Maminka.czReklama

S Barbie pro šťastnou budoucnost našich dětí 

Reklama 14.  4.  2021
Společnost Mattel s panenkou Barbie pevně věří, že během hry si děti osvojují důležité dovednosti, které jim pomohou na cestě životem. To potvrdil i nedávno zveřejněný výzkum špičkových vědců. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K momentům bezstarostného dětství stráveným hrou se rádi vracíme po celý život. Jako rodiče pak přirozeně chceme podobně krásné chvíle dopřát i našim dětem. Víte ale, že vedle štěstí našich nejmenších zaujímá hra s panenkami důležitou roli při jejich vývoji?

Barbie a špičkoví neurovědci z Cardiffské univerzity prováděli po dobu 18 měsíců společně výzkum, jenž poprvé v historii pro zkoumání účinků hry s panenkami využíval neurozobrazovací techniky. Jeho výsledky byly zveřejněny v časopise Frontiers of Human Neuroscience. Získané poznatky jsou zajímavé nejen pro rodiče: Stěžejním sdělením výzkumu totiž je, že hraní s panenkami aktivuje oblasti mozku, které dětem umožňují zpracovávat sociální informace. Takovou schopností je například empatie.

Klepněte pro větší obrázek

Hraní s panenkami je nezbytné pro to, aby naše děti v budoucnu vedly co nejšťastnější a nejúspěšnější život. Empatie, kterou hra pomáhá rozvíjet, lidem umožňuje naslouchat druhým a chápat jejich názory. Díky hře s Barbie tak děti dovedou pochopit, proč se někdo chová určitým způsobem, poznávají jeho potřeby a využívají tyto informace, aby si naplánovaly vlastní kroky a byly schopny s ostatními spolupracovat. Poznávání ostatních a zjišťování, co vědí a co si myslí, dětem pomáhá rozpoznat, komu mají věřit a koho se ptát, když potřebují s něčím pomoci. Všechny tyto dovednosti jim poté společně pomáhají zlepšovat se a učit se ze vztahů.

Barbie sledovala, jak mozek dětí ve věku od 4 do 8 let, při hře s celou řadou panenek a herních sad funguje. Odborníci potvrdili, že k aktivaci těch oblastí mozku, které pomáhají empatii rozvíjet, dochází i tehdy, kdy si děti hrají samy. To je obzvlášť dnes, kdy doma často bojujeme o každou chvilku, skvělá zpráva! Nechte proto děti, ať si hrají samy, a poslouchejte je při tom. Zjistíte, co je zajímá, trápí nebo se jim nelíbí. Mluvte s nimi o emocích, pomozte jim pocity pojmenovávat a rozšiřovat tak slovní zásobu. Nabídněte jim třeba i panenku jiné barvi pleti, pomůžete jim nacházet to, co mají s ostatními společného. Vybízejte je, aby si v rámci hry nacvičovaly laskavost a péči o druhé, bude se jim to v budoucnu hodit.

Klepněte pro větší obrázek

V dnešní době, kdy se nároky na rodiče i děti stále zvyšují, jsou chvíle strávené hrou důležitější než kdy předtím. Rozvíjejte skrze hru porozumění a empatii svých nejmenších, tak z nich vyrostou ohleduplní občané, vůdčí osobnosti, učitelé a rodiče příští generace. Barbie jim na cestě ke šťastnému a naplněnému životu bude tou nejlepší průvodkyní.

Témata: Reklama, Prezentace klienta