Maminka.czSamoživitelky

Samoživitelky přišly v koronakrizi až o pět tisíc, to pro ně může být fatální

Gabriela Kolinová 6.  10.  2020
Rodič samoživitel, který zůstal na dítě sám, se často potýká s finančními problémy. A ukazuje se, že koronakrize byla pro ně velkou ranou do rozpočtu. Podle průzkumu se jim snížil příjem o tři až pět tisíc korun, což pro takové rodiny může být velmi fatální.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I před krizí patřila skupina samoživitelů k ohrožené skupině. Obzvlášť v případě, kdy od druhého rodiče nedostávají výživné na děti, je jejich finanční situace často neúnosná. A mnohdy se zhoršuje při jakémkoliv „výpadku“ v podobě prázdnin nebo nemocí. S příchodem koronakrize se problémy samoživitelům stupňují, ukázal průzkum, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz. Dotazováno bylo na 500 rodičů.

Období koronaviru se dotklo 80 % dotazovaných rodičů samoživitelů. Celých 40 % z nich však přiznalo, že bez podpory a pomoci rodiny či přátel by krizi nezvládli. O práci v období první vlny pandemie přišlo 11 % z nich. A ti, kteří si ji udrželi, se bojí, aby o ni nepřišli teď.

Samoživitelka ve stavu nouze: Jsem OSVČ, teď po nocích doplňuji zboží

„O práci, svoji hlavní pracovní činnost, jsem sice nepřišla. Ale dvě brigády, které mě a moje dvě děti držely nad vodou, jsou pryč. Teď stěží poplatím nájem a nakoupím potraviny. Nezbývá mi už ani koruna a bojím se, že se situace bude zhoršovat,“ říká maminka Monika.

Situace je dnes vážnější také v tom, že se samoživitelé obávají doby, kdy budou muset s dítětem zůstat doma na ošetřovném v důsledku nařízení karantény ve školách nebo školkách a budou odkázáni na 60 % mzdy. Tedy nedostanou 80 % mzdy tak jako na jaře. Mnozí navíc nemají vybavení a internet pro tuto formu vzdělávání, a pokud by si ho měli pořídit, byl by to pro ně zase velký náklad do rodinném rozpočtu. 

Otcové v období koronakrize přestali platit, shodují se matky

A o kolik reálně samoživitelé přišli? Téměř polovině dotazovaných rodičů se v koronakrizi snížil příjem o částku 3 až 5 tisíc korun, což je pro většinu z nich významná částka v rozpočtu. O 5 až 10 tisíc se pak příjem snížil 20 % rodičů. Maminky se také shodují, že v tomto období přestali otcové platit výživné. O mimořádnou okamžitou pomoc zažádalo neúspěšně 10 % samoživitelů.

Kvůli pandemii se rodiče logicky snažili ušetřit na všem, co bylo možné: Omezili aktivity dětí v průběhu léta, kupovali levné potraviny, ale hlavně šetřili na kvalitních a zdravých produktech, jako je ovoce a zelenina. Bohužel. Na tom se shodlo 40 % dotázaných. 

Maminka roku Marie: Samoživitelky, nevzdávejte to! Myslete na své děti

Nejhorší je, že na druhou vlnu pandemie se většina rodičů samoživitelů nemohla nijak z finančních důvodů připravit. A ti, co mají půjčky, mají problémy je splácet. „Průzkum nám také ukázal, že si v této nepříznivé situaci muselo více jak 18 % rodičů samoživitelů půjčit peníze od některé bankovní či nebankovní společnosti,“ sdělila koordinátorka projektu VašeVýživné.cz Dagmar Vogtová.

Je třeba, aby stát v případě pomoci samoživitelům reagoval pružněji, rychleji. Z našich průzkumů vychází, že samoživitelé by uvítali pomoc v podobě potravinových balíčků, příspěvku na bydlení, na léky apod. Pomoc by ale měla přijít hned. Ne jako to bylo na jaře s opožděným vyplácením ošetřovného," dodává. 

Samoživitelé by podle průzkumů nejvíce uvítali bezplatné jesle, školky, zkrácené úvazky, home office a třeba daňové zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří tyto rodiče zaměstnají. Zajištění práce, kterou lze skloubit s péčí o děti.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Rodina, Ošetřovné, Rodiče, Sam, Samoživitelky, Příspěvky na děti, Krize, Rozpočet, Finanční problém, Home office, Mzda, Fat, Průzkum, Samoživitel, Internet