Maminka.czImunita

Saunováním proti virům? Funguje to na děti i dospělé

redakce 26.  10.  2020
Saunování je osvědčeným způsobem, jak si posílit imunitu. Jenže co teď, když se do veřejných saun nesmí? Jednou z možností je malá domácí infračervená sauna - infrasauny mohou využívat nejen dospělí, ale i děti. A jak vlastně saunování prospívá našemu zdraví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Saunování posiluje imunitu, takže organismus pak lépe odolává infekčním nákazám, což je v dnešní době více než aktuální benefit. Velkým trendem se stává dětské saunování. A co víc, sauna působí pozitivně také na psychiku, pomáhá při astmatu i alergiích, zvyšuje fyzickou kondici a zajistí kvalitnější spánek.

Vitamin D posiluje imunitu! Pomáhá i proti koronaviru?

Pozitivní účinky pravidelného saunování se začnou projevovat zhruba po měsíci. Děti budou mít silnější imunitní systém, lepší chuť k jídlu, budou klidnější a psychicky v lepší pohodě. Saunování si odpusťte, pokud jste vy nebo děti nachlazení nebo jinak nemocní a také ještě týden až dva po prodělané nemoci. To by pobyt v horké místnosti vaši imunitu mohl naopak oslabit. 

Pro děti jsou ideální prohřívárny s teplotou do 65 až 75 °C a pobývat by v nich měly kratší dobu, než jsme zvyklí my, dospělí. Teprve desetiletý potomek se fyziologicky přibližuje stavu dospělého, u kterého je optimální délka prohřívání deset až patnáct minut. 

Jakou saunu k vám domů?

Uvažovali jste někdy o tom, že byste si domů pořídili saunu, ale vždycky vás odradila představa, jak drahé by to bylo a kolik místa by to zabralo? Pak jste možná nikdy neslyšeli o infrasaunách, které jsou mnohem menší a nevyžadují například dlouhou přípravu na to, abyste se mohli vy nebo vaše děti začít saunovat. 

Není kašel jako kašel. Jeho typ zásadně ovlivní léčbu. Kdy vyrazit k lékaři?

Oproti finským saunám infrasauny neprohřívají vzduch, ale prohřívají tělo zevnitř. Někomu může chybět skutečně horký vzduch nebo možnost vytvořit si páru tím, že nalijete vodu na horké kameny, ale jinak mají infračervené sauny i spoustu výhod. Pro děti však mohu být vhodnější. 

VÝHODY INFRASAUN

  • Infrasaunu jednoduše umístíte do každého bytu, zabere asi tolik místa jako obyčejná šatní skříň, pokud jde o model pro jednu či dvě osoby; rodinné jsou pochopitelně větší. 
  • K doporučovanému intenzivnímu pocení stačí již teploty kolem 45 °C–50 °C, díky tomu se mohou saunovat i lidé, kterým vedro v klasických saunách nevyhovuje.
  • Montáž je jednoduchá, zvládnete ji sami, jedinou podmínkou je, aby infrasauna byla v dosahu zásuvky o příkonu 230 V. Může stát na linu, plovoucí podlaze, koberci i parketách. 
  • Energetickou spotřebou je infrasauna srovnatelná s napařovací žehličkou, dlouhý předehřívací rituál není potřeba.
  • Základní modely pořídíte za méně než dvacet tisíc korun.

Domácí infrasauny se dají doporučit i jako vhodné místo pro saunování nejmenších dětí – podstupovat ho mohou už několikaměsíční kojenci, ale jinak se návštěva veřejných saun doporučuje až pro děti tříleté a starší. 

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích
Chcete posílit imunitu, zhubnout a mít zdravé srdce, nervy i ledviny? Dejte si dýni!
Témata: Zdraví, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Dětské nemoci, Kašel, Sauna, Infrasauny, Saunování, Dospělí, Děti, Vír, Infrasauna, Vir, Parketa, Parket, Osvědčený způsob, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz