Maminka.czRecepty

S povidly, nebo s mákem? Upečte si nadýchané kynuté rohlíčky

redakce 23.  9.  2022
Podzim už definitivně vyhlásil nadvládu nad létem, a to znamená jediné – kvitujeme vše, co nás zahřeje. Pokud byste si k šálku teplého čaje nebo kávy chtěli dopřát i něco sladkého, pak rozhodně sáhněte po dokonale nadýchaných kynutých rohlíčcích. Máme pro vás jednoduchý recept.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná vás kynuté těsto děsí, protože není zárukou perfektního výsledku, ale s těmito rohlíčky poznáte, že rozhodně stojí za zkoušku. Jsou jemné, nadýchané a variabilitě náplní se meze nekladou. Můžete si je tak vychutnat s klasikou v podobě tvarohu, povidel nebo máku nebo můžete improvizovat a vyzkoušet je třeba naslano. 

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce soli
  • švestková povidla na naplnění
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Do mísy nasypte hladkou mouku a do důlku uprostřed vlijte vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Přidejte rozdrobené droždí s moučkovým cukrem a solí. Nejprve rozmíchejte vidličkou všechny tekutiny a poté zpracujte vařečkou nebo kuchyňským robotem s hnětacím hákem měkké těsto. Zpracovávejte ho do té doby, až se těsto přestane lepit ke stěnám.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte ho na poloviny a z každé postupně vyválejte kulatou placku silnou asi 0,5 cm. Rádýlkem nebo ostrým nožem ji rozdělte na 8 trojúhelníků (jako když krájíte dort).

Na užší stranu každého trojúhelníku dejte lžíci povidel a směrem ke špičce zarolujte rohlíček. Jeden po druhém naskládejte ve větším rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.

Rohlíčky pečte ihned v troubě rozehřáté na 180 °C, a to asi 20 minut. Po upečení je posypte moučkovým cukrem a vychladlé podávejte.

Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Káva, Cukr, Vaření pro rodinu, léto, suroviny, Čaj, Recept, Mák, Hladká mouka, Rohlíček, Šálek, Povidla, Káva na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Herečka Taňa Pauhoufová se stala maminkou! Radostnou novinu oznámila fotografií po porodu a lakonickým "MILUJI"
Mrázková Dita
Slavné maminky
Nejkrásnější dvojčata světa vydělávají ve 12 letech miliony! Pohádkový příběh, nebo vypočítavost matky?
Formánková Simona
Galerie
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Natálie a Kordula: Dospívající krásky, které dostaly do varu celé Vary. Co na to jejich slavné mámy?
Mrázková Dita
slavné děti
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka