Maminka.czŠkolák

S vysokým krevním tlakem nemají problém jen dospělí...

Martina Machová 18.  4.  2012
S vysokým krevním tlakem nemají problém jen dospělí...
Nenechte se mýlit, vysoký krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév, nepostihuje jen tělnatější dospělé, ale i běžně rostlá dítka. Příčiny však bývají jiné, než u dospělých „tlakařů“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je hlavním rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění, které si v ČR mezi dospělou populací každoročně vyžádají tisíce obětí. Zatímco dospělí se ke svému vysokému tlaku nejčastěji projí, prokouří, propijí, prolenoší a prostresují, děti k němu obvykle přijdou takříkajíc jako slepí k houslím. Hypertenze u dětí totiž většinou bývá jedním z příznaků jiného onemocnění. Ať je to tak či onak, vysoký krevní tlak má vždy neblahý vliv na zdraví.

Vysoký tlak nebolí. Bohužel

Na to, že má dítě vysoký tlak, v drtivé většině případů přijde pediatr až při preventivní prohlídce. Vysoký krevní tlak totiž nebolí, nesvědí, neobtěžuje, jednoduše dlouhou dobu nečiní žádné problémy, kterými by na sebe upozornil a přivedl dítě k lékaři dříve. I když na opravdu extrémně vysoký tlak ve výjimečných případech upozorní nespecifické příznaky, jakými jsou: bolesti hlavy, krvácení z nosu, velká únavnost a nadměrné pocení. Kojenci mohou být neklidní až dráždivý, v nejtěžších případech se objevuje promodrávání a problémy s dechem.
Naměřené nežádoucí hodnoty se u dětí a dospělých liší. Zda má dítko tlak vysoký, vyhodnocuje lékař dle tzv. percentilových tabulek.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

Problémy s ledvinami nebo s „bílým bubákem“?

Vysokým krevním tlakem trpí zhruba 1 % dětí, v USA však dochází vzhledem k narůstající dětské obezitě a nezdravému životnímu stylu k pozvolnému nárůstu takto postižených o 1 až 2 %. Zatímco u dospělých je běžnou příčinou hypertenze nevhodný životní styl, u dětí tomu tak nebývá. Hlavním důvodem vysokého tlaku u malých pacientů jsou nejčastěji choroby ledvin, v menší míře nemoci štítné žlázy.

Nicméně jedno měření s alarmujícím výsledkem vás ještě nemusí vyděsit. Neboť tzv. hypertenze z bílého pláště nebývá neobvyklá ani u dospělých, natož pak u dětí. A tak vás s největší pravděpodobností lékař požádá, abyste s dítkem přišli na další kontrolní měření. Možná zjistíte, že měl malý pacient jen obyčejný (neobyčejný) strach.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Krevní tlak, Dospělí, Vysoký, Nadměrné pocení, Problém, Kontrolní měření, Krev, Nejtěžší případ, JEN, Neblahý vliv, Tlak, Zdraví na Heureka.cz