Maminka.czKam s dětmi

Sahání povoleno: Muzea, která budou zaručeně bavit děti i rodiče

Simona Procházková 4.  11.  2022
Věci za sklem, dlouhé popisky a přísný hlídač za zády. To nevypadá na pohodovou návštěvu muzea s malými dětmi. Naštěstí máme v Česku muzea, která přímo cílí na rodiny s dětmi. Jsou zábavná a interaktivní. Sahání je nejen povoleno, ale i přímo doporučeno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sladovna Písek

Zahrajte si na mravence v obřím mraveništi a prozkoumejte svět ilustrací z dětských knížek ve stálých expozicích Galerie Sladovna. Připravený je i interaktivní prostor pro děti do 6 let. V expozici Mraveniště si prolezete desítky metrů tunelů a několik komůrek s audiovizuálními prvky. Vyšplháte na strom, budete se procházet po dřevěných mostech, setkáte se s královnou a budete se starat o mravenčí kukly.

VIDEO: Výlety do Posázaví

Expozice Hnízdo ilustrací dětem přiblíží svět obrazových knih. Setkáte se tu s obrázky známých ilustrátorů dětských knih, jako jsou Josef Lada, Josef Čapek, Jiří Trnka, Josef Paleček, Daisy Mrázková, Andrea Tachezy, Galina Miklínová, Pavel Čech, Karel Svolinský, Karel Kubašta a mnoho dalších.

Kláštery Český Krumlov

V Klášterech Český Krumlov najdete dvě stálé expozice, rodinnou hru a také nejrůznější výstavy a akce. Interaktivní expozice lidských dovedností je zaměřena právě na rodiny s dětmi. Můžete si tu vyzkoušet třeba psaní husím brkem či namíchat bylinkovou sůl. Děti se promění v rytíře a princezny a na nejmenší návštěvníky čeká herna plná tradičních hraček. Odvážíte se prozkoumat i klášterní půdu? Ale dávejte pozor, žije na ní plno kostlivců a také tříhlavý pes.

Národní zemědělské muzeum v Praze

Zábavné interaktivní expozice dělají z Národního zemědělského muzea vlastně jednu velkou dětskou hernu, kde se navíc něco nového dozvědí i dospělí. V expozici Jede traktor si zkusíte bagrovat či si v počítačové hře zahrajete na traktoristu.

V expozici Rybářství se děti převlečou do rybářského oblečení a budou lovit dřevěné ryby. Podíváte se, jak vypadá život u rybníka i pod jeho hladinou. V expozici Zemědělství si zkuste podojit krávu, vypěstovat virtuální květinu od semínka nebo upéct chléb. Expozice Lesnictví a Myslivectví vás zavedou do lesa. Budete poznávat stopy zvířat, různé druhy dřeva a dozvíte se, jak dlouho vzniká nový les i jak je o něj potřeba pečovat.

Jedno celé patro muzea je věnováno potravinám a vaření. S pejskem a kočičkou se podíváte, jak se jedlo v pravěku a co vařily naše prababičky. Budete poznávat suroviny podle hmatu či koření podle vůně. A mají tu i perníkovou chaloupku.

Domy přírody

Domy přírody najdete na mnoha místech Česka a jsou skvělou příležitostí k hravému zkoumání přírody kolem nás. Expozice bývají přizpůsobeny dětem. Například v Domě přírody Žďárských vrchů můžete sahat úplně na vše. Nemají tu žádná mrtvá vycpaná zvířata a nudné dlouhé texty. Všechna zdejší zvířátka jsou ze dřeva či plsti a těší se na vaše pohlazení. Čekají na vás interaktivní tabule i šuplíky plné zajímavostí. Prozkoumejte třeba mechy pod lupou, hádejte poslepu předměty ukryté v pytli nebo vylezte po horolezecké stěně až k ptačím hnízdům.

Nechte děti, ať samy naplánují rodinný výlet. Bude je pak víc bavit

Pradědovo dětské muzeum

Pradědovo dětské muzeum má děti už v názvu, protože tady myslí hlavně na ně. Formou hry se tu návštěvníci dozvědí plno informací o přírodě, historii a řemeslech Jeseníků. Zjistíte, které známé osobnosti z hor pod Pradědem pochází, a ochutnáte tradiční místní speciality v samoobslužné kavárně.

V dětské vesničce s návsí a domečky se děti promění v kuchaře, doktory, ježibaby, hokynáře nebo hospodské. Seznámíte se také s místními pohádkovými postavami. Ale pozor, v temném podzemí jsou strašidla! Ti nejmenší návštěvníci si užijí batolárnu plnou zajímavých hraček. 

Plno zábavy čeká i venku, rozlehlému přírodnímu dětskému hřišti dominuje lodičková rychlodráha. Těšit se můžete také na tunely, podzemní telefony, na největší bubno-xylofon ve střední Evropě, klouzačky, bylinkové záhonky i lanovku. K dispozici jsou hliněná pec na housky a ohniště.

Témata: Děti, Rodina, Kam s dětmi, Rodina a vy, Cestování, Tipy na výlet, Za zábavou, příroda, Cestujeme, Výlety, Láďa, Jeseník, Galina Miklínová, Andrea Tachezy, Tunel, Návštěva, Český Krumlov, Praděd, Josef Čapek, Střední Evropa, Daisy Mrázková, Galina, Česká republika, Muzeum, Expozice