavostí.

Rýmovníkový sirup

30 lístků rýmovníku

1 kg cukru krupice

1 litr vody

1 citron

Citron oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, přidejte listky rýmovníku a vše zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte alespoň 48 hodin louhovat. Nálev poté sceďte, přidejte cukr, promíchejte a za mírného varu svařte do hustoty sirupu. Ještě horkým naplňte sklenice, zavíčkujte a skladujte v chladu.

Čaj z rýmovníku

5 listů rýmovníku

500 ml vody

Rýmovníkové lístky rozlámejte a vhoďte do konvice, spařte horkou (nikoli vroucí) vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Pak sceďte, přidejte lžičku medu a můžete podávat.

Rýma, ucpaný nos, alergie i kašel. Pomůže minerálka Vincentka. Tady je 6 praktických tipů k inhalaci

Mast z rýmovníku

25 listů rýmovníku

200 g tuku (například kokosový olej nebo obyčejné sádlo)

Tuk na mírném ohni rozehřejte a přidejte do něj čerstvé natrhané listy rýmovníku. Na velmi mírném plameni udržujte stálou teplotu směsi a nechte zhruba dvě hodiny louhovat, občas promíchejte. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do druhého dne uskladněte mast v lednici, druhý den celý proces se zahříváním ještě jednou zopakujte. Pak nechte částečně vychladnout, přeceďte a mast slijte do skleniček nebo jiných připravených nádob. Uchovávejte v chladu.

Nosní kapky z rýmovníku

10 listů rýmovníku

1 čajovou lžičku himálajské soli

500 ml vody

Listy rýmovníku rozdrťte společně se solí, zalijte horkou, předem převařenou vodou, a nechte asi 15 minut louhovat. Pak směs přeceďte přes plátýnko a nechte vychladnout. Kapky přelijte do skleničky s nosním aplikátorem a můžete používat.

Rýmovníkový olej

30 listů rýmovníku

500 ml kvalitního rostlinného oleje

Listy rýmovníku opláchněte ve studené vodě a nechte je uschnout. Poté jich co nejvíce naskládejte do čisté a suché sklenice a zalijte olejem, aby byly všechny úplně ponořené. Sklenici dobře uzavřete a nechte rýmovníkové listy louhovat tři až čtyři týdny. Poté vše přeceďte a je hotovo.

jak pěstovat rýmovník

  • Rýmovník je nenáročná rostlina, doma ji může pěstovat každý, roste téměř sama a kromě občasného zalévání se o ni v podstatě nemusíte starat.
  • Nejlépe se jí bude dařit u okna na západní nebo východní stranu.
  • Potřebuje sice dostatek světla, nesnese ale přímé sluneční paprsky. Se zaléváním to nepřehánějte, stačí malá zálivka zhruba obden.
Témata: Zdraví, Imunita, Praktické rady, Atopický ekzém, Nemoci, Alergie, Nemoc, Kašel, Astma, nachlazení, rýma, kůže, Vincent, Austrálie, Viróza, Bylinky, Migréna, Zánět průdušek, Meduňka, Angína, Lístek, Zdraví na Heureka.cz