Maminka.czZdraví

S padáním vlasů po porodu se setká až polovina žen. Víme, jak to omezit

Iva Endrychová 5.  5.  2014
S padáním vlasů po porodu se setká až polovina žen. Víme, jak to omezit
Těhotné ženy mají prý krásnější vlasy, zato po porodu se mnohé mohou přímo uzoufat. Každodenní česání končí vytahováním chomáčů vlasů ze zubů hřebene. Na vině jsou opět hormony.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdravému člověku za den vypadne průměrně 100 až 150 vlasů (při mytí až 300). Ovlivňuje to hustota vlasů. Vlasy jsou průběžně nahrazovány. Hormonální změny v těle ženy však v období těhotenství vypadávání vlasů zabraňují. „V těhotenství se větší část vlasů nachází v růstové fázi a ta výpadková u nich nastane zároveň právě v období po porodu,“ vysvětlil vlasový specialista Lukáš Rossbach.

Před porodem je tělo maminky v období „klidu před bouří“. Tělo je hormony nadopované a jede až na 130 %. Za to po něm se uvnitř odehrává doslova hormonální bouře. Jejich hladina lítá nahoru a dolů a projevuje se to i na kvalitě vlasů. S vypadáváním vlasů v období tří až šesti měsíců po porodu se setká 40 až 60 procent žen. Svůj podíl na nekvalitním porostu hlavy má i zvýšena fyzická a psychická zátěž, které je maminka po porodu vystavena.

Někdy může být nadměrné vypadávání vlasů způsobeno nedostatkem základních minerálů – železo, zinek, vápník či hořčík. Což by měl odhalit váš praktický lékař z krevních testů. Popřípadě můžete zkusit vyhledat služby vlasového specialisty – takzvaného trichologa, který vlasy prohlédne speciální mikrokamerou a poradí, jak vlasy správně ošetřovat.

Základní péče o vlasy po porodu

  • Hlavu myjte jednou za tři dny kvalitním šamponem a ošetřete šetrným kondicionérem, případně můžete následně použít i kolagenovou emulzi. Usnadní vám rozčesávání vlasů.
  • Vlasovou pokožku hlavně hydratujte a dodávejte jí výživu. Prospěje i masáž, při které ji důkladně prokrvíte.
  • Při sušení vlasy zbytečně nedrhněte. Spíše je jen jemně vymačkejte.
  • S hřebenem zacházejte velmi opatrně.
  • Vlasy fyzicky nenamáhejte. V tomto období je tabu fénování a žehlení.
  • Pokud už si chcete vlasy barvit, zvolte šetrnější přeliv nebo vyzkoušejte Hennu.

Mohlo by vás zajímat: Barvení vlasů v těhotenství: Spolehněte se raději na přírodní prostředky

Pokud máte s vlasy problémy, nezoufejte, většinou se vše vrátí do normálu došesti až devíti měsíců po porodu, pokud ne, obraťte se na odborníky. které kvalitu vlasů zanalyzují a zjistí, čím to napravit.

Témata: Zdraví, Po porodu, pád, Přeliv, Zen, Základní minerál, Psychická zátěž, Nadměrné vypadávání, Hustota, Jak, Barvení vlasů, Pór, Polovina žen, Set, Hormonální bouře, Pól, Zdraví na Heureka.cz

Video