Maminka.czTěhotenství

Sára Saudková: „Každá matka by měla být především sobec!“

Adéla Vedralová 11.  4.  2012
Sára Saudková: „Každá matka by měla být především sobec!“
Pětačtyřicetiletá fotografka Sára Saudková se pyšní opravdu početnou rodinou. Se svým partnerem Samuelem Saudkem vychovává hned čtyři ratolesti (Oskar 3, Jan 5, Samuel 7 a Sára 9 let). Na elánu jí mateřství rozhodně neubralo a neustále se věnuje své profesi a k tomu ještě píše povídky a fejetony. Jak vše zvládá ukočírovat a jak dokáže v takovém mumraji svobodně tvořit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jste maminkou čtyř dětí, je těžké najít si čas pro své osobní aktivity?

Znám lidi, kteří tvrdí, že na sebe nemají čas, přestože nemají žádné děti. Být matkou je ale samozřejmě větší honička, ale naučí vás to mnohem lépe hospodařit s časem. Na nedostatek osobního prostoru si rozhodně nestěžuji! Nesmíte se poddat pocitu, že teď jste pouze matka a nic jiného na světě. Nemá smysl se jim zcela obětovat. Děti jsou velký dar, ale vřele doporučuji všem maminkám, aby i po narození potomků zůstali malinko sobci, věnovali se sobě a všemu, co je bavilo před otěhotněním. Tím pádem ty děti budou mít o to raději a nebudou je vnímat jako kouli u nohy. Jsem odjakživa rozjetá mašina a mé děti mě neustále posouvají dál.

Využíváte někdy chůvu?

Dříve ano, jen na pár hodin týdně, ale nyní ji už nepotřebuji. Děti chodí do školek a škol a tak mám mnohem více času.

Máte pocit, že jste se po narození dětí změnila?

Jasně, ženě mateřství udělá v hlavě docela slušný „maglajz“, ale je to jen plus. Můj život je bohatší, v dětech neustále nacházím inspiraci. Pokračuji dál v tvorbě, jen témata a náměty se průběžně mění, to je přirozené. Když děláte, co máte ráda, pak vás to vůbec neunavuje a děláte to s nadšením. To platí obecně.

Když srovnáte všechna svá čtyři těhotenství, jaký byl mezi nimi rozdíl?

Zkušenost s těhotenstvím a porodem je nepřenosná a tudíž nemůžu nikomu nic radit. Každé mé těhotenství bylo unikátní, vše naštěstí dopadlo dobře. Nemůžu říci, které bylo nejlepší a nejhorší. Jako těhotná jsem se cítila skvěle, porody už byly něco jiného, ty bych nejradši vystřihla, protože mě zas tak nebavily. Ale nechci nikoho strašit. Každý to má prostě jinak.

Inklinujete k spíš k miminkům nebo k větším dětem?

Každý věk má něco do sebe! Miminka jsou lehce přenosná, roztomilá, krásně voní. S odrostlejšími dětmi se dá zas zažít pestrá škála prožitků. Jako byste srovnávala léto s jarem. Prostě každé období v životě dítěte je jak krásné, tak problematické. Možná mám ty děti tak rychle za sebou, protože mi bylo líto, jak rychle odrostly a já chtěla užívat vše znovu a znovu.

Co takhle další dítě?

Já bych nebyla proti, ale partner už by se asi netvářil, je nás doma hodně!

Vždycky jste chtěla mít tak velkou rodinu?

Nikdy nic neplánuji, prostě to tak mělo být. Rozhodně nejedu podle vyměřených kolejí, vlastně jsem jako mladší žena děti ani nechtěla. A jsem ráda, že prostě přišly akorát v pravý čas. Tak to má v životě být!

Vaší nejstarší dceři už je devět let, pomáhá vám se svými sourozenci?

Sára už je slečna, ale jelikož celý život vyrůstá mezi mrňaty, umí se nastavit na myšlení tříletého dítěte a velmi si s mladšími sourozenci rozumí. Je to prostě holka, pečovatelka, kapitánka party, musí ty tři kluky zvládnout. Myslím si, že je právě tohle pro ni velký vklad do života – asi to bude umět s muži.

Vidíte velký rozdíl v tom, mít dceru a syna?

Každé dítě je jiné a tak je těžké to posoudit. Jak u holčiček, tak u chlapečků, stejně jako u dospělých fungují různé kategorie. Už od malých dětí je znát, jaké budou mít asi projevy v dospělosti. A holčičky jsou ale pro mámu jistě větší parťák. Jsem ráda, že mám doma od každého něco.

Své děti hodně fotografujete, jaký s nimi máte tvůrčí systém?

Děti nelze nijak stylizovat, proto většinou čekám jako lovec na svou příležitost a pak zmáčknu spoušť. Musím najít ten správný okamžik, který má sílu. Některé snímky mne až dojímají.

Ve světě je stylové focení dětí velmi v kurzu, neláká vás fotit i jiné děti, než pouze vlastní?

Určitě se tomu nebráním! Žádnou maminku bych ze svého ateliéru přece nevyhodila. Ale je fakt, že své děti mám doma pořád po ruce a tak mám neustále moře inspirace. Kdybych měla jen fotit miminka, asi by mi celá práce připadala monotónní. Láká mě spíš rozmanitost, zachycovat lidi napříč životními obdobími.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Matka, Mel B, Sára, Sob, Sobec, Máť, Byt, Sobě, Kaz, Mášina, Pečovatelka, Mela, Osobní prostor