Maminka.czZdraví

S antitusiky, léky na tlumení kašle, zacházejte opatrně, varuje SUKL

redakce 8.  12.  2017
Kašel v zimě potrápí skoro každého. Volba jeho správné léčby může být ale pěkným oříškem. Na problematiku léčby kašle upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Letos obdržel celkem 101 hlášení o podezření na zneužívání léků s obsahem dextromethorfanu (DXM). Přitom ještě v roce 2015 šlo o pouhé 2 případy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli vzrůstajícímu počtu podezření jsou nově tyto léky v pevné lékové formě k dostání pouze na předpis, protože ve větším množství způsobují stavy euforie, zkreslené vnímání reality i halucinace.

Zejména u dospívajících si tak získaly oblibu jako levný a snadno dostupný halucinogen. Sirupy s touto látkou jsou ale dostupné dál. Je tedy možné, že je závislí použijí jako náhradu. Podrobnější informace najdete na www.sukl.cz.

Při výběru antitusik se nabízí základní volba: centrálně, nebo periferně působící? Centrální antitusika, mezi která patří kodein i DXM, účinkují na centrum kašle v mozkovém kmeni. Používají se velmi často, jsou však problematická svými možnými nežádoucími účinky, mezi než patří zejména vznik závislosti, ospalost nebo nespavost, někdy potíže s dýcháním.

Trápí vaše dítě stále rýma a kašel? Nechte mu zkontrolovat pohyblivost řasinek

Naproti tomu periferně působící antitusika neúčinkují centrálně, ale přímo v dýchacích cestách. Jde například o léky s obsahem dropropizinu nebo levodropropizinu.

Jsou stejně účinné, ale „nemají analgetické vlastnosti, neovlivňují peristaltiku, nenesou riziko vzniku závislosti ani neovlivňují dechové centrum,“ radí prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc., předseda I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Odborníci pacientům při potížích se suchým kašlem doporučují periferní alternativy.

SÚKL hodlá dalšímu zneužívání léků věnovat zvýšenou pozornost. Jakékoli podezření na závažný nebo neočekávaný nežádoucí účinek pro zdraví osob léčených sirupy s obsahem DXM mu lékaři nebo lékárníci mají co nejdříve ohlásit.

VIDEO: Paradox: Dítě bez rodiče k lékaři nemůže, pro léky ano!

Snědl neznámé bobule, léky, čistidla?  Víme, co dělat při otravě
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
Dětem při nachlazení pomůže klid, tekutiny a bylinky
Témata: Zdraví, léky, Léčba, Zac, Homolka, Suchý kašel, Ospalost, Podrobná informace, Kašel, Zach, Obsah, Respirační nemoc, Dýchací cesta, Praha, Lék, Dechové centrum, Tlumení, Podezření, Zneužívání léků, Nespavost, Velké množství, Správná léčba, Vzrůstající počet, SUKL, Drop, Zdraví na Heureka.cz