Maminka.czDěti

Sádlo si zaslouží být součástí stravy pro děti

Reklama 4.  10.  2018
Vepřové sádlo získalo zcela nezaslouženě pověst nezdravé potraviny. Dnes se ukazuje, že některá „vědecká“ doporučení byla postavena na vodě. Sádlo v mnohém předčí ostatní používané tuky. A může být součástí běžné vyvážené stravy. A to i pro děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už nezjistíme, kdo a kdy „svatou válku“ proti vepřovému sádlu odstartoval. Ale jisté je, že si odpůrci sádla vedli mimořádně. Neustálým pranýřováním a opakováním neověřených polopravd se jim podařilo ze sádla udělat málem úhlavního nepřítele lidstva. Přitom jde o zcela základní potravinu, která byla neodmyslitelnou součástí jídelníčku po stovky či tisíce let. A ještě naše babičky sádlo zcela běžně používaly, a to nejen při vaření. Sádlo si proto zaslouží poctivý přístup a rehabilitaci.

Pozitivní vlastnosti převažují

Sádlo bylo v minulosti kritizováno především kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Výzkumy posledních let však potvrzují, že vztah mezi cholesterolem a kardiovaskulárními onemocněními není jednoznačný. Závisí spíš na celkovém složení stravy. Daleko více vystupuje do popředí význam tzv. „zdravých tuků“, tedy nenasycených mastných kyselin. Těch obsahuje sádlo zhruba 60 %, což je třeba lepší poměr, než v případě másla a zhruba stejně, jako u olivového oleje. Navíc sádlo obsahuje vitamíny D, E a některé pro lidské tělo důležité stopové prvky. Pokud tedy myslíte na zdraví dětí, představuje kvalitní hřbetní sádlo určitě lepší energetické palivo, než cola nabitá cukry nebo sušenky plné palmového oleje.

Klepněte pro větší obrázek

Sádlo jako pochoutka

Především je sádlo zcela standardní potravinou, téměř stoprocentním tukem. Je mimořádně vhodné pro přípravu pokrmů, zejména pro pečení či smažení, ale i v syrovém stavu. Jídlu dodává nezaměnitelnou chuť a aroma, jichž nikdy nemůžete dosáhnout například při použití stolního oleje. Navíc se nepřepaluje tolik, jako jiné pokrmové tuky, takže s jídlem připraveným na sádle se vyhnete karcinogenním připáleninám.

Tradičně patří ke klasické české kuchyni. „Knedlo vepřo zelo“, škvarkové placky nebo třeba prostý chléb s tenkou vrstvou sádla a cibulí jsou skutečné pochoutky. Ale i pro koblihy, buchty či koláče se v minulosti běžně používalo právě sádlo. Zeptejte se skutečných mistrů kuchařů nebo řezníků. Potvrdí vám, že tuk je základním nositelem chuti a sádlo posune některé tradiční, a nejen české pokrmy na zcela jiný „level“. Typickým příkladem budiž smažený řízek. Ale pochopitelně sádlo obsahuje i řada lahůdek, namátkou třeba tyrolský špek nebo uherský salám.

Klepněte pro větší obrázek

Výroba přírodní cestou

Jedna poznámka pro milovníky přírody. Výroba sádla nepředstavuje žádnou zásadní hrozbu pro životní prostředí. Zatímco kvůli palmovému oleji mizí indonéské pralesy a s nimi i orangutani. Zatímco kvůli řepkovému oleji se česká pole doslova dusí ve žluté záplavě.

Sádlo se vyrábí naprosto tradiční cestou a zcela bez chemie. Neobsahuje žádná barviva ani chemické stabilizátory, a přesto má velmi dlouhou trvanlivost. Určitě dejte přednost kvalitnímu hřbetnímu sádlu před podřadnějším sádlem plstním. Informace naleznete přímo na obalu. A konečně, nezanedbatelnou výhodou je i nižší cena. Ceny například másla letí do závratných výšin, sádlo je levnější.

Klepněte pro větší obrázek

Zkuste to s dětmi

Sádlo prostě rozhodně není žádný démon. Naopak, může výrazně obohatit vaši kuchyni. Zkuste zařadit sádlo do svého jídelníčku a nabídněte pokrmy z něj přichystané. Uvidíte, že získáte věrné a nadšené mladé strávníky! Pokud hledáte ty správné recepty, inspirujte se například na www.nasadle.cz. A podělte se s námi na Facebooku o své zkušenosti!

Témata: Zdraví, Děti, Zdraví na Heureka.cz