Maminka.czChování a vztahy

S trochou plánování zvládnete práci i rodinu

Pokud jste si tuhle otázku kladla již na mateřské, věřte, že po návratu do zaměstnání to pro vás bude bezkonkurenčně téma číslo jedna. Jak tedy zvládnout dítě a práci a nezbláznit se?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravda je krutá. Školky většinou nemají otevřeno tak, jak by se to pracujícím matkám hodilo. „Mám pracovní dobu do pěti hodin a přesně v pět školka zavírá. Jelikož mi cesta trvá z bodu A do bodu B zhruba půl hodiny, poněkud to nevychází,“ popisuje dvaatřicetiletá Monika praxi tak běžnou, že ji nepochybně důvěrně znáte i od matek z okolí. Vaší mantrou tedy budiž: Zapojit všechny. Otce dětí, babičky, případně paní na hlídání či sousedku, která může vzít vaše dítě ráno do školky, nebo ho z ní naopak odpoledne vyzvednout.

Základem všeho je samozřejmě dohoda se zaměstnavatelem. Zkuste si domluvit zkrácení úvazku, klouzavou pracovní dobu nebo částečnou práci z domova. Ve většině oborů opravdu existuje mnohem více možností než klasické „od do“, jen jsou u nás – na rozdíl od většiny evropských zemí – stále využívány trestuhodně málo. Pokud o vás však šéf stojí, měla by s ním být rozumná řeč.

A kdyby bylo nejhůř? Zvažte, zda doma nedáte dohromady finance na „docházkově vstřícnější“ soukromou školku. A řekněte to zaměstnavateli, možná by vám mohl část přispívat nebo vám s ohledem na vaši vstřícnost trochu přidat. A jak to pak všechno zvládnout?

Vyjděme z modelové situace: Školka má otevřeno do 17 hodin, vy máte pracovní dobu 8,5 hodiny, a do práce to ze školky máte 15 až 30 minut.

6.30 Vstáváte Nejprve vy

Protože jste moudrá žena, vše jste si připravila už večer včetně oblečení pro sebe i potomka, včetně svačiny do práce (nedělejme si iluze, že se každý den stačíte plnohodnotně nasnídat). Pokud nemáte ranní ptáče, které naopak vesele budí vás, nejspíš je vám upřímně líto vytrhnout to stulené, sladce spící stvoření ze snů. Přesto to neodkládejte na poslední chvíli, i dítě by se mělo nasnídat, vyčistit si zuby a taky se už učit samo se oblékat. A proč začínat den stresem a případnými scénami?

Co pomůže: Pokud vaše dítko není schopné takhle brzy nic kloudného pozřít, zkuste ranní mléko či kakao. Klidně ho může dostat do postele a probouzet se u toho. Na tu chvíli, než ve školce dostane svačinu (bývá to už před devátou hodinou), ho zasytí, a to stačí.

7.15 Odcházíte z domova

V lepším případě máte školku v docházkové vzdálenosti. Dojíždění autem je riskantnější, protože ve špičce hrozí zácpa, ale zase pohodlnější.

Pokud vozem dítko i vyzvedáváte, nemusíte ho v chladných dnech nabalovat jako pumpu, dokonce může jet oblečeno rovnou v tepláčcích.

7.30 Předáte dítě do školky

Počítejte, že se ve školce chvíli zdržíte. Paní učitelka bude chtít něco „rychle“ probrat, dítko se loudá s převlékáním… Snažte se nevypěnit a raději vždy mějte časovou rezervu.

7.45–8.00 Přicházíte do práce

Pokud máte pár minut a v práci ledničku, skočte si cestou nakoupit. V obchodech je po ránu mnohem méně lidí, pečivo je čerstvé a vy nemusíte potomka navečer ještě vláčet po nákupech v supermarketu.

Co pomůže: Pokud máte obchod blízko, rychlý nákup zvládnete i během polední pauzy. Také se můžete se šéfem dohodnout, že si budete nosit obědy z domova, tudíž ušetříte onu půlhodinu na jídlo a můžete odejít o to dříve.

16.15–16.30 Odcházíte z práce

Cestou domů můžete vyřídit všechny telefonní hovory, na které jste v práci neměla čas, soukromé či obojí najednou.

16.30–17.00 Vyzvedáváte dítě ze školky

Možná nemáte na vybranou, nicméně pokud to aspoň trochu jde, snažte se nenechávat dítě ve školce pokaždé mezi posledními. Vždycky je lepší být ve školce včas a pak třeba vyřídit dva tři pracovní e-maily večer z domova. Věřte, že mezi pracujícími matkamikolegyněmi nebudete výjimkou.

Co pomůže: Střídání. Nemůže manžel vozit dítě do školky ráno, abyste byla brzy v práci (a tedy i brzy doma), anebo ho naopak dříve vyzvednout? Nezaskočila by třeba dva dny v týdnu babička? Co se v některé, pevně dané dny střídat se sousedkou, a tím navíc získat aspoň trochu času sama pro sebe?

17.30 Přicházíte domů

S dítětem vyřizujte jen ty nejnutnější pochůzky. I ono je totiž po celém dni v kolektivu unavené, i když to tak třeba nevypadá. Po příchodu domů si raději chvíli hrajte (nebo dítko předejte tatínkovi), než abyste se snažila vyhrát titul „Hospodyňka roku“. Luxování, praní a žehlení počká na víkend, v pracovním týdnu řešte jen to nejnutnější.

18.30 Večeříte

Pokud možno celá rodina a u rodinného stolu, ne ve spěchu a u televize. Vytvořte si ze společných večeří rituál. I když jste byli celý den každý někde jinde, teď jste konečně spolu, tak si to vychutnávejte.

Co pomůže: Vařit do zásoby, i na druhý den. A opět, střídat se. Vy vaříte, manžel zatím s dítětem staví lego, druhý den si to vyměníte. Mít zásobu receptů na „rychlovky“, tedy jídla, která máte hotová za čtvrthodinku, a přitom chutnají celé rodině (těstoviny, maso na přírodní způsob, v létě saláty… a jako první pomoc zásoby v mrazáku, není přece čas na hrdinství!).

20.00 Dítě jde spát

Předtím se snažte zvolnit. Koupání a uspávání, třeba s večerní pohádkou, by mělo být dalším příjemným rituálem. Než se junior vykoupe, připravte sobě i jemu oblečení na druhý den. Pokud čte pohádku tatínek, vy můžete zatím vyřídit ony pracovní e-maily. Protože i když si říkáte, co všechno ještě stihnete, až dítko usne, ve skutečnosti akutně hrozí, že to „zalomíte“ s ním… anebo na vás už čeká manžel s připraveným filmem, skleničkou vína či ještě příjemnějším programem, a taková nabídka se neodmítá! 

Témata: Časopis Maminka, Chování a vztahy, Kariéra, Peníze a kariéra, Pracující matka, Společný večer, Plánování, Plán, Hospodyňka, Rychlý nákup

Video