Maminka.czVýživa a stravování

Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

Jana Chmelíková 14.  6.  2016
Teplé počasí pomaličku začíná odnášet touhu po vydatných jídlech a naše chuťové pohárky se naopak již těší na saláty. Vyzkoušejte je i v kombinaci s klasickým italským dresinkem, který jim dodá ten pravý jižní šmrnc!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramborový salát s pistáciemi

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 750 g brambor typu A, 75 ml extra panenského olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, mořská sůl, hrubě mletý barevný pepř, hrst plocholisté petržele, 1 bílá cibule, 2 hrsti pražených pistácií, hoblinky parmazánu

Brambory (vybírejte spíš menší) omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky (klidně trochu větší). Ještě teplé brambory zalijte olivovým olejem a vinným octem, přidejte sůl, pepř a nasekanou petržel a pořádně promíchejte.

Nechte asi 10 minut odležet a podle chuti přidejte olej a ocet, brambory ho do sebe vsáknou opravdu hodně! Nakonec vmíchejte nakrájenou cibuli a nasekané pistácie. Před podáváním posypte parmazánem.

Klepněte pro větší obrázek

Čočkový salát s rajčaty a polníčkem

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 600 g čočky, bílý vinný ocet, sůl a pepř, 250 g pancetty nebo kouřem uzené slaniny, 1/2 červené cibule, 2 velké hrsti polníčku, 400 g cherry rajčátek, 75 ml italského dresinku, (recept v boxu)

Čočku uvařte v osolené a lehce okyselené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte. Podle toho, jestli chcete salát podávat teplý nebo studený, nechte vychladnout. Než se čočka uvaří, připravte si zbytek surovin.

Pancettu nakrájejte na malé kostičky a orestujte. Cibuli nakrájejte najemno. Polníček omyjte a nechte osušit. Rajčátka nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny.

Vše promíchejte s čočkou a dresinkem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zastříkněte citronovou šťávou.

Klepněte pro větší obrázek

Italský dresink

Ať už děláte jakýkoli salát, do kterého patří olivový olej a vinný ocet, nebojte se vyměnit je za klasiku.

Krása se skrývá v jednoduchosti, takže v italském dresinku nehledejte nic složitého: patří do něj jen suroviny pro tuto národní kuchyni opravdu typické. Do misky nalijte 100 ml extra panenského olivového oleje – na jeho chuti a vůni závisí úspěch celého dresinku. Podle chuti přidejte 2–3 lžíce bílého vinného octa a 1–2 lžíce citronové šťávy. Metličkou prošlehejte, až vznikne lehká emulze. Pak už stačí dochutit 1 stroužkem utřeného česneku, trochou strouhaného parmazánu, lístky čerstvého tymiánu, mořskou solí a hrubě mletým pepřem. Před podáváním vždy promíchejte!

Klepněte pro větší obrázek

Condiglione

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 vejce, 1/2 římského salátu, 1 žlutá nebo oranžová paprika, 1 okurka, 2–3 rajčata, 1 červené cibule, 2 hrsti rukoly, 8–12 filetů z ančoviček v soli, 100 g tuňáka v plechovce, 50 g černých oliv, čerstvá bazalka, červený vinný ocet, extra panenský olivový olej, 1 stroužek česneku, růžový pepř, mořská sůl

Vejce uvařte natvrdo. Všechnu zeleninu očistěte. Salát natrhejte, papriku, rajčata a okurku nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Vše i s rukolou promíchejte.

Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, ančovičky nechte okapat, tuňáka a olivy sceďte. Asi 50 ml olivového oleje smíchejte s vinným octem (podle chuti asi 1–2 lžíce) a utřeným česnekem a promíchejte se zeleninou.

Nachystaný salát servírujte na talíře a ozdobte vejci, ančovičkami, tuňákem a olivami. Podávejte i s růžovým pepřem a vločkovou mořskou solí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Náš tip: K salátům můžete podávat domácí pečivo.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Dresink, Bazalka, Ančovička, Věc, Bramborový salát, Příloha, Vinný ocet, Oliva, Okurka, Domácí pečivo, Paprika, Jak, Parmazán, Pistácie, Salát, Mořská sůl