Maminka.czTěhotenství

S bříškem v oblacích

Lucie Kaufnerová 7.  7.  2009
S bříškem v oblacích
Patříte mezi nastávající maminky, které se rozhodly užít si exotickou dovolenou? Čím blíže je ale termín odletu, tím větší obavy z možných komplikací při dlouhém cestování vás pronásledují... Zkusíme vás přesvědčit o tom, že jsou ve většině případů zbytečné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na těhulku se už dnes nepohlíží divně, když nastupuje do letadla nebo se producíruje s pěkně vyrýsovaným bříškem po pláži. Minula (naštěstí) doba, kdy těhotná znamenalo cosi jako „nemocná“. Proč byste tedy nemohla vyrazit s bříškem na dovolenou třeba k moři, když se cítíte po všech stránkách dobře? Proč byste si nemohla dopřát poslední dovolenou bez plínek, kočárku, odrážedla a spousty dalších rekvizit souvisejících s budoucím cestováním s dětmi? Je ovšem nutné, abyste se na cestování předem řádně připravila a vše si do detailu promyslela. Když budete informovaná a vezmete si s sebou vše potřebné, nemusíte být při cestování nervózní a dovolenou si opravdu užijete.

Na co myslet předem

Důležitým faktorem, který hraje svou roli při plánování dovolené, je to, v jakém stadiu těhotenství se nacházíte. Pokud jste v prvním trimestru a vše je v naprostém pořádku, není problém kamkoli vycestovat.

Stejně jako v druhém trimestru, který se považuje pro cestování za nejvhodnější, protože už máte za sebou rizikovou hranici 12. týdne, pravděpodobně vás opustily ranní nevolnosti a subjektivně se cítíte dobře. V posledních třech měsících už odborníci dovolenou ve vzdálených zemích příliš nedoporučují.

Nikdy nemůžete vsadit na to, že skutečně porodíte bez problémů a v termínu. I když celé vaše těhotenství probíhá bez komplikací, situace se může kdykoli změnit. V tomto období je lepší dát přednost výletům po Čechách, když už se vám nechce v létě polehávat na zahradě.

S vědomím, že v každém větším městě naší republiky je porodnice, budete přece jen klidnější.

V každém případě, ať jste v jakémkoli týdnu těhotenství, konzultujte své plány se svým gynekologem. Prodiskutujte s ním způsob dopravy, destinaci a komplikace, které mohou při cestování nastat. Pokud vaše těhotenství probíhá bez problémů (nekrvácíte, nemáte vysoký tlak a otoky, miminko je podle ultrazvuku v pořádku...), určitě vás nebude od dovolené zrazovat, a naopak vám ochotně poradí.

Kromě návštěvy lékaře byste se také měla včas informovat u příslušné cestovní kanceláře o kvalitě ubytování, stravy a například i o dostupnosti zdravotní péče v dané lokalitě. U letecké společnosti, která vás bude přepravovat, se v dostatečném předstihu poptejte na podmínky přepravy nastávajících maminek. Každá společnost má svá vlastní pravidla týkající se cestování v těhotenství – ptejte se například na to, do kolikátého týdne vás pustí na palubu bez lékařského potvrzení a odkdy ho naopak budete potřebovat.

Zásady pohodlného letu

I když ve většině případů probíhá let v naprosté pohodě, je nutné při něm dodržovat určitá doporučení, aby se předešlo případným komplikacím. Samotný let není nebezpečný z hlediska přímého ohrožení vás nebo miminka, ale může přispět k vyvolání stavů, které mohou těhotenství ohrozit. A to zvláště v případech, kdy žena cestuje v časných fázích, kdy hrozí riziko potratu, nebo ve třetím trimestru.

Další rizika vyplývají z délky letu. Obecně jste v těhotenství náchylnější k tvorbě krevních sraženin, jejichž riziko stoupá při delším sezení. Při výběru místa v letadle se tedy rozhodněte raději pro sedadlo u uličky (i když tím přijdete o uchvacující výhled z okénka). Budete mít možnost kdykoli vstát, projít se nejlépe každou půlhodinku po palubě, případně se protáhnout, což především u delšího letu určitě oceníte.

Jestli bude pro vás let opravdu pohodlný, můžete ovlivnit hlavně vy sama – a to třeba i výběrem vhodného cestovatelského oblečení (volnější střihy) a obuvi (pohodlné, nízké boty se zvýšenou klenbou). A nebojte se boty během letu zout! Ke snížení rizika trombózy i ke své pohodě přispějete výrazně i tím, že budete striktně dodržovat pitný režim. Třeba budete chodit s větší frekvencí na toaletu, ale sedíte v uličce, takže tím nebudete nikoho obtěžovat.

Možná vás napadne otázka „co když začne cestovatelka v letadle předčasně rodit?“ I když je tato pravděpodobnost minimální, s ohledem na skutečnost, že se v posledních měsících těhotenství málokteré ženě chce do letadla, i takové případy se ve statistikách leteckých společností najdou.

České aerolinie zaznamenaly poslední porod na palubě letadla v roce 1990 na lince z Djakarty do Prahy, kdy v letadle porodila německá občanka. Shodou okolností linkou cestoval malajský gynekolog, který u bezproblémového porodu asistoval. Zdatně mu pomáhal palubní personál, který je pro tyto případy speciálně vyškolen.

Využijte komfortu letiště

Kromě toho, že si předem zajistíte pohodlí v letadle, můžete využít i služeb, které se vám jako nastávající mamince nabízejí přímo na letišti. Letecká společnost vás většinou přednostně odbaví, abyste nemusela stát dlouhou frontu u přepážky.

V tranzitních prostorách letiště jsou VIP salónky a místnosti pro maminky s dětmi, kde si můžete odpočinout. Nechybí v nich odletové tabule, abyste mohla i zde sledovat podrobnosti o svém letu. A pokud se vám udělá na letišti špatně nebo budete mít jakékoli jiné zdravotní problémy, je tady k dispozici 24hodinová lékařská služba první pomoci.

Při plánování dovolené během těhotenství, ať je jejím cílem penzion na Slapech nebo pláž u Rudého moře, se rozhodujte zejména podle toho, co vám radí vaše tělo. Cítíte se skvěle a své těhotenství si se vším všudy užíváte, vydejte se tedy za dobrodružstvím!

Těhulky v letadlech ČSA

Bez potvrzení je možné cestovat do 34. týdne těhotenství (v případě vícečetného těhotenství do 28. týdne). Od tohoto mezníku je třeba prokázat se před vstupem do letadla speciálním lékařským potvrzením MEDIF. To nesmí být starší šesti dnů před nástupem cesty. Těhotná cestující nesmí být usazena u nouzového východu; při odbavení je jí nabídnuto přednostní místo (např. ulička). llona Vysoudilová oddělení komunikace Českých aerolinií

Letní cestování s Travel Service

S Travel Service mohou budoucí maminky létat do 28. týdne těhotenství bez lékařského potvrzení. Od 28. do 34. týdne vyžaduje naše společnost potvrzení od lékaře o tom, že těhotná je schopna letu (formulář MEDIF). To nesmí být starší sedmi dnů před nástupem cesty. Pokud se žena tímto potvrzením neprokáže, má letecká společnost právo ji z dopravy vyloučit. Ženy v pokročilém stadiu těhotenství – od 34. týdne – již nepřepravujeme. Vlaďka Dufková tisková mluvčí Travel Service

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Tisková mluvčí, Lékařské potvrzení, Rudé moře, Poslední porod, Letecká společnost, Cestovatelka