S mateřstvím ženy váhají, k těhotenství ale přistupují zodpovědně

České ženy stále častěji odkládají mateřství a založení rodiny. Podle aktuálního průzkumu* společnosti Exeltis mezi ženami ve věku 15 – 50 let porodilo téměř 41 procent dotazovaných své první dítě až po 26. roce života. Výsledky rovněž ukázaly, že současná generace potenciálních matek přistupuje k plánovanému mateřství zodpovědně. Více než 43 procent dotazovaných svou snahu otěhotnět podpořilo nějakým konkrétním opatřením – ať už změnou stravovacích návyků a životního stylu nebo využíváním nejrůznějších doplňků stravy. Mezi ně patří například Inofolic, který na český trh dodává realizátor průzkumu.

První těhotenství v čím dál pozdějším věku

Ačkoli je ideální věk pro první těhotenství mezi 20 až 25 lety, téměř 41 procent žen mělo svého prvního potomka až po svých 26. narozeninách. Čtvrtina respondentek porodilo první dítě ve věku 26 až 30 let, více než 11 % ve věku 31 – 35 let a téměř čtyři procenta tvořily prvorodičky starší 36 let.

Podle aktuálního průzkumu se věk žen plánující rodinu liší rovněž kraj od kraje. V Praze a ve větších městech je věk rodičky při narození prvního dítěte vyšší než v menších městech a na venkově. Velkou roli hraje také vzdělání. S vyšším vzděláním se totiž projevuje i oddalování narození prvního dítěte.

„Trend dnešní doby udává těhotenství jasný směr ženy dávají často přednost kariérnímu růstu a finančnímu zajištění. Zatímco před dvaceti lety byla prvorodička starší 25 let výjimkou, dnes se běžně ve své praxi setkávám se ženami i o deset let staršími,“ uvádí sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan. To ostatně potvrdil i aktuální průzkum, ve kterém ve sledovaném vzorku žen, kterým je dnes 42 – 50 let, bylo naprosto běžné, že první dítě měly před dosažením dvacátého roku života.

Zodpovědná příprava na miminko

Nastupující generace žen, které se chystají na početí dítěte, se připravuje zodpovědně. Věnují více pozornosti životosprávě a obecně se snaží preferovat zdravý životní styl. Téměř 20 procent žen plánující těhotenství podle průzkumu nejčastěji přestává kouřit a zásadněji omezuje alkohol.

V souvislosti s vyšším věkem žen se však nemusí ihned zadařit. Pětina respondentek čekala na první miminko více než jeden rok. Právě vyšší věk přitom ale zásadně ovlivňuje úspěšnost těhotenství. „Biologicky je žena na těhotenství připravena mezi dvacátým a pětadvacátým rokem života. Každý další rok snižuje úspěšnost těhotenství až o 4-5 procent, po 38. roce života klesá pravděpodobnost početí ještě rychleji,“ dodává MUDr. Turčan. Přirozenou přípravou na miminko by však vždy mělo být dodržování zásad zdravého životního stylu zahrnující zdravou stravu a dostatek pohybu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Úprava stravy před otěhotněním

Na úpravu životního stylu by žena měla myslet již před početím. Stravu je vhodné nastavit tak, aby obsahovala dostatek vitaminů E a C, dále železo, antioxidanty a rovněž kyselinu listovou a inositoly. Inositoly jsou přírodní látky vyskytující se běžně v potravinách, například v ovoci, fazolích nebo v ořechách. Patří mezi vitamíny skupiny B8, které lidské tělo nedokáže syntetizovat a právě například v období plánovaného těhotenství je třeba zvýšit jejich příjem. Nejúčinnější formou jsou právě doplňky stravy. Mezi ně patří také Inofolic, který obsahuje jak inositoly, tak kyselinu listovou. Více na www.inofolic.cz


* O průzkumu

Průzkum byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou v lednu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 525 respondentek v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.

Klepněte pro větší obrázek

O Exeltisu

Farmaceutická společnost Exeltis provází ženu v průběhu každé etapy jejího života (reprodukční období, těhotenství, období plodnosti, menopauza) a nabízí rozmanité gynekologické produkty přizpůsobené jejím konkrétním reprodukčním potřebám pro zlepšení jejího zdravotního stavu a kvality života. Kromě produktů podporující ženské zdraví nabízí na českém trhu i řadu dermatologických produktů.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články