Maminka.czZdraví

Salmonela hrozí rodičům i dětem! Pozor na rizika!

Kateřina Kozmová 9.  7.  2011
S nastupujícím létem přichází období, kdy hrozí zvýšeného riziko střevních onemocnění. Evropu nedávno děsily krvácivé průjmy způsobené bakterií E.coli. Jiné nemoci naštěstí nejsou přímo život ohrožující, dovedou však také pořádně potrápit, obzvlášť pokud podceníme jejich léčbu. Tou nejčastější je salmonela.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Salmonela není výlučně letní nemocí, její výskyt je však v těchto měsících mnohem častější, protože virům a bakteriím se v teple daří, a tak se v potravinách objevují více než třeba v zimě.

Akutním průjmovým onemocněním onemocní v Česku ročně až třicet tisíc lidí. Bakterie salmonely se přenášejí požitím nakažené potravy, nejčastěji je zdrojem nedostatečně tepelně upravené maso, rybí produkty a vejce či mléčné výrobky. Kontaminovaná může být rovněž voda.

Pokud člověk nakažené potraviny sní, nějakou chvíli trvá, než nemoc propukne, obvykle je inkubační doba 6 - 48 hodin. Hlavním příznakem salmonely je akutní průjem, mnohdy i 20 až 30x za den. Průjem často doprovází úporné bolesti břicha a také zvracení, horečka a bolesti hlavy. Hlavním nebezpečím pro organismus je dehydratace – průjmem tělo ztrácí velké množství tekutin, což je nebezpečné zejména pro malé děti, staré lidi a osoby s poruchami imunity. Po několika dnech většinou nemoc ustoupí, bakterie salmonel však mohou být z těla vylučovány ještě i několik týdnů.

Jak co nejvíc snížit riziko nákazy salmonelou? Kromě důkladné hygieny, která by měla být samozřejmá (řádné mytí rukou, kuchyňského náčiní i připravovaných potravin), je základem je důkladné tepelné zpracování stravy. K likvidaci bakterií by mělo stačit 75 stupňů Celsia. Zmrazení naopak ničemu nepomůže – bakteriím mráz nevadí, přežijí ho v klidovém stadiu a po rozmrazení potraviny se opět probudí.

Mražené pokrmy proto rozhodně nejsou zárukou nezávadného jídla! Opakované rozmražení navíc přispívá k ještě většímu rozmnožení bakterií.

Stejně tak buďte velmi opatrní ohledně potravin, které obsahují vejce v syrovém stavu – například zmrzlina či majonézové saláty. V létě jsou lákadlem rovněž ledové nápoje chlazené kostkami ledu – i ten je však nebezpečný, protože bývá často opakovaně zmrazován.

Pokud už se salmonelou nakazíte, hlavními body léčby jsou:

  1. Dostatečný příjem tekutin
  2. Dieta
  3. Podávání střevních adsorbentů

Pitný režim by měly tvořit především čaje a minerální vody, můžete si vyrobit i rehydratační roztok – k jednomu litru převařené vody přidejte lžičku mořské soli a 7 lžiček cukru a podávejte po půllitru za hodinu, u dítěte v polovičním množství. Dieta by měla být šetřící, aby nezatěžovala organismus, ale hladovka je chybou!

Nemocnému podávejte snadno stravitelné pokrmy, které obsahují důležité minerály. Vhodné jsou například banány, rýže, bramborová kaše bez mléka a suchary. Další potraviny přidáváme postupně, mléčné výrobky jsou na řadě až jako poslední.

Střevní adsorbenty podáváme ve formě prášku či tablet. Adsorbenty na sebe ve střevech vážou toxiny a případně bakterie, tím zmírňují průběh nemoci. V lékárně se ptejte na Smecta sáčky či tablety Carbosorb.

Témata: Zdraví, Salmonela, Rehydratační roztok, Bramborová kaše, Upravené maso, Hlavní bod, Salmo, Akutní průjem, Zdraví na Heureka.cz