Maminka.czKam s dětmi

Samosběr jahod startuje. Kam se na něj můžete s dětmi vydat a o kolik levněji vlastnoručně natrhané jahody vyjdou?

Tereza Víchová sim 30.  5.  2023
Pár hodin na čerstvém vzduchu, zábavná činnost, zkušenost, že "bez práce nejsou koláče." Máme pro vás užitečné tipy, kde všude si sami nasbíráte sladké plody a jak na to, aby se ze sběru stal pohodový rodinný výlet se sladkou odměnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samosběry nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny jsou v posledních letech doslova hitem. Letos se dá předpokládat, že jejich obliba, vzhledem k vysokým cenám v obchodech, ještě poroste. Kam tedy vyrazit na první sladké české jahody? Spojte příjemné s užitečným a zapojte i ratolesti, bude je to bavit.

VIDEO: Recept: Jahodové mojito

Nepromeškejte nejlepší čas

Sezona venkovních jahod spojená s populárními samosběry v jahodárnách a na farmách začíná tradičně na přelomu května a června. Právě nyní je tedy ten správný čas k tomu, porozhlédnout se, kde ve vašem okolí dozrávají první jahody.

Než se na samosběr vydáte, potřebujete naprosto přesné a aktuální informace – vše se totiž řídí počasím, počtem návštěvníků, kteří sbírali před vámi, a dalšími proměnnými. Ideální je vybrat si místo, které chcete navštívit, a sledovat jeho facebookové nebo instagramové stránky. 

Na jahody si přivstaňte a o víkendech čekejte nával

Nejenže je krásné být někde už brzy ráno a sledovat probouzející se den přímo z jahodového pole, ale také se vyhnete vedrům, která mohou nastat, a hlavně davům dalších sběračů. Mnohde totiž může dojít k nepříjemné situaci, že je třeba o víkendu už tak plno, že se na sběr vyhlásí stop stav. A to by byla škoda, když už organizujete výpravu za zážitkem a ovocnou odměnou.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ ZE SVĚTA JAHOD

  • ČR je přibližně kolem 100 pěstitelů, kteří prodávají koncovým zákazníkům.
  • Lokální pěstitelé pěstují jiné odrůdy, než jsou odrůdy dovozových jahod dostupných celoročně v obchodech. 
  • Místní jahody jsou méně vhodné pro přepravu, ale mají lepší senzorické vlastnosti, zejména chuť, vůni a také barvu.
  • Průměrná cena jahod ze samosběru je 70 Kč za 1 kg.
  • Na webu JahodovyWeb.cz najdete pěstitele jahod v ČR a na Slovensku roztříděné podle krajů a vizualizované na celostátních mapách na hlavní straně. Můžete si jednoduše najít pěstitele ve svém okolí.

Zjistěte si předem, co a jak funguje

Na některých místech vám poskytnou za pár korun košíčky nebo plastové nádoby na samosběr jahod, jinde se musíte spolehnout na ty své. Každopádně se o všem informujte, aby se vám nestalo, že přijedete a jahody nebudete mít kam dát.

Nebojte se vzít s sebou i malé děti

„Chodívají k nám i celé rodiny s dětmi,” říká Pavol Labaska z Jahody Liptov. „Ty větší pomáhají sbírat, a když má někdo menší děti, obvykle si s sebou vezme někoho na hlídání. A protože se platí jen to, co si sběrači odnesou, tak na oblečení je podle červených skvrn vidět, jak tu děti čas využijí,” dodává s úsměvem. Ale už i malé děti se umí postavit k práci a napodobovat dospělé, takže výlet si užijete všichni.

Blíží se jahodová sezóna. Od kdy si mohou čerstvé jahody dopřát i děti?

Respektujte pravidla sběru

Samosběr jahod má všude svá pravidla – nemělo by vás proto na místě překvapit, že dostanete přidělen třeba řádek a ten budete postupně procházet a trhat. Bývají tu zaměstnanci, kteří vše regulují a kontrolují. Poradí vám také, jak jahody trhat. A práce krásně přibývá, proto bude bavit i děti. Jahody totiž mají třeba na rozdíl od borůvek velké plody, a kyblíčky jsou tak plné raz dva. Několik kilo nasbíráte třeba už za hodinu práce. 

Kam na samosběr jahod v Praze a Středních Čechách?

  • Kunratické jahody Praha 4
  • Jahodárna Procházka Kouřim
  • Jahodárna Hanč Vraňany
  • Jahody Těchařovice u Příbrami
  • Berry Servis – Břežany u Českého Brodu
  • Farma Lotouš u Slaného
  • Jahodárna Oskořínek u Nymburku
  • Samosběr Jahod Zdice
  • Jahody Stratov
Témata: Děti, Praktické rady, Kam s dětmi, Naše tipy, Tipy na výlet, Maminka cestuje, mapa, Nymburk, Atrakce, Cuketka, Střední čechy, Říp, Pěstitel, Slovensko, Čerstvý vzduch, Bratislava, Břežany, Obchod, Česká republika, Přelom května, Plod, Talíř, Praha, Koláč, Jahody