Maminka.czZdraví

S miminkem v jedné posteli: 8 zásad bezpečnosti pro společné spaní

Martina Machová 21.  2.  2017
Také spíte „na jedné hromadě“? Ať již vám to vyhovuje, nebo se společným spaním neustále zápasíte, měli byste dodržovat několik zásad bezpečnosti, aby společné spaní nebylo pouze příjemné, ale také bezpečné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některým rodičům noci strávené na jedné „rodinné hromadě“ společně s dětmi naprosto vyhovují a za nic na světě by neměnili, jiní se noc co noc (den co den a rok co rok…) odhodlávají k radikálnímu kroku – nepustit do manželské postele žádné stvoření, které by si naprosto suverénně a sebevědomě nárokovalo jejich prostor, peřinu i tělo.

Samozřejmě je tu také skupina rodičů, kteří nechávají věcem volný průběh, nic neřeší a děti spí, kde si ustelou – jednou s rodiči, jindy v postýlce. Poslední uvědomělou rodičovskou skupinou jsou zásadoví jedinci, jejichž postel je od postýlky miminka striktně oddělena, v některých případech dokonce zdí (pro tyto vzácné jedince bude dnešní článek spíše studijním materiálem).

FOTOGALERIE: Čekáte miminko? Oznamte to netradičně

Společně, nebo striktně odděleně? A co je vlastně správně? Přeci to, co dané rodině vyhovuje! Nicméně nocuje-li maličký kojenec či batole v manželské posteli, měli by rodiče dbát na některé zásady bezpečnosti společného „spacího provozu“.

8 zásad bezpečnosti pro společné spaní dětí a rodičů

  • Společné spaní je absolutně nepřípustné v situaci, kdy je jeden z rodičů pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek!
  • Velmi nebezpečné pro malé spáče mohou být mezery mezi matracemi nebo mezi postelí a stěnou. Pozor, tyto „černé díry“ se často vyskytují u skládacích pohovek.
  • Postel by měla být situovaná a zabezpečená tak, aby z ní dítě nespadlo.
  • Naprosto nevhodné je spát s miminkem na vodní posteli (či na extrémně měkké matraci), v krajním případě by se děťátko na této posteli mohlo dostat do polohy, kdy nebude moct dýchat.
  • Ve společné posteli by se nemělo nacházet mnoho polštářů, hraček – jednoduše volných předmětů. Čím méně jich bude, tím lépe! Každý volný předmět může teoreticky, zvláště u nejmenších kojenců, omezit dýchání.
  • Pozor na volné ložní prádlo; nedopnutá povlečení a uvolněná prostěradla! Mnohdy se do nedbale upevněného prostěradla či povlečení zamotá i dospělý spáč.
  • Nenechávejte si miminko usnout na hrudníku! V této pro děťátko jistě příjemné poloze si libují obzvláště tatínci. Bohužel mnozí, a to i velmi mužně působící otcové, se mnohdy podobají mrkacím panenkám; jak se uloží do horizontální polohy, tak spí. Což je může být pro děťátko samozřejmě nebezpečné, protože se může poměrně snadno překulit a nešťastně spadnout (bouchnout se o zeď, skulit z postele apod.)
  • Odborníci též kvůli bezpečnosti dítěte nedoporučují, aby společné spaní praktikovali rodiče s velkou nadváhou.

Máte ještě nějaký tip či fígl, který se vám při společném spaní osvědčil?

Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě
Jaké finty platí na dobrý spánek matek?
Maminky - rady, rozhovory a príběhy

Jaké finty platí na dobrý spánek matek?

Prevence náhlého úmrtí kojence? Postýlka bez mantinelů

 

 

Témata: Zdraví, Chování a vztahy, Bezpečnost dítěte, Fígl, Post, Mimi, Volný průběh, Postýlka, Společné spaní, Maličký kojenec, Matrace, Bezpečnost, Spaní, Ložní prádlo, SPA, Dobrý spánek, Úmrtí kojence, Jed, Postel, Krajní případ, Zdraví na Heureka.cz