Šátkování: Buďte svému děťátku co nejblíže

Nošení miminek v šátku, takzvané šátkování, je staré snad jako lidstvo samo. Už v době daleko před vynalezením kočárku chtěly mít maminky svá miminka u sebe. Vyřešily to snadno – pomocí šátku či jiné pomůcky.
Šátkování: Buďte svému děťátku co nejblíže

Pokud i vy uvažujete o tom, že chcete mít miminko u sebe a nevíte, jak na to, můžete se inspirovat v našem článku. Anna Pohořálková, dlouholetá lektorka kurzů vázání do šátku, vám názorně předvede, jak se to dělá. Konkrétně, jak uvázat takzvaný kříž s kapsou, jeden z nejčastějších úvazů.

Položte střed šátku na břicho. Uchopte jednou rukou horní okraj šátku a přehoďte si jej za zády na protější rameno. Stále si hlídejte horní okraj šátku. Jen tak si budete jisti, že se vám šátek nikde nepřetočil.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Šátek si položte na rameno, nenechte jej padat dolů přes rameno. Potom uchopte druhý cíp šátku a opět jej držte za horní okraj.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Druhý cíp si za zády přehoďte na protější rameno. V této chvíli si již můžete vyzkoušet dotahování šátku. Na břiše máte pás, do něhož budete umisťovat miminko jako do kapsy. Když zatáhnete za okraje šátku, které leží na vašich ramenou blíže ke krku, budete cítit jak se utahuje horní okraj kapsy na vašem břiše.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Dolní okraj naopak utáhnete tehdy, když budete tahat za okraj šátku, který leží blíže k vašim pažím. Nyní ponechte dolní okraj dotažený a horní si trochu povolte. Tak budete moci dítě do kapsy pohodlně vložit a při vázání je nebudete muset tolik přidržovat. Dítě si položte vysoko na rameno a nechte je vlastní vahou pomalu sklouznout do šátku.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Když už máte nožičky venku z úvazu, vytáhněte šátek tak vysoko, aby sahal miminku dva prsty nad ouška. Co zbude dole, zasuňte pod zadeček. Vážete-li malé miminko, zakloňte se, aby si mohlo položit hlavičku. Pokud máte dost utažený spodní okraj, uchopte oběma rukama lýtka miminka, nadzvedněte je a nasměrujte dozadu. Nožky nesmí z úvazu viset!

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek
 
Nyní už můžeme začít utahovat. Nepřeskakujte z jednoho cípu šátku na druhý, dotáhněte nejdřív jeden a pak druhý.Dotahujte postupně tak, že začnete u vašeho krku (tedy u hlavičky dítěte), pak postupně přibíráte větší kusy šátku až nakonec máte v ruce celý dotažený cíp. Rukou s dotaženým cípem zajistíte miminko a stejným způsobem dotáhnete i druhý cíp.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Nakonec můžete ještě jednou zatáhnout za oba cípy zároveň. Je nesmírně důležité udržovat dotažený šátek stále v napětí a nepovolit. Takto pak cípy zkřížíte na zadečku dítěte a vedete dál pod nožičkami dozadu.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Vzadu zavažte pevný uzel (lépe dvojitý) a je v podstatě hotovo. Teď už zbývají jenom závěrečné úpravy.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Je třeba znovu zkontrolovat, zda má miminko správně podsazený zadeček. Kolínka mají být ve výši zadečku, ale lépe ještě o něco výše. Miminko musí být na vašem těle pevně dotaženo, tak že se mezi vaše hrudníky nevejde ruka. Zejména dbáme na dobré dotažení u krku dítěte. Úvaz můžete nosit buďto tak, že pruhy stáhnete na bok podél tělíčka dítěte, nebo je doširoka rozprostřete a jedním z nich zajistíte i hlavičku (např. při spánku). Dbejte ale, aby byl z boku u pusinky vždy dobrý přísun čerstvého vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Vážete větší dítě/ batole?
Tento úvaz je vhodný i pro ně a základní postup vázání zůstává stejný. Větší děti už nemusí být v šátku celé, často mají venku ramínka a paže. Pouze při spánku je můžete přikrýt až po ramena. Podsazení zadečku dodržujeme nadále. U malých miminek je důležité pro zdravý vývoj kyčlí, u větších dětí je to spíše otázka pohodlí.

Odborníci vám poradí
Chcete-li vázat od narození a nemáte s šátkem zkušenosti, doporučujeme vám kontaktovat poradkyni ve vašem okolí a navštívit kurz. Varujeme však před kurzy, které jsou jen přehlídkou úvazů (většinou je odhalíte podle toho, že jsou určeny pro velký počet účastníků). Lektorka by se vám měla věnovat individuálně podle vašich potřeb. Kurz můžete navštívit už s bříškem, zkušené lektorky mají k dispozici manipulační miminko o hmotnosti šestinedělního dítěte, které lze bez problémů uvázat nad těhotenské bříško. Přijít už v těhotenství je někdy lepší, protože se na kurz lépe soustředíte. Pokud na kurz přijdete s vlastním miminkem, lépe si úvazy nacvičíte, ale také se může stát, že nebudete schopny soustředit se na všechny potřebné informace.

Návod na vázání pro vás připravila Anna Pohořálková, dlouholetá lektorka kurzů vázání do šátku. Na její kurzy narazíte v Praze a Ostravě, konají se pravidelně v prodejnách V BAVLNCE. Termíny najdete na www.vbavlnce.cz. Další informace o nošení dětí najdete na jejím blogu: http://vbavlnce.blogspot.cz/

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články