Maminka.czKojenec

Se sexem po porodu se (ne)vyplatí spěchat

Klára Kotábová 2.  7.  2010
Se sexem po porodu se (ne)vyplatí spěchat
Pokud právě prožíváte šestinedělí, je asi sex to poslední, na co vůbec myslíte. Jenže, vy možná nemáte náladu, ale svého se dožaduje partner. Jak mu vyhovět a neublížit vztahu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při odchodu z porodnice se vám budou honit hlavou spíš myšlenky, jak zvládnout péči o novorozence, vlastní hojení, domácí resty a celkově se nezbláznit, než nápady na nové sexuální hrátky.

Když se k vám pak večer manžel přitulí, ztuhnete a doufáte, že ho vaše poloha odradí. Pokud ne, začnete mu vysvětlovat, jak jste šíleně unavená…

Přece se ale nechcete zařadit mezi davy žen, které si permanentně stěžují na bolesti hlavy? Jak to ale chtivému partnerovi vysvětlit, aby si váš postoj nebral osobně?

Odborníci se shodují na tom, že problémy se sexuálním životem, respektive s návratem k zaběhlým kolejím, trvají asi po dobu jednoho roku od porodu. Pokud tedy v tomto období máte výčitky svědomí a pocit, že se nechováte podle běžných norem, můžete být v klidu.

Hormonální smršť, která ve vašem těle probíhá, je příčinou vaší apatie či případné únavy a nechuti. Berte to tak, že dítě jste také nezplodili a neporodili za den. Tělu bude chvíli trvat, než se zase vrátí k původnímu fungování. Navíc pravděpodobně kojíte... A v tomto období tedy ani nedostatek sexu nepociťujete.

Kojící matky totiž ovlivňuje hormon prolaktin, který se vylučuje hypofýzou a způsobuje pokles sexuální apetence. Snažte se tedy svou případnou nechuť vysvětlit partnerovi z odborného hlediska.

Jestli je jenom trochu citlivý, vaše důvody pochopí. Stejně jako to, že je vaše pochva bolestivější a sušší. Je možné, že snaha o zavedení penisu na místo určení ve vás může vyvolat nelibé pocity.

Muž u porodu

Stále častěji se objevují diskuse o vhodnosti a smysluplnosti přítomnosti partnera u porodu. Pokud totiž neví, do čeho přesně jde, nebo se aktu zrození zúčastní pod nátlakem, může se stát, že ani jemu se do „sexování“ nebude moc chtít.

Na některé nepřipravené muže také negativně působí procesy druhé doby porodní. Jsou svědky bolesti a námahy, kterou žena během porodu vytrpí. Sledují, jak se pochva roztahuje na obvod hlavičky dítěte. Dochází k nástřihu či ruptuře hráze, krvácení a někdy i mimovolnému odchodu stolice při tlačení.

Tyto zážitky mohou u nich vyvolat nechuť k sexuálnímu soužití, a to přesto, že si partnerky jako matky dítěte nesmírně váží. Později si při pohledu na partnerku všechny výše uvedené nepříjemnosti můžou vybavit a opětovně se v nich vzedme nechuť sex provozovat.

Proto opravdu předem důkladně zvažte, jestli partnera u porodu chcete, nebo ne. Případně ho nechte, ať dá sám najevo svůj názor a sdělí vám, jak to vidí...

Jak vypadám?

Rozhodně před svým partnerem neřešte to, jak vypadáte. Nedělejte si hlavu z přebytečných špíčků či odrostů na vlasech. Věřte tomu, že podobná sdělení pro vašeho partnera nemají význam. Dívá se na vás totiž úplně jinýma očima.

V jeho pohledu pro vaše obavy není místo. Snažte se uvědomit si, jestli se vaše problémy týkají rodinného stavu, nebo jen psychiky. Pokud si upřímně řeknete, že jde jen o váš duševní stav, protože máte pocit, že předtěhotenské džíny můžete vyhodit, tuku na bříšku a stehnech se nikdy nezbavíte a že vám partner za chvíli uteče za mladší, hezčí a pevnější, přestaňte se tolik strachovat. Neuteče. Právě proto, že ví, čím jste si prošla. Stačí dát najevo trochu snahy a váš muž se na vaše „zkušenější“ a dospělejší tělo bude těšit.

Kromě toho si vzpomeňte, kolikrát si vezmete do postele na noc potomka - třeba proto, že nechcete, aby se v noci toulal po bytě. A to partnerskému soužití opravdu neprospívá. Jestli chcete, aby váš erotický a milostný život nabral na obrátkách, zajděte si ke kadeřnici, vynechejte sladkosti a choďte s kočárkem na delší procházky.

Uvidíte, že když trochu svému organismu pomůžete, vrátí se do původní podoby mnohem rychleji, než jste si původně myslela. A pak třeba zase dostanete chuť nasoukat se do erotické košilky, která už takovou dobu zahálí na dně vašeho prádelníku. Stejně jako vás přestane bavit nosit sice pohodlné, ale nudné bavlněné prádélko sloužící ke kojení. Přiznejte si, že to k erotické žádostivosti nikoho příliš nevybízí. Ani partnera, ani vás...

Zase těhotná?

Nevědomky občas hraje roli v odmítání sexu i fakt, že se bojíte otěhotnět. Správně. Dokud nemáte vyřešenou antikoncepci, rozhodně byste se neměla na sexuální hrátky vrhat. Mýtus, že kojící matky otěhotnět nemohou, byl vyvrácen už mnohokrát.

Proto byste měla být obezřetnější a vybírat si nejen svůdné prádlo, ale také vhodnou antikoncepci. O té se poraďte hned při šestinedělní prohlídce se svým gynekologem, abyste při sexu neměla obavy, že se vaše rodina rozroste, aniž byste chtěla.

Jestli vám to pomůže, můžete si s partnerem udělat určitý rozvrh. Pak budete vědět, že milování proběhne vždy v sobotu, hned po romantické večeři. Tu můžete zpočátku připravovat doma, později budete mít třeba někoho na hlídání, kdo se o spícího potomka postará.

Určitě oceníte, až s partnerem vyrazíte alespoň na dvě hodiny mimo zdi domova. Je jasné, že pro matky-prvorodičky to může být trochu obtížné, protože se od svého drobečka nebudou chtít vzdálit ani na minutu. Ale přesto jsou takové vycházky potřebné. To, že se vám narodilo dítě, přece neznamená, že absolutně rezignujete na svůj společenský život.

Máte ho a měla jste daleko dřív, než se vám dítě narodilo. Je vaší součástí, takže byste určitě neměla kvůli potomkovi ztrácet sama sebe. S rozčarováním ze změny životního stylu totiž přichází i nechuť k sexu - varují psychologové se zvednutým ukazováčkem.

Diskrétní problémy

Jestli na sex nemáte chuť, můžou se za tím skrývat i potíže, které na první pohled vypadají vážně. Po konzultaci se s nimi ale dá poměrně snadno něco dělat. Zkuste to také.

1. Jsem celá ochablá - tam: Oblast pánevního dna je pokryta svaly a mikrosvaly, které společně fungují v dokonalé rovnováze. Jestliže dojde k vychýlení byť i části z nich a přestanou vám fungovat některé nervy, je nutné, abyste je rehabilitovala, stejně jako po jiném úraze. Pokud vlastně po sexu netoužíte, může vám podobné doporučení připadat nesmyslné. Měla byste se na něj ale stejně zaměřit, i když vám nejde jen o rozkoš. Dysfunkcí svalstva a nervů totiž může docházet ke zdravotním komplikacím, z nichž nejčastější je inkontinence (samovolný únik moči).

2. Zkuste Kegelovy cviky. První sada cviků se týká svěračů okolo močové trubice. Trénink provádíme tak, že si představujeme, jako bychom chtěli zadržet moč. Když se nám představa nedaří, je možné počkat, až se dostaví skutečná potřeba. Při čurání zkuste proud moči zastavit a pak opět povolit.

Druhá oblast cviků se týká oblasti konečníku. Cviky se provádějí pomocí svírání a povolování svěračů konečníku.

Třetí oblast se týká poševního vchodu. Tato oblast je asi nejnáročnější na představu, většinou pomáhá masturbace, která přispívá k obnovení znecitlivělých nervových zakončení. Jako začátek sexuálního života po porodu je velmi vhodná, protože si žena dokáže regulovat stimulaci. Partner někdy nedokáže dobře odhadnout bolestivost, která je způsobena možným přetrvávajícím zraněním.

Jste prostě jiná

Vaše sexualita je obecně úplně jiná než partnerova. Některé ženy o tělesnou touhu nepřijdou ani po porodu, jiným trvá návrat velice dlouho, další sex prakticky nepotřebují. Je to i proto, že s příchodem dítěte je pro ně mnohem složitější se vzrušit.

Nedokážou tak snadno přepínat mezi péčí o dítě a domácnost a rozkoší. Takže během mazlení jim před očima vyvstávají povinnosti, které ještě nestihly udělat.

Může je rušit například v hlavě promítaný očkovací kalendář, hromada nevyžehleného prádla apod. Potřebují zkrátka mnohem delší dobu na přeladění mezi dvěma světy, což je občas velmi náročné. Zvlášť, když vědí, že po pěti minutách mazlení se dítě opět rozkřičí sužováno kolikou, takže partner by si chtěl odbýt rychlovku, na kterou ale vůbec nemají náladu.

Snažte se svému partnerovi vysvětlit, že mu opravdu neděláte naschvály. Když nemáte náladu, je to prostě fakt, který nemá brát jen jako cudné „upejpání“. Raději si s ním sedněte a vymyslete program tak, abyste měla už během dne čas připravit se na večerní hrátky. Pokud budete během dne na chvíli myslet jen sama na sebe a případný sex s partnerem, jistě se vaše rozpoložení odrazí večer v celkovém přístupu. A to váš partner jistě ocení. Krásný sex!

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Porod, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Novorozenec, Po porodu, Kojenec, Sex, Jen pro maminku, Kegelovy cviky, Spěch, Milostný život, Samovolný únik, Hormonální smršť, Skutečná potřeba, Duševní stav, Pór