S jakými problémy nejčastěji přicházejí ženy za gynekologem?

Reklama 27.  4.  2015
Na otázky, které souvisí s gynekologickými obtížemi, odpovídá prim. MUDr. Bohumil Kuneš z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice v Klatovech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S jakými problémy k vám pacientky přicházejí nejčastěji?

S různými, ať už jde o vaginální záněty, mykózy, ale i o problémy po konizacích a jiných zákrocích a s potížemi v období šestinedělí. Vždy je důležité vyšetření, abychom zhodnotili, jaká léčba je nejvhodnější při vaginálním zánětu, zda je potřeba nějaká terapie ke zhojení porodního poranění nebo rány po operačním zákroku. Některé stavy i některá po­porodní a pooperační poranění mají tendenci se zhojit samovolně, ale jsou takové, které vyžadují režimová opatření a určitou podpůrnou léčbu.

Většinou se doporučují lokální pre­paráty, které se zvolí s přihlédnutím k potřebám ženy tak, aby terapie byla co nejméně invazivní a zároveň přiná­šela největší benefit pro pacientku. Pří­pravky s místním působením mohou být ze skupiny antibiotik, antimykotik a podobně. Jedním z nových prepa­rátů, které se velmi osvědčily při pod­půrné léčbě vaginálních zánětů, ale i porodních a pooperačních poranění, je volně prodejný přípravek na lokální vaginální použití s obsahem stříbra a oxidu titaničitého. Tyto látky vytvářejí v pochvě vhodné prostředí pro hojení a chrání místo před rozvojem infekce, která by komplikovala průběh hojení.

Stříbro je kov, nemůže tedy tělu nějak uškodit, zvlášť v období šesti­nedělí a při kojení?

Preparát obsahuje tyto látky ve formě, kdy se nevstřebávají do organismu ženy, ale působí pouze v místě podání, tedy v pochvě. Vytvářejí ochranný film v pochvě či na povrchu porodního poranění. Působí antimikrobiálně, antivirově a antimykoticky tak, aby podpořily léčbu zánětu, případně šetrně urychlily hojení poranění.

Kde jsou takové produkty k dostání?

Jsou volně prodejné v lékárnách, paci­entka by je měla užívat po doporučení lékaře, který zhodnotí vhodnost jejich použití. Problematiku můžete konzul­tovat i s lékárníkem. Další informace o preparátech najdete na webu nagyn.cz

Co byste ženám, které se potýkají s gynekologickými obtížemi, doporučil?

Určitě se nebát navštívit svého gy­nekologa, protože existuje skutečně řada možností, jak tyto problémy řešit. Ve všech případech lze najít vhodný způsob léčby pro tu kterou pacientku tak, aby odcházela z gynekologické ambulance správně zaléčená a samo­zřejmě také spokojená.