Maminka.czČasopis Maminka

S předsudky se přímo nesetkávám. Vždycky hned hlásím ”ano, všechny jsou vlastní”, směje se máma 8 dětí!

Ivana Ašenbrenerová 2.  6.  2022
Obdivujete matky, které jdou do tří nebo čtyř dětí? Existují rodiny, kde mají potomků mnohem víc. Třeba šest nebo osm. Jaké to je vychovávat tolik dětí? Dá se to zvládnout organizačně? Finančně? Zajímali jsme se, jak takový život vypadá. Prý skvěle!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lucie (43), Praha 

8 dětí ve věku od 2 do 15 let 

Lucie je překladatelka a on-line tlumočnice, její manžel přednáší na Univerzitě Karlově a pracuje jako náměstek ředitele Národního muzea. Nějakou „tabulku“ na počet dětí prý nikdy neměli, a vlastně ani nevedli diskuse o tom, kolik dětí chtějí mít. V legraci Lucie jen zmiňovala, že hodlá mít tři syny, na což její muž Michal kontroval, že on zase bude mít pět dcer. „A ono to tak nějak nakonec samo vyšlo,“ směje se Lucie. S manželem totiž opravdu vychovávají osm dětí – tři syny a pět dcer.

VIDEO: Podívejte se, jak první česká paterčata slavila třetí narozeniny

S předsudky se přímo nesetkává, většinu dotazů rovnou smete větou typu: „Ano, všechny děti jsou vlastní, všechny jsou s jedním manželem, ne, věřící nejsem…" Jak říká, děti prostě přicházejí. Maximálně prý kdysi zvažovala, jestli je mít takhle rychle za sebou, aby se zase mohla vrátit do práce. „No, a nějak se to zvrtlo. Nejstarší dceři je patnáct, nejmladšímu dva roky,“ směje se Lucie. 

V rytmu (ne)všedních dnů 

Jejich běžný den vypadá jinak v týdnu a jinak o víkendech. „Pracovní dny mají svůj jasný rytmus. Jejich základem je škola, kam chodí děti samostatně, samy se i vypraví, pak starší vyzvednou mladší a dovedou je domů. Ráno je ještě školka, kam aktuálně vodíme dvě děti. Odpoledne logistika kroužků. Téměř každé dítě má sportovní aktivitu. Pak tam je výuka klavíru a harfy, která ještě před časem probíhala on-line, což ušetřilo čas nám i lektorce. Mezitím vlastní práce a péče o domácnost – naše pračka a sušička nemají volno snad nikdy.

O víkendu máme jeden den úplně volný, bez programu, rádi totiž spíme. Druhý den je oddechový program s malým výletem, vycházkou, návštěvou výstavy a podobně,“ vypočítává Lucie. Děti jsou prý relativně dost samostatné a jsou schopné postarat se o sebe i mladší sourozence. „Nejstarší dcera výborně vaří a peče, další pomůže sourozencům s úkoly, mladší si společně hrají. Pomáhají hodně, bez toho by tady některé věci nefungovaly.“ 

Kvůli nedostatku peněz si připadám mnohem víc zranitelná, říká samoživitelka Hanka. Přečtěte si její příběh

Plusy, minusy a vysoká logistika 

Velkou rodinu zvládají i díky tomu, že Lucie může pracovat z domova a rozložit si práci tak, aby byl čas i na potřeby dětí. „Vše je flexibilní, a mám tak možnost reagovat na aktuální situaci, když některé z dětí onemocní, musím někoho někde vyzvednout a podobně. A vlastně ani poslední dva roky mou práci nepoznamenaly. Zatímco kolegové bojovali s technikou na on-line tlumočení, já už jsem systémy znala a nic se pro mě nezměnilo,“ vzpomíná Lucie. Výhody velké rodiny vidí i v tom, že nikdo nebude sám.

„Starší jdou příkladem mladším, učí se od sebe a také se učí vycházet s ostatními, což je dobrá zkušenost pro život. Mají kolem sebe neskutečnou pestrost vlastností, a to i mezi sourozenci, což je zároveň náročné pro nás jako rodiče. Nevýhodou je pak určitě to, že máme horší podmínky pro rovnoměrné rozdělení času a pozornosti mezi jednotlivé děti. A pro nás je zase výzva zajistit každému dítěti vzdělání a aktivity, které by rádo. To s sebou nese i velkou finanční náročnost. Dále je to o neustálé logistice, větší koncentraci starostí, o dlouhodobém stresu,“ vyjmenovává plusy a minusy velké rodiny Lucie. 

Příběh tatínka samoživitele: Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO

Matka na plný úvazek? 

Zůstat doma a pečovat pouze o rodinu si ale Lucie představit nedokáže. Práce je pro ni radost a považuje ji za nedílnou součást svého života, díky níž se i odreaguje. Původní kariéry se sice musela vzdát, ale dokončila studium, které si vybrala se záměrem, že ho v budoucnu využije. „Nakonec i díky počtu dětí mám práci, kterou jsem vždycky chtěla dělat, našla jsem možnost, jak pracovat on-line a v oboru mi blízkém. 

Takže ano, kariéra se s tolika dětmi dělat dá, ale má to určitá omezení, která musíte zohlednit, aby kvůli vašim vlastním ambicím netrpěla rodina.“ Mít velkou rodinu přináší tedy Lucii a Michalovi spoustu radostí a starostí, ale občas i úsměvných okamžiků. Třeba když vyrážejí mimo Prahu autobusem nebo vlakem. „Průvodčí se nás obvykle ptá, zda jsme výprava. A my odpovídáme, že ne, že jsme jen rodina.“ 

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Výchova, Rodičovství, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Vaše příběhy, Dcera, paterčata, Předsudky, Máma, Jasný, Děti, Logistika, Manžel, Vlast, Praha, Klavír, Lucie